a&s Adria Talks Istraživanja

Security 50: Vertikale iz ugla sistem integratora

Bliži se kraj 2018. godine, koju je, nažalost, obilježilo više sigurnosnih incidenata, uključujući i pucnjavu u Parklandu u februaru (Florida) i napad nožem u Parizu u maju. Ove tragedije služe kao podsjetnici da potreba za sigurnošću ne prestaje. Ovo važi za gotovo sve zemlje na svijetu

Prema globalnim sistem-integratorima, vertikale u kojima ulaganja u sigurnost rastu su: državni sektor (zabrinutost zbog kriminalnih djela stimuliše potrošnju), ugostiteljstvo (napori na razvoju turizma vode ka povećanju sigurnosnih potreba), maloprodaja (primjene tehnologije izvan sfere sigurnosti su sve popularnije), bankarstvo (sigurnost je potrebna za zaštitu i podizanje efikasnosti) i kritična infrastruktura (šteta na infrastrukturi može utjecati na cijelo društvo).

Sjeverna Amerika: najveća ulaganja u zaštitu kritične infrastrukture

U Sjevernoj Americi državni sektor i vojska se navode kao ključni sektori koji su u protekloj godini uložili najviše u sigurnost. „Državne zgrade i institucije dobijaju novac od postojeće administracije, a zatim ga koriste da poboljšaju sigurnost. To može biti smanjenje rizika od prijetnji poput dronova i drugih izvora“, kaže Sean Ahrens, stručnjak za sigurnosno tržište u kompaniji Affiliated Engineers. Zbog potrebe za zaštitom perimetra korisnici u ovom sektoru zahtijevaju napredna sigurnosna rješenja. Dennis Gallen, potpredsjednik kompanije Kintronics, navodi kako je vojni sektor veoma zainteresovan za daljinske termalne i vizuelne kamere s laserskim osvjetljenjem. Još jedno vertikalno tržište koje dosta ulaže u sigurnost je sektor kritične infrastrukture, koja uključuje centre podataka i komunalnu infrastrukturu. „Za komunalnu infrastrukturu narušavanje sigurnosti bi utjecalo na regionalni i lokalni nivo. To uključuje prekid snabdijevanja vodom, gasom i strujom. Posljedice bi bile ogromne jer bi obuhvatile veliki broj ljudi“, napominje Ahrens.

U međuvremenu, sve više organizacija i krajnjih korisnika biva ugroženo i krađom intelektualne svojine, odnosno poslovnih tajni ili dokumenata o istraživanju i razvoju, koje priželjkuje konkurencija. Među organizacijama koje su najviše oštećene ovim vidom krađa su biotehnološke kompanije, koje proizvode najsavremenije lijekove. „Suočavamo se s velikim brojem krađa intelektualne svojine. Neki od novijih slučajeva su ostavile velike posljedice, a najviše zbog curenja poslovnih tajni ili drugih zaštićenih informacija. Dakle, organizacije počinju shvatati da je to svojevrsna skrivena opasnost i počinju ulagati u ograničavanje pristupa informacijama“, kaže Ahrens.

Osim ovih izazova, krajnji korisnici koriste sigurnosne tehnologije kako bi riješili svoje probleme i potrebe. „Državni sektor i zdravstvo su zainteresovani za integracije sistema koji nude napredne funkcije. Veće agencije imaju i veće potrebe za inteligentnim i integrisanim sistemima. One su sve više zainteresovane za napredna analitička rješenja kao što su ona koja koriste if-then logiku i nude biometrijsku kontrolu pristupa, prepoznavanje lica i registarskih tablica. Potražnja u ovim sektorima je sve veća“, kaže Galen. On ističe da se biometrija ili kontrola pristupa preko Bluetootha koriste s tehnologijom prepoznavanja lica i registarskih tablica te detekcije pucnja kako bi omogućili jedinstvene odgovore zasnovane na specifičnim “događajima”. Upravljanje posjetiocima također se često koristi kako bi se spriječili upadi ili neovlašteni ulasci. „Sistemi za upravljanje posjetiocima koje poznajem podržavaju slanje povratnih informacija putem interfejsa. Naprimjer, ako neregistrovani posjetilac pokuša ući u zaštićenu zonu, sistem će poslati informacije o upadu i preko telefona upozoriti druge posjetioce i osoblje u neposrednoj blizini. Mi možemo poslati poruku preko telefona da neko pokušava neovlašteno ući u prostor. Možemo izdati mobilne akreditive i pratiti posjetioce koji ulaze i izlaze. Za to koristimo tehnologiju kao što su Bluetooth odašiljači da pratimo kretanje pojedinaca i spriječimo im pristup zaštićenim zonama. U budućnosti nas čeka još više fokusa na upravljanje posjetiocima“, kaže Ahrens.

Potencijal rasta

Prema Svjetskoj banci, SAD će ostvariti rast od 2,3 i 2,7 posto u ovoj i sljedećoj godini, što neminovno ima pozitivan utjecaj i na sigurnost. „Za vrijeme ove administracije vidimo rast BDP-a, a to otvara različite mogućnosti. Vidite pad stope nezaposlenosti, što su pozitivne stvari za rast ekonomije. To omogućava organizacijama da dođu do više prihoda, a više prihoda znači veći budžet za sve segmente unutar jedne organizacije, uključujući i onaj sigurnosni. Prognoziram nastavak rasta sve dok imamo vlasti sa sličnim stavovima o ekonomskom rastu“, kaže Ahrens.

Što se tiče tehnoloških trendova na tržištu Sjeverne Amerike u dolazećim godinama, on navodi robotiku, koja će uključivati više inteligencije i postati održiva zamjena za ljudske patrole. „Povrat uloženog će biti ogroman. Sigurnosno osoblje za lokacije je izuzetno skupo. Vi plaćate između 12 i 16 dolara nekoga ko treba hodati oko objekta. To su obično podugovarači. Nema lojalnosti. Možemo eliminisati potrebu za osobljem koje patrolira unutar zgrade za kritične zone. Ovi roboti bi bili vezani za sistem u kojem biste imali osoblje na licu mjesta koje može direktnije reagovati. Ipak, početni izvještaj o situaciji na terenu bi slao robot“, kaže on.

EMEA: sve popularnija primjena tehnologije izvan sfere sigurnosti

Sigurnost je rastuće tržište u Evropi i na Bliskom Istoku jer se krajnji korisnici bave različitim sigurnosnim problemima. Neke od najsnažnijih vertikala uključuju državni sektor, maloprodaju i bankarstvo. Jasno je da prednjači državni sektor, ponajviše zbog terorizma i drugih prijetnji u regiji. Sprečavanje gubitaka robe i poboljšanje efikasnosti potiču korisnike da uvedu pametna rješenja u sektor maloprodaje, a raste potražnja i za rješenjima za upravljanje i kontrolu u filijalama banaka. Ipak, krajnji korisnici koriste sigurnosnu tehnologiju i za primjene koje nemaju veze sa sigurnošću. U međuvremenu, uz primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), krajnji korisnici u EU se više fokusiraju na privatnost podataka.

Bliski Istok

Na Bliskom Istoku državni sektor je glavni izvor prihoda zbog potrebe da se kancelarije i institucije zaštite od kriminalnih radnji. „Korisnici u ovom sektoru kupuju sigurnosna rješenja kako bi zaštitili pristup objektima, ograničili pristup pojedincima te evidentirali i pratili događaje povezane s pristupom“, kaže Ahmed Matari, menadžer operativnih poslova i održavanja u kuvajtskoj kompaniji Ideal Information. „Poslujemo u Libanu, Iraku i Nigeriji. Terorističke prijetnje tjeraju vlasti tih zemalja na ulaganja, a nas stimulišu da isporučimo rješenja prema najvišim standardima i s vrhunskom pouzdanošću“, kaže Ziad Monla, izvršni direktor u Guardia Systemsu. Ta kompanija vodi projekat gradskog videonadzora u Bejrutu. „Implementirali smo projekat nadzora grada u rekordnom vremenu od godinu dana i njime je obuhvaćeno 2.000 kamera na 350 lokacija, 200 kamera za prepoznavanje registarskih tablica, postavljanje optičkih vlakana, otvaranje dva centra podataka, od kojih je jedan modularni, a drugi mobilan, kao i dva kontrolna centra sa 50 operatera i najnovijim tehnologijama“, kaže on.

U međuvremenu, maloprodaja se navodi kao važno vertikalno tržište na kojem se naglašava prevencija gubitaka robe. „Kompanijama u maloprodaji treba sigurnost kako bi spriječili gubitak robe i kriminal kroz aktiviranje tzv. alarmnih događaja“, kaže Matari. Bankarstvo je još jedna važna vertikala u kojoj korisnici sve više traže integrisana rješenja na principu komandnog centra. „Banke imaju potrebu da prate svoje filijale s centralne lokacije. Njima se mora omogućiti da prate i pregledaju snimke s kamera, vrše kontrolu fizičkog pristupa i upada te prate rad protivpožarnih alarma s jedne lokacije. Trenutno implementiramo Oracle Core Banking rješenje, koje će omogućiti banci da pređe u novu era digitalnog bankarstva“, kaže Monla, čija je kompanija ušla u projekat s Al Rafidain bankom u Iraku.

Evropa

Za Evropu sigurnost ostaje glavni prioritet nakon incidenata kao što su napad kamionom u Nici 2016. i napad na Londonskom mostu 2017. godine. „Potražnja za sigurnosnim sistemima dolazi kao reakcija. Nešto se desi, a videonadzor se nameće kao rješenje. To nije baš uvijek pravo vrijeme za ulaganje u videonadzor ili sigurnosne usluge, ali nas tada organizacije najčešće kontaktiraju“, kaže Kevin Bowyer, tehnički direktor u britanskoj kompaniji NW Security Group. Ipak, sve više krajnjih korisnika koristi sigurnosna rješenja i za druge primjene, poput poslovne inteligencije, poboljšanja efikasnosti i kvaliteta iskustva kupaca, kaže Bowyer. On kao primjere navodi vertikale: logistiku i transport, rekreaciju i turizam te proizvodnju. „Naš rad u ovim sektorima obično prolazi kroz operativne promjene i širenje unutar organizacija s kojima radimo. Dobar sistem ne samo da se brzo isplati nego i otvara put za poboljšanje performansi i efikasnosti koje naši kupci traže i žele implementirati. Mi pružamo rješenja koja unose promjene ne samo za njihovu sigurnost već i za poslovanje“, kaže on. Prema njemu, sigurnost postaje sve više komodificirana, a rješenja koja pomažu jačanje poslovne inteligencije korisnika bit će ključni pokretač rasta. „U 2019. godini očekujemo rast koji će biti potaknut tehnološkim napretkom. On će potrošačima u sve većoj mjeri pružati autentičnu sigurnosnu i poslovnu inteligenciju, dok će cijene ovih tehnologija postajati sve realnije u komercijalnom smislu“, kaže Bowyer.

U međuvremenu, GDPR regulativa, koja poziva na strožije postupanje s ličnim podacima, već je na snazi i očekuje se da će utjecati na krajnje korisnike koji se bave sigurnošću. Zbog toga sistem-integratori rade s njima kako bi osigurali da njihovi sigurnosni sistemi budu usklađeni s ovom regulativom. „Donošenje Opće uredbe o zaštiti podataka dovest će do podizanja nivoa standarda u industriji, za šta se mi zdušno zalažemo“, kaže Bowyer.

Azijsko-pacifička regija: sigurnost jača zbog propisa i turizma

Među tržištima koje bilježe rast jeste i Azijsko-pacifička regija. Ekonomije u toj dijelu svijeta ove godine mogu očekivati rast između 4,1 i 6,9 posto, navodi Svjetska banka. Ovo će krajnjim korisnicima ostaviti više novca za ulaganje u sigurnost, za kojom vlada velika potražnja s obzirom na prijetnje u regiji. Nagli rast tržišta nekretnina jača potražnju za sigurnošću, što je blisko povezano i s ugostiteljstvom, gdje su aktivnosti vlada usmjerene na razvoj turizma, ali i primjenu sigurnosnih rješenja za taj sektor. Vincent San Diego, potpredsjednik filipinske kompanije HYK Enterprises, kaže: „Rast će ove godine biti veći u odnosu na 2017. jer potražnja jača. Nadam se da će i u 2019. biti isto jer sigurnost ovaj put ima ključnu ulogu.“

Na jačanje sigurnosti utječu i državni propisi. Naprimjer, na Filipinima je donesen propis o neizdavanju poslovnih dozvola bez posjedovanja CCTV sistema. Prema njemu, preduvjet za izdavanje ili obnovu dozvole o obavljanju poslovne djelatnosti jeste posjedovanje videonadzornog sistema. U mnogim zemljama te regije za nove zgrade je obavezna instalacija protivpožarnih sistema koji zadovoljavaju određeni standard. „Usklađivanje s propisima je ključna potreba koja navodi korisnike da ulažu u sigurnost“, kaže Sovan Hok, tehnički direktor u NKTechu, koji posluje kao sistem-integrator sa sjedištem u Kambodži.

Ugostiteljstvo se također navodi kao glavni generator prihoda za sistem-integratore u kontekstu regionalnih aktivnosti na razvoju turizma. Prema Svjetskom vijeću za putovanja i turizam, investicije u turizam u Jugoistočnoj Aziji su u 2017. godini iznosile 48,8 milijardi dolara, odnosno 6,4 posto ukupne vrijednosti investicija. Očekuje se da će do 2028. ta cifra dostići vrijednost od 86,8 milijardi dolara. U ovakvom ambijentu se gradi sve više hotela i paralelno s tim jačaju i potrebe za sigurnošću. Hok navodi hotele i kasina kao glavno vertikalno tržište za njegovu kompaniju. „Potrebe krajnjih korisnika u tim sektorima uključuju nadzor aktivnosti gostiju i osoblja, vođenje evidencije i sigurnost. Mi nudimo videonadzor, kontrolu pristupa, automatizaciju rasvjete i sisteme parkiranja koji će odgovoriti njihovim potrebama“, kaže on. Poslovni prostori su još jedna jaka vertikala. Bum u građevinskoj industriji dodatno jača rast u ovom sektoru. „Brzi rast u građevinskom sektoru je evidentan u našoj zemlji. Očekujemo da će prihodi ove godine biti veći nego 2017. zbog brzog rasta građevinske industrije s inostranim investitorima“, kaže Hok.

Potražnja se nastavlja

Sigurnost je i dalje važna komponenta za organizacije i krajnje korisnike. To se odnosi na sve regije i vertikale. Neki krajnji korisnici počinju koristiti sigurnosnu tehnologiju i za poslovnu inteligenciju i druge primjene koje nemaju veze sa sigurnošću. Ipak, većina njih i dalje je koristi za zaštitu ljudi i imovine. Zbog toga možemo očekivati da će sigurnosna industrija ostvarivati rast i u narednim godinama.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *