a&s Adria Talks Istraživanja

Security 50: Godišnji izvještaj Memoorija za 2018.

Godišnji izvještaj kompanije Memoori o poslovanju sektora sigurnosti za 2018. pokazuje da je ukupna vrijednost svjetske proizvodnje sigurnosnih uređaja iznosila 31,55 milijardi dolara, što je rast od 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Izvor: Allan McHale, direktor, Memoori Research

Tržište sigurnosti je tokom posljednjih deset godina raslo složenom godišnjom stopom od 5,92 posto, dok su različite stope rasta zabilježene u svakom od tri poslovna segmenta. Procjenjuje se da će tržište do 2023. dostići vrijednost od 44,25 milijardi dolara uz godišnju stopu rasta od sedam posto. Ove godine proizvodi za videonadzor su s ostvarenih 17,57 milijardi dolara učestvovali na tržištu sa 55,6 posto, kontrola pristupa sa 7,45 milijardi dolara 23,6 posto, dok je segment protivprovalnih alarma i zaštite perimetra sa 6,72 milijarde dolara imao udio od 21 posto.

Videonadzoru najveći udio

Najveću stopu rasta od 9,9 posto imao je videonadzor, što je rast od 4,4 posto u odnosu na 2017. Ta godina nije bila posebno povoljna za proizvođače izvan Kine, uglavnom zbog utrkivanja u obaranju cijena. Sada je situacija prilično usklađena s prosječnim rastom iz prethodnih pet godina. Iz kompanije Memoori očekuju da će tržište rasti uz složenu godišnju stopu od 13,2 posto do 2023. Veliki dio toga bit će povezan s brzim rastom prodaje videoanalitike s vještačkom inteligencijom (AI), koja bi u narednih pet godina mogla dostići vrijednost 2,3 milijarde dolara, pod uslovom da ispuni očekivanja. Bez videoanalitike stopa rasta iznosit će oko 8,5 posto, što će zahtijevati dizanje obima proizvodnje koji može ponuditi stopu rasta od preko deset posto. Razlog za to može biti pad cijene komponenata, ali i manje agresivno formiranje cijena u režiji kineskih proizvođača.

Kontrola pristupa

Očekuje se da će kontrola pristupa donijeti nešto bolje performanse budući da se širi na IP mreže i prodire u segmente kao što su biometrija, upravljanje identitetom, bežični sistemi zaključavanja i ACaaS. Ovo je trebala biti treća godina zaredom kako ostvaruje najvišu stopu rasta u odnosu na preostala dva segmenta. Međutim, postoje indikatori da pritisci u formiranju cijena počinju uzimati svoj danak, što je utjecalo na smanjenje prognoziranog rasta, ako se on mjeri po ostvarenoj vrijednosti. Isto tako, čini se da proizvođači nisu voljni podržati otvorene standarde kako bi zaštitili svoj dosadašnji način poslovanja. Segment detekcije upada, kao praotac sektora tehničke sigurnosti, odavno je dostigao zrelost, ali mu je sve veća upotreba radarskih, termalnih i višesenzorskih kamera donijela rast od 4,5 posto u 2018. godini. Osim toga, napredak u senzorskim tehnologijama, bežična tehnologija i integracija s videonadzorom i vanjskim osvjetljenjem doprinijeli su rastu ovog segmenta.

Temeljite promjene poslovnih strategija

Mnogo je faktora koji utječu na sigurnosnu industriju, a iz Memoorija vjeruju da će ovih pet unijeti temeljne promjene u poslovnim strategijama:

1. Jaz između velikih proizvođača i više stotina manjih svake godine postaje sve veći. I vrlo brzo se povećava. Sada smo stigli do faze u kojoj poslovanje u oblasti videonadzora zahtijeva strategiju koja se fokusira ili na proizvodnju za tržište malih i srednjih preduzeća ili na razvoj brenda kroz poslovanje preduzeća. U segmentu videonadzora dva kineska proizvođača su razvila obim proizvodnje kroz početno fokusiranje na mala i srednja preduzeća. Današnji jaz između njih i zapadnih kompanija je toliko širok da je malo vjerovatno da se situacija može preokrenuti. Dvije kineske kompanije usvojile su strategiju disrupcije tržišta tako što su oborile profitnu maržu svojih konkurenata, uz paralelno širenje tržišta i brz rast tržišnog udjela. To je bilo presudno za našu industriju u trenutku kada obim proizvodnje postaje ključni faktor i javlja se komodifikacija videonadzornih kamera. Iako su neki vodeći zapadni proizvođači morali srezati svoje marže, oni su ove godine poboljšali svoje finansijske performanse tako što su nastavili ulagati u kreiranje proizvoda boljih performansi koji su otporniji na cyber napade. To je povećalo njihov tržišni udio. Jačanje brenda se pokazalo kao jako bitan faktor u tom procesu, kao i spajanja i akvizicije.

2. Azijsko-pacifička regija, odnosno Kina, ostvaruje najveći rast i ima najveći tržišni udio u sektoru tehničke sigurnosti. Ta regija ima najmanju zastupljenost opreme za sigurnost ako se ona mjeri prodajom po glavi stanovnika, a ipak danas na nju otpada više od 28 posto svjetskog tržišta, odnosno više od 40 posto segmenta videonadzora.

3. Ironično je da se tehnička sigurnost tretira kao najveći izvor rizika od cyber napada. Ovo je vjerovatno najveća pojedinačna opasnost za industriju, a naročito videonadzor kao najslabiju kariku. Proizvođači koji mogu ponuditi visok nivo zaštite od cyber napada ispunjavaju najvažniji kriterij za kupovinu u savremenom poslovanju. Oni koji prodaju rizične proizvode će u najboljem slučaju smanjiti svoj tržišni udio i vjerovatno se suočiti s velikim gubicima koji će naškoditi njihovom poslovanju. Tehnička sigurnost će stoga biti jedan od najvažnijih ulagača u instaliranje sigurnosnih sistema za kibernetičku zaštitu, posebno u pametnim zgradama.

4. Softverske usluge svih profila ostvarile su najveću stopu rasta od svih komponenti u sektoru sigurnosti. Njihov rast je skoro dvostruko veći u odnosu na onaj koji je ostvarila prodaja hardvera u posljednjih pet godina. Ipak, i danas ne drži više od 12% sektora, ali će brzo povećati udio i nastaviti profitirati od visokih stopa rasta još dugi niz godina. Većina navedenog posljedica je potrebe za obradom velike količine informacija koje generišu sigurnosni senzori, posebno videokamere. Tokom 2017. svjetsko videonadzorno tržište ostvarilo je vrijednost od 15,87 milijardi dolara, dok su procijenjeni prihodi u segmentu videoanalitike koja koristi AI iznosili 115 miliona dolara. To znači da videoanalitika s vještačkom inteligencijom predstavlja samo mali dio ukupnog videonadzornog tržišta u prethodnoj godini. Memoori procjenjuje da bi se do 2022. ta vrijednost mogla popeti na oko 13 procenata.

5. Integracija i IT konvergencija već skoro deset godina utječu na sve tri grane industrije, posebno na videonadzor. Ona se sada proširila na internet stvari (IoT) i internet stvari za zgrade (BIoT), koji objedinjuju sve usluge automatizacije zgrada na jednoj dvosmjernoj mreži, a to će ponuditi otvorena, sveobuhvatna i holistička rješenja koja će raditi samostalno i bez potrebe da ih ljudi kontrolišu. Danas imamo napredne integrisane sigurnosne sisteme osmišljene da pruže uvid u sve relevantne izvore podataka i omoguće sigurnosnom osoblju da brzo pregleda i razumije detaljne, kompleksne i sofisticirane obavijesti na nivou cijele zgrade.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *