Kontrola pristupa Obrazovanje

ASSA ABLOY: Sigurnije škole uz manje troškova

Škole svakodnevno privlače lopove i uljeze. U jednom izvještaju se navodi da se gotovo polovina britanskih škola suočila s krađom opreme u posljednje tri godine. Rješenje ovog problema leži u boljem upravljanju sigurnošću i pristupom
Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY
E-mail: thomas.schulz@assaabloy.com

Sigurnost je poticaj i za inovacije. Bez fleksibilne sigurnosti nemoguće je realizovati nove inicijative u oblasti tehničkog obrazovanja. U idealnoj situaciji vrhunska kontrola pristupa bi služila kao standard za sve škole. No, izazovi su i dalje prisutni. Vrata u školama obavljaju različite uloge: neka bilježe veliki promet korisnika (glavni ulaz), dok se druga rijetko koriste. Većina direktora nisu tehnološki eksperti. Oni možda i žele primijeniti novu tehnologiju, ali ne znaju tačno kome se obratiti. Pogrešno odabranom sistemu mogu trebati dugotrajne intervencije. U konačnici, i budžet je pitanje koje se nadvija nad svakom odlukom.

Je li elektronska kontrola pristupa pravi odgovor?
Bez odgovarajuće sigurnosti nijedna škola ne može garantovati sigurnost učenika. Ofsted, državno tijelo za nadzor škola u Velikoj Britaniji, aktivno provjerava školske pristupne sisteme, što samo naglašava važnost pouzdane kontrole pristupa. Uz mnogo vrata u zgradama tog tipa, upravljanje mehaničkim ključevima može biti naporno. Jedna velika srednja škola mora kontrolisati ključeve za ulaz, učionice, laboratorije, prostorije za AV opremu, dramske sekcije, IT i serverske sobe, kancelarije, biblioteku, teretanu, kantinu i kuhinju, medicinske sobe, studentske ormariće, sobe za osoblje i sobe za održavanje. Zašto to opterećenje ne zamijeniti jednim intuitivnim softverskim interfejsom? S karticama umjesto mehaničkih ključeva lako je blagovremeno i efikasno poništiti svaki izgubljeni akreditiv, a osiguravanje pristupa novom korisniku ili poništavanje dozvole odlazećem uposleniku postaje izuzetno jednostavno. Ako dođe do incidenta, administratori mogu pratiti evidenciju korištenja za određena vrata ili samog korisnika putem softvera.

Elektronska kontrola pristupa omogućava menadžerima sigurnosti da programiraju detaljne pristupne dozvole za svakog korisnika. Tako, naprimjer, direktor škole ima pristup svim zonama pomoću jedne RFID kartice, dok osoblje za održavanje i sigurnost nema pristup kancelarijama ili prostorima za čuvanja osjetljivih podataka. Nastavnici i čistači dobijaju dozvole na osnovu ograničenog vremena, tako da mogu ostvariti pristup samo tokom radnog vremena. Takva preciznost je nemoguća s mehaničkim sistemom sigurnosti.

Sve spremno za školu
SMARTair bežični sistem kontrole pristupa namijenjen je školama. S intuitivnim softverom za upravljanje, akreditivima i bravama s baterijskim napajanjem u većini konfiguracija, sistem se lako instalira i pogodan je za korištenje čak i osoblju koje nije prošlo tehničku obuku. Sistem podržava veliki broj korisnika i evidentira svaku interakciju, tako da se incidenti mogu efikasno istraživati, a i ekonomičniji je za upravljanje od kablovskih sistema kontrole pristupa ili tradicionalne mehaničke sigurnosti. Vratima su potrebne tek minimalne intervencije prilikom ugradnje SMARTair uređaja s baterijskim napajanjem jer nema potrebe za postavljanjem kablova. Izgubljena kartica je mnogo jeftinija i jednostavnija za zamjenu od bilo kojeg ključa. Nema potrebe da mijenjate brave, već da samo izbrišete autorizaciju kartice iz sistema. Ako se vaše potrebe promijene, lako je proširiti pokrivenost na više katanaca ili kombinovati offline funkcije i rad u stvarnom vremenu unutar iste instalacije. Softver je dostupan na računaru, tabletu ili mobilnom uređaju. Sistem omogućava da se vrata prebacuju između režima rada otvorenog pristupa i kartica/PIN kontrole u različita doba dana. Jednako je lako upravljati s više instalacija putem jednog interfejsa ako, naprimjer, administrator vodi više lokacija ili škola.

Bežične komponente
SMARTair uređaji odgovaraju različitim tipovima vrata. Maske za brave na baterije su robusno rješenje za većinu vrata i nude opcionalnu PIN numeričku tastaturu za dodatnu sigurnost. Zidni čitači SMARTair jednako dobro štite vrata kojima je potreban veći nivo sigurnosti i okruženja s visokim prometom ljudi, kao što su vanjska vrata i parkirališta. Zidni čitači su pogodni za vrata opremljena protivpožarnim alarmom. SMARTair osigurava više od vrata. Za ormariće u zajedničkim prostorijama ili svlačionicama SMARTair brave s integrisanim RFID čitačima rade u istom sistemu. Programabilna kartica koja otključava glavna vrata može se koristiti i kao ključ od ormarića, a isti akreditiv se može koristiti i za plaćanje u kantini i dr.

SMARTair u akciji
U Danskoj je škola Vejle Friskole uštedila ogromnu količinu vremena zahvaljujući SMARTairu. „Upravljanje ključevima je tražilo mnogo vremena, otprilike pet sati sedmično“, objašnjava Henrik Kækel, službenik za tehničke usluge u školi. Sada su zamijenjeni mehanički ključevi, a više od 80 vrata i ormarića je osigurano pomoću SMARTair uređaja. „SMARTair je jednostavan za upravljanje. Ranije je bilo dosta teško jer smo imali velike probleme s ključevima, koje smo gubili. Na upravljanje ključevima se trošilo mnogo vremena. Danas osoblje škole troši oko pet minuta sedmično u upravljanju sistemom pristupa. Nevjerovatno lako se koristi. Potrebna je otprilike minuta da unesete kod za učenike“, kaže Henrik Kækel.

Uprava škole Lycée Kreisker u Francuskoj suočila se sa sličnom dilemom: kako zamijeniti postojeće zahtjevno rješenje, koje uključuje upravljanje dvama odvojenim sistemima ključeva? Sigurnost je bila najvažnija: svaki pristupni sistem mora zaštititi 2.500 zaposlenih i učenika te zadovoljiti stroge francuske propise o sigurnosti škola. Zidni čitači SMARTair sada kontrolišu pristup kroz glavni ulaz, koji je kritična prva linija odbrane svake škole. Učionice su zaključane bežičnim bravama. Interno osoblje, kojem ne treba tehnička obuka, upravlja pristupom putem SMARTair softvera. Konfigurisanje sistema je vrlo jednostavno. Tako se, naprimjer, vrata mogu unaprijed programirati da ostanu otvorena između 9 i 17 sati, ali da izvan radnog vremena traže akreditive.

Zahvaljujući pouzdanim mogućnostima vođenja evidencije, SMARTair se može koristiti i kao automatizirani sistem za evidenciju prisutnih, a po potrebi se može prilagoditi svakoj zgradi ili vratima

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *