a&s Adria Talks Istraživanja Najave II

Italija Top 25: Usporen rast i konsolidacija italijanskog tržišta sigurnosti

Novo izdanje godišnjeg ekonomsko-finansijskog istraživanja magazina Secsolution pokazalo je da je italijansko sigurnosno tržište lani dostiglo vrijednost od 1,85 milijardi eura. Prihode u 2017. godini povećalo je 179 kompanija
Izvor: Secsolution
E-mail: redakcija@asadria.com

U okviru istraživanja „25 vodećih italijanskih kompanija“ analizirane su 363 sigurnosne firme. Većina je smanjila tržišni udio i suočila se sa 2018. godinom u relativno slaboj poziciji, što samo naglašava ranije zabilježenu polarizaciju između komercijalno dinamičnih preduzeća i onih koji se moraju boriti za profit i pronalaženje novih kupaca. Istraživanje je provedeno u partnerstvu s Plimsoll Publishingom i ima za cilj da menadžerima u sektoru sigurnosti posluži kao analitički alat za donošenje strateških investicijskih odluka.

Italijansko tržište pod lupom
U 2018. godini italijansko sigurnosno tržište dostiglo je vrijednost 1,88 milijardi eura, za šta je odgovorno 179 kompanija koje su poboljšale rezultate u 2017. (+6,2% u odnosu na 2016). Ovaj rast, međutim, odnosi se na manje od 50% ispitanog uzorka i to bi moglo pokrenuti nove konkurentske trendove tokom 2019. Istraživanjem su obuhvaćeni rezultati koje su u posljednjih sedam godina ostvarile 363 vodeće kompanije u sigurnosnom sektoru u Italiji. U poređenju s prethodnim istraživanjem, broj vodećih firmi manji je za 34. Mnoge su zatvorene, a neke akvizirane, što je trend koji će se nastaviti i u naredne dvije godine. Sektor sigurnosti se neumoljivo upušta u proces konsolidacije, koji će dovesti do postepenog smanjenja broja firmi, a to bi moglo donijeti prednost onima koji uspiju prepoznati mogućnosti za razvoj i prilagoditi poslovni model. Uzrok rastućeg jaza između uspješnih kompanija i onih u teškoj situaciji može se pripisati jačoj konkurenciji, novim tehnološkim izazovima i poteškoćama s kojima se suočavaju menadžeri u pravilnom razumijevanju tržišnih trendova i izradi analize potreba i zahtjeva krajnjeg potrošača. S druge strane, glavni izvori briga vezani su i za dostupnost jeftinih „uradi sam“ protivprovalnih uređaja u slobodnoj prodaji, dok zabrinutost izazivaju i komercijalne politike nekih tržišnih igrača koji koriste nekonvencionalne prodajne kanale poput prodaje u partnerstvu s instalaterima. Osim toga, nove tehnologije imat će značajan utjecaj na cijeli lanac snabdijevanja u naredne tri-četiri godine. Širenje primjene vještačke inteligencije, korištenje alata kompatibilnih sa 5G tehnologijom i uvođenje hemijskih ili akustičnih senzora moglo bi promijeniti odnose snaga u sektoru sigurnosti, čime bi se izjednačile tržišne mogućnosti kako za strane tako i za uspješne domaće kompanije.

Italijansko sigurnosno tržište poraslo je za 6,2%, ali je tek nešto manje od 50% sigurnosnih kompanija uspjelo povećati svoje prihode. To bi moglo pokrenuti nove konkurentske trendove tokom 2019. godine

Sadašnja situacija i budućnost sektora
Već drugu godinu zaredom sigurnosni sektor u Italiji se širi. No, to nije posljedica rasta broja kompanija koje posluju u tom lancu snabdijevanja, nego općeg povećanja obima poslovanja. U uzorak su uključene 363 kompanije koje su zabilježile rast prihoda od 7,3%, nastavljajući trend rasta koji traje već šest godina. Ipak, on je danas na nešto nižem nivou u odnosu na onaj vidljiv iz bilansa stanja za 2016. (+12%) i 2015. (+8%). Prosječna kompanija u sektoru ostvarila je poslovni promet od 5,1 milion eura, ima 93 zaposlena i zarađuje 338 hiljada eura prije oporezivanja. Drugim riječima, za svakih 100 eura prihoda gotovo sedam eura se zarađuje u bruto dobiti bez oporezivanja. Prosječne marže su za 8% veće u odnosu na prethodnu godinu. Italijanski sigurnosni sektor je, dakle, u porastu, kako u smislu ukupnog i prosječnog prihoda tako i u smislu opće profitabilnosti. U konačnici, uzimajući u obzir brojke koje su zabilježene 2018. godine, ostvaren je realni rast od 6,2%. Ovaj fenomen tržišne koncentracije je predodređen da postane još izraženiji u narednih nekoliko mjeseci. Ukupno 181 kompanija je smanjila prihode, a 46 njih je zabilježilo i gubitke. U odsustvu detaljnih strateških i operativnih promjena, mnogi tržišni igrači vjerovatno neće moći preživjeti do 2020.

Kao rezultat tekućih tehnoloških promjena i velikih operatera koji intenzivno ulažu u inovacije i nove marketinške kanale, predviđa se da će broj vodećih kompanija u italijanskom sektoru sigurnosti pasti za dodatnih 20-30 mjesta u narednih godinu dana. Ipak, i tu postoje razlozi za optimizam. Smanjenje broja vodećih igrača na tržištu ojačat će one koji su se uspjeli proširiti tamo gdje su druge propale.

25 najboljih
Važan ključ za razumijevanje zdravlja sigurnosnog sektora može se dobiti analizom rezultata glavnih igrača. Kao i ranije, 25 vodećih kompanija odabrano je na osnovu raspoloživosti njihovih finansijskih izvještaja za 2017. godinu u Privrednoj komori (do 30. novembra 2018. godine), njihove osnovne djelatnosti (relevantne za sektor sigurnosti) i prijave italijanskog PDV broja. Sa zajedničkim prihodom od oko 794 miliona eura, na 25 najboljih u sigurnosnom sektoru danas otpada 42,4% ukupnog tržišta, što je povećanje od 10% u odnosu na prošlogodišnje brojke. Iako se ovaj nivo koncentracije značajno povećava, on je još ispod prosjeka zemalja poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, u kojima na 25 vodećih kompanija otpada više od 50% nacionalnog tržišta. Promet je u posljednjoj petini godine u vrhu poretka (od 21. do 25. mjesta) u prosjeku iznosio 17,6 miliona eura, što znači da ova kategorija neće biti nedostupna novim igračima tokom naredne godine. U ovom poretku Anixter Italia Srl (distributer) zamijenio je mjesto sa svojim konkurentom među 25 najboljih i sada je na 19. mjestu. Među deset najboljih na listi našla se kompanija Betafence Italia s prihodom od 55,7 miliona eura. Ona je trećerangirana unutar sektora, iza Comelit grupe i Allnet.Italia. Na deset najboljih kompanija otpada 24% tržišta i, uz nekoliko izuzetaka, one su ostvarile stopu rasta od preko 7%.

Međutim, prihodi koje je ostvarila grupa kompanija u rasponu od 10. do 20. mjesta ostali su nepromijenjeni (od 18,5 do 31,5 miliona eura). Uopćeno gledano, 25 vodećih ima godišnju stopu rasta od 3%, što je niže od stope koja je zabilježena u prethodne tri godine. Prosječan broj zaposlenih u tim kompanijama i dalje raste (sa 83 na 93), dok taj broj na nivou sektora stagnira (19). Profitne marže kod 25 najboljih ostale su pozitivne i neznatno su porasle, s omjerom dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) i prodaje od 10%. To znači da se prihod od 100 eura pretvara u bruto operativni rezultat od 10 eura. Ovaj poboljšani kapacitet vodećih kompanija da kreiraju stabilne izvore zarade će, nadamo se, rezultirati poboljšanim investicijskim mogućnostima u sigurnosnom sektoru i olakšati rješavanje problema sezonske i krizne nelikvidnosti.

Na 25 najboljih u sigurnosnom sektoru otpada 42,4% ukupnog tržišta sa zajedničkim prihodom od oko 794 miliona eura, što je povećanje od 10%

Kompanije s najvećim rastom
Poredak prvih 25 kompanija koje su zabilježile najbrži rast značajno se promijenio u posljednjih 12 mjeseci, što se i moglo očekivati. Koliko je teško održati zamah pokazuje činjenica da je samo devet kompanija koje su navedene u prethodnom istraživanju ostalo među 25 najboljih kada je u pitanju rast. Smiths Detection Italia Srl, Ksenia Security Srl i Futurtec Srl su primjeri koji su se uspješno suočili s ovim poteškoćama. Već drugu godinu zaredom bilježe rast veći od 25%. Rast ne mora uvijek pratiti i visoka profitna marža. U nekim slučajevima tržišna ekspanzija uvjetovana je strategijom čiji je cilj osigurati veće tržišne udjele u kratkom roku i ostvariti zaradu na srednje i duže staze. Nerijetko nailazimo na firme koje bilježe snažan rast, ali i lošu profitabilnost. To se objašnjava poteškoćama usklađivanja njihovih organizacijskih procesa s povećanim obimom poslovanja. Među 25 najboljih kompanija u ovoj kategoriji najmanje 12 ima omjer EBITDA/prodaje koji je ispod prosjeka sektora (5%). Ostale su u pozitivnoj zoni, u kojoj četiri prelaze 20%.

Proizvođači
S ukupnim prihodom od 949 miliona eura, na proizvođače otpada 50% sigurnosnog sektora u Italiji. Oni zauzimaju prve pozicije u poretku najvećih kompanija i diriguju ritmom rasta sektora. Analiza 25 najbolje rangiranih proizvođača pokazuje zanimljive promjene u odnosu na prethodnu godinu. Došlo je do nekoliko izmjena na prvim pozicijama (Betafence je skočio na drugo mjesto, a Hikvision Italy pao na četvrto), kao i do ulaska Dahua Technology Italy Srl (koji je kupio Videotrend), Keyline Spa (s rastom od 12%) i Smiths Detection Italia Srl (s prihodom od 70%) na listu najvažnijih proizvođača u sektoru sigurnosti u Italiji.
Prosječan nivo rasta 25 najboljih kompanija ipak prikriva značajnu razliku između poslovnih rezultata koje je ostvario analizirani uzorak. Deset proizvođača bilježi niže prihode, a najmanje šest navodi pad prodaje veći od 8%. Nasuprot tome, sedam kompanija bilježi povećanje od 10%. Detaljnija analiza rezultata po kategorijama proizvoda vodi nas do pozitivnih rezultata u sektorima protivpožarne zaštite i videonadzora, uz mali rast (+1,7%) u kategoriji protivprovalnih sistema. Više ujednačenosti unutar uzorka postoji u segmentu povrata na investicije i opće profitabilnosti. Bez obzira na liniju proizvoda ili veličinu proizvođača, profitabilnost raste i veća je u prosjeku za 11%. Samo jedan operater među 25 kompanija bilježi pad u tom segmentu.

Proizvođači/distributeri
Osam kompanija uvršteno je u kategoriju proizvođača/distributera. To su firme koje proizvode opremu i rade kao distributeri za potrebe drugih proizvođača. One imaju registrovane kancelarije u Lombardiji i Pijemontu, ostvaruju ukupan prihod od 66,2 miliona eura, ali imaju poteškoća s rastom. Pet od osam kompanija zabilježilo je pad prodaje viši od 5% i ovo je druga takva godina zaredom za četiri od njih. U odnosu na prošlogodišnju rang-listu, tri operatera su napustila tržište: Siqr Srl i Mesa Srl (oba u stečaju) i Videotrend (sada radi pod brendom Dahua Technology Italia). U smislu pozicioniranja, Gunnebo Italia SpA drži prvo mjesto u ovoj kategoriji, iako s manjim prihodima (-5%).

Proizvođači kablova
I u ovom istraživanju proizvođači kablova se tretiraju kao posebna kategorija s obzirom na to da oni uglavnom rade i s drugim sektorima izvan sigurnosnog. Poredak devet kompanija u ovom segmentu nije se promijenio od prošle godine. Prve dvije pozicije još drže Ramcro Spa (s rastom od 13%) i Cavicel Spa (+12%). Tri proizvođača kablova od osam najboljih prijavila su pad prihoda, iako je na nivou uzorka zabilježen prosječni rast od 4,6% i ukupni od 5,8%. Iako je trend ekspanzije ovog segmenta pozitivan, on pokazuje znakove usporavanja u odnosu na iznenađujućih 10% iz prošle godine. Prosječna profitna marža iznosila je 8%.

Distributeri
Distributeri aktivni u sektoru sigurnosti ostvarili su ukupan prihod od 595 miliona eura. Na njih otpada 32% ukupnog tržišta i imaju 1.521 zaposlenika u Italiji. Ove godine 141 kompanija iz ove kategorije ostvarila je rast od 12% i ovaj trend se nastavlja iz prethodne godine (31%). Među 25 najboljih našle su se i nove kompanije Omega Srl i Microcontrol Electronic Srl, koje su zabilježile rast od 8%, odnosno 21%. Prvu poziciju drži Allnet Italia Spa s gotovo 60 miliona eura, dok je Anixter Italia Srl skočio s osmog mjesta na četvrto (s rastom prihoda od 43%). Prosječna profitabilnost distributera je u značajnoj mjeri usklađena s onom kod proizvođača, ali je broj kompanija s “niskim” finansijskim rejtingom znatno manji. Samo 12 od 141 firme ima umjeren ili visok rizik od bankrota, što je jasan signal da sektor distribucije jača i pruža značajne mogućnosti za razvoj.

Sistem-integratori
Na 81 sistem-integratora otpada 14,5% italijanskog sektora sigurnosti. S prosječnim prihodom od nešto više od pet miliona eura i negativnom stopom rasta (-0,5%) čini se da je ova kategorija napravila korak unazad u odnosu na prošlu godinu. Njihovi poslovni problemi najviše pogađaju male/srednje velike firme koje posluju u pokrajinama. S druge strane, najveće kompanije (25 njih) bilježi stabilan rast (+ 6%) i održava solidan nivo profitabilnosti. Četrnaest od 25 preduzeća povećalo je prihode, a samo dva posluju s gubitkom. Među najviše rangiranim kompanijama vrijedi spomenuti skok na treću poziciju koji je ostvario Scame Sistemi, kao i uspon kompanije Saiet Telecomunicazioni Srl. U kategoriji 25 najboljih sistem-integratora našlo se i sedam novopridošlica: Surveye Srl, Consiag Spa, Co.Gen. Spa, Consorzio Stabile Goss Italia, Tonali Spa, Elettronica Cortesi i Consorzio Secap. Prva dva mjesta ponovo zauzimaju Project Automation Spa i Dab Sistemi Integrati Srl, a njihovi rezultati su nešto lošiji od prošlogodišnjih.

Zaključak
Navedeni podaci i analize iz ovog istraživanja ukazuju na to da je italijanski sigurnosni sektor porastao, dok je broj uključenih kompanija pao sa 397 na 363, a uočen je i blagi rast nivoa profitabilnosti i prosječne finansijske održivosti u sektoru. To je u skladu s trendovima kretanja ka konsolidaciji koji su zabilježeni u sličnim industrijama u Italiji i drugim zemljama. Vodeće sigurnosne kompanije u zemlji sada su u prosjeku veće, produktivnije i profitabilnije nego prošle godine. Među segmentima koji se posebno brzo šire izdvajamo distributere (+12,2%) i proizvođače videonadzornih uređaja (+10,9%) te opreme za protivpožarnu zaštitu (+10,6%). Registrovani rast u sektoru sigurnosti ove godine nije ujednačen i odnosi se samo na 50% kompanija iz uzorka. Segmenti koji su najviše pogođeni padom rasta su sistem-integratori (-0,5%), proizvođači/distributeri (-3%) i preduzeća u južnoj Italiji (-0,5% uz značajan pad broja firmi). Izgleda da sigurnosni sektor u naredna 24 mjeseca čeka dalje smanjenje broja aktivnih tržišnih igrača i jača polarizacija između kompanija koje su finansijski stabilne. Postoji mogućnost da će, kao i ranije, u narednih nekoliko mjeseci doći do novih spajanja i akvizicija s ciljem jačanja sinergije i konkurentnosti te optimizacije investicija.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *