Istraživanja Najave II

Security 50: Na pragu pandemije tržište ipak bilježi rast

U 2019. godini kompanije sa Security 50 liste ostvarile su ukupan prihod od 25,84 milijarde američkih dolara i zabilježile prosječni rast od 9,3 posto u odnosu na 2018. godinu. To se, međutim, desilo prije izbijanja pandemije koronavirusa, koja će, vjerovatno, okončati putanju rasta sektora sigurnosti koju smo pratili tokom posljednje decenije

Deset najvećih globalnih proizvođača u industriji sigurnosti (na osnovu prihoda od prodaje proizvoda u 2019. godini)

1. Hikvision Digital Technology
2. Dahua Technology
3. ASSA ABLOY
4. Bosch Security Systems
5. Axis Communications
6. Uniview Technologies
7. Tiandy Technologies
8. Allegion
9. Hanwha Techwin
10. TKH Group

Sektor sigurnosti se zbog svoje prirode mogao prilično uspješno oduprijeti recesiji. Ni tokom nekih od najtežih perioda usporavanja ekonomije, uključujući dot.com mjehur s početka 2000. i hipotekarnu krizu krajem iste decenije, stalni rast industrije sigurnosti nije se zaustavljao. Zapravo, prema podacima kompanije Frost & Sullivan, globalna sigurnosna industrija zabilježila je neprekinuti niz rasta tokom posljednjih deset godina, u prosjeku od 7 do 10 posto.

Pandemija usporava rast
Nakon toga desila se pandemija, čiji je utjecaj toliko snažan da ima potencijal da izbaci sektor sigurnosti s višedecenijskog kolosijeka kontinuiranog rasta. Možda je do sada najjasniji pokazatelj utjecaja pandemije na sigurnosne kompanije visina njihovog prihoda u prvoj polovini ove u odnosu na isti period prošle godine. Od 34 kompanije sa Security 50 liste koje su već predstavile prihode od januara do juna ove godine 27 ih je prijavilo pad koji se kretao u rasponu od -39% do -1%. Samo sedam prijavilo je pozitivan rast u prvom polugodištu. Ove 34

Ovi podaci u skladu su s rezultatima istraživanja portala asmag.com, u kojem su učestvovala 283 sigurnosna stručnjaka. U sektoru transporta posebno je pogođen segment aerodroma. “Iako će svi industrijski sektori zabilježiti pad u odnosu na projekcije rasta prije pojave COVID-a, komercijalna i druga preduzeća, aerodromi i korisnici usluga aviokompanija zabilježit će najveći pad rasta usljed zaustavljanja i kašnjenja projekata u putničkom saobraćaju. Isto važi za lokalizirana zatvaranja država, zbog kojih je građanima rečeno da ostanu kod kuće i rade iz svojih domova”, kaže Danielle VanZandt, analitičar industrije sigurnosti u kompaniji Frost & Sullivan. “Naše poslovanje zavisi od prepoznavanja specifično lokalnih sigurnosnih potreba aerodroma koji su naši klijenti i to kroz razvoj ConOpsa. Međutim, pandemija i ekonomski haos koji je uslijedio uništili su finansijsku poziciju većine aerodroma”, kaže Art Kosatka, direktor TranSecurea.

Usporavanje u 2020. i mogući u pad u 2021.
VanZandt očekuje da će industrija sigurnosti u 2020. ipak zabilježiti manji rast jer će krajnji korisnici izvršiti isplate za već potpisane projekte. “Stopa prognoziranog rasta bit će niža od one koju je industrija imala tokom posljednje decenije, odnosno iznosit će 4,47 posto u 2020. u odnosu na 7 posto u 2019. godini. Ipak, i dalje imamo prihod ostvaren u 2020. na bazi tekućih projekata, koji će morati biti dovršeni i isplaćeni u cijelosti. Imamo i završetak realizacije projekata koji su već dogovoreni, kao i djelimično izvršene naplate neposredno prije nego što je pandemija ostvarila prvi udar na globalnu ekonomiju u martu”, kaže VanZandt. Ipak, do 2021. godine stvari će biti dosta drugačije. Industrija sigurnosti bi se mogla suočiti s padom jer su krajnji korisnici naglo smanjili potrošnju. “Ovo je prvi put u nekoliko decenija da će tržište sigurnosti zabilježiti pad, pri čemu će se ključni uzročnik sporijeg ekonomskog oporavka odnositi na period pandemije”, kaže VanZandt. Ovo je u skladu s predviđanjima sigurnosnih eksperata s kojima je asmag.com razgovarao. “Gotovo sve projekcije koje sam vidio sugerišu da, vjerovatno, dugo vremena nećemo vidjeti nivo učinaka iz 2019. godine. To u najboljem slučaju može ići do 70 posto, a svaki napredak će se dešavati uz male korake od 2021. do 2026. i kasnije”, kaže Kosatka. “Mislimo da će se ekonomski utjecaj pandemije osjećati i u godinama koje dolaze i ovo što sada vidimo je samo vrh ledenog brijega. Većina ponuđača sigurnosnih proizvoda i dalje isporučuje proizvode za projekte koji su započeti prije pandemije”, kaže Michael A. Silva, direktor Silva Consultantsa, dodavši da nakon toga očekuju slabiju potražnju u naredne barem dvije godine.

Gdje je poslovna prilika?
Pandemija je naglo smanjila rast sektora sigurnosti. Kratkoročni pad je, vjerovatno, neizbježan. Zato je važno shvatiti kako kompanije pokušavaju izaći na kraj s recesijom. Jedan od načina za postizanje uspjeha je pronalaženje pravih poslovnih prilika. S tehnološke strane, pandemija je dovela do naglog porasta potražnje za rješenjima vezanim za COVID-19 koja mogu zaštititi osoblje i zaposlenike od ove bolesti i pomoći im u radu od kuće. To uključuje šifrirani ili zaštićeni pristup organizacijskim mrežama, beskontaktnu kontrolu pristupa, naprednu analitiku i termalna rješenja koja otkrivaju povišenu tjelesnu temperaturu. Proizvođači koji nude ova rješenja imaju veće šanse da nastave primati narudžbe usljed veće potražnje. “Mnogi proizvođači analiziraju svoja postojeća rješenja kako bi ustanovili mogu li im dodati nove funkcije specifične za COVID-19. To su, npr., analitika za otkrivanje promjena tjelesne temperature radi praćenja groznice ili funkcije upravljanja redovima za praćenje broja ljudi u određenom prostoru”, kaže VanZandt. Proizvođači rješenja za prepoznavanje lica žele dodati nove ili prilagoditi postojeće algoritme za prepoznavanje kako bi omogućili provjeru identiteta bez obzira na nošenje maske na licu. Isto važi i za praćenje nošenja maske unutar objekta.

Zapravo, analiza kompanija koje su ove godine zabilježile rast tokom prvog polugodišta otkriva da su nekima od njih prihodi u prvih šest mjeseci skočili zbog termalnih rješenja. Tu spadaju MOBOTIX i FLIR Systems. “Prihodi od industrijskih tehnologija za (drugi) kvartal ostvareni su uz rast od 5,5 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Povećanje prihoda prvenstveno se može pripisati povećanoj potražnji za rješenjima za praćenje povišene temperature kože, što je posljedica pandemije koronavirusa”, navodi se u saopćenju kompanije FLIR. Dakle, sigurnosna industrija proživljava nešto s čim se nikada ranije nije suočila. Pad je, vjerovatno, neizbježan, makar manji i privremen. Kompanije mogu poslovno opstati i preživjeti samo ako ponude rješenja koja zadovoljavaju potrebe kupaca, posebno za prevencijom širenja koronavirusa.

Neke kompanije su već prošle test
Pandemija ima krupne posljedice po sektor sigurnosti, koji je pogođen kašnjenjem realizacije i otkazivanjem projekata u različitim vertikalama. Međutim, pronašli smo i one koje su izdržale udarac pandemije i poslovale relativno bolje od ostalih. Prema istraživanju portala asmag.com, u kojem su učestvovala 283 sigurnosna stručnjaka, većina (62%) ispitanika navela je da su njihovi glavni kupci izdvojili manje sredstava za sigurnost i otkazali ili stavili projekte na čekanje. Na pitanje koje su se vertikale najviše pogođene, 61% ispitanika navelo je maloprodaju, koju prate transport (42%) i obrazovanje (31%).

U sektoru transporta pandemijom su posebno pogođeni aerodromi jer se putnici rjeđe odlučuju na putovanja. Sigurnosne kompanije kakva je TranSecure uglavnom se fokusiraju na aerodromske projekte i zato su pretrpjeli udar pandemije. “Aerodromi već zatvaraju neiskorištene terminale i koriste prazne parkirne garaže za kontrolu nošenja maski. Koncesije se gase uz otpuštanje više hiljada pomoćnog osoblja i letačkih posada, od kojih većina ne može čekati dvije do tri godine da se vrati na posao. Naši klijenti su aerodromi i njihovi putnici su u istoj situaciji. Neki od njih su već izmijenili svoje poslovanje i živote kako bi jednostavno preživjeli ovu situaciju dok se ona ne riješi. Neki dobro informisani promatrači navode broj od čak šest do sedam godina prije nego što se ekonomija stabilizira u dovoljnoj mjeri za ponovno pokretanje poslovanja u ovom segmentu”, kaže Kosatka.

Vertikale koje su se dobro snašle
Ipak, postoje određena vertikalna tržišta koja su relativno dobro poslovala čak i za vrijeme pandemije. “Sljedeći segmenti su nastavili ulagati: e-trgovina, tehnologija, zdravstvo, roba široke potrošnje i proizvodnja (u kategoriji osnovnih usluga)”, kaže Pawan Desai, direktor MitKat Advisory Servicesa.

Zdravstvo
Prema Desaiju, neke ustanove krajnjih korisnika smatraju se ključnim za funkcionisanje zajednice i mogu ostati otvorene čak i u vrijeme zatvaranja država. Jedan od tih segmenata je zdravstvo, kojem je i dalje potrebna sigurnost jer zdravstvene ustanove ostaju otvorene za brigu o pacijentima oboljelim od COVID-a i drugih bolesti. “Posao u zdravstvenom sektoru cvjeta. Medicinskim radnicima i osobama iz sigurnosnih službi povećane su plate i osigurano im je životno osiguranje”, kaže Philip Babajide Edu, direktor Corporate Wardersa.

Kritična infrastruktura
Kritična infrastruktura poput brana, nuklearnih reaktora i trafostanica je još jedan primjer ovog trenda. “To je jedna od vertikala koja je nastavila ulagati u sigurnost čak i u vrijeme pandemije, jer su prijetnje ne samo iste nego možda i veće nego ranije”, kaže Sean Ahrens, menadžer za sigurnosno tržište u Affiliated Engineersu.

Bankarstvo
Bankarstvo je, također, relativno dobro poslovalo. Prema istraživanju portala asmag.com, na pitanje koji su klijenti zabilježili najveći rast prihoda tokom pandemije, 27 posto ispitanika je navelo bankarstvo. Ovom sektoru potrebna je sigurnost bez obzira na to jesu li banke otvorene ili ne. “Bankarstvo je u ovom periodu uložilo više sredstava zbog propisa o zatvaranju i osoblja koje radi od kuće, kao i zbog podizanja nivoa sigurnosti u prostorijama za osoblje i uredima jer oni kao klijenti žele zaštititi svoju imovinu”, kaže Munyaradzi Maponga, direktor Safeguard Alarmsa, dodavši da se većina objekata prvi put morala isprazniti i postali su meta kriminalaca.

Podatkovni centri
U međuvremenu, vertikala podatkovnih centara dodatno je ojačala tokom pandemije, jer dobavljači nude sve više rješenja u oblaku. Ta rješenja mogu kvalitetnije podržati mobilnu radnu snagu i pomoći kod smanjenja količine opreme koja se postavlja, održavanja i poziva na intervencije. “Podatkovni centri brzo rastu kako kompanije šire svoje cloud mreže. Zaštićeno dijeljenje podataka putem kućnih mreža zaposlenika nosi znatan rizik i zahtijeva jače firewalle i sigurnost”, kaže John Torres, predsjednik Guidepost Solutionsa. “Zabilježili smo znatan rast u vertikali podatkovnih centara jer je pandemija u prvi plan stavila digitalizaciju preduzeća i prateće procese. Farmaceutske, visokotehnološke i internetske kompanije također nastavljaju realizovati projekte i ulažu u sigurnost, što se pokazalo pozitivnim za nas”, kaže Nicholas Yap, operativni direktor ICD Security Solutionsa.

Kako opstaju integratori i konsultanti
Utjecaj pandemije na sigurnost bio je poražavajući. U vrijeme zatvaranja država i institucija, kao i prakse rada od kuće htjeli smo saznati kako se sigurnosne kompanije snalaze i štite svoje poslovanje tokom ovog udara. COVID-19 je uzeo danak u sigurnosnoj industriji. Mnogo je sistem-integratora i konsultanata prvobitno očekivalo dobru 2020. godinu. Njihova nadanja srušio je koronavirus i ostavio ih sa slabim rastom u prvoj polovini godine, ako ne i padom. “Prije pandemije odjel za sigurnost i tehnologiju kompanije Guidepost Solutions bio je na putu da ove godine ostvari rekordne rezultate. Prihodi u prvom kvartalu bili su naš sedmogodišnji maksimum. Kada je nastupila pandemija, a kompanije se našle na udaru, nekoliko glavnih projekata i procjena nivoa sigurnosti je otkazano ili odgođeno”, kaže Torres. “Planirali smo da završimo ugovore s inostranim proizvođačima originalne opreme u prvom tromjesečju godine, dobijemo putne vize i donesemo uzorke za terensko testiranje. Nadali smo se da ćemo dobiti potvrđene narudžbe do drugog kvartala godine. Evo nas u četvrtom kvartalu, a još ništa nismo postigli”, kaže Edu.

Rad od kuće
Pandemija je poslala osoblje i zaposlenike kompanija da rade na daljinu, odnosno od kuće. Oni se pri tome oslanjaju na tehnologiju kako bi nastavili obavljati radne zadatke. “Da, radim od kuće i to i dalje činim na vrlo efikasan način. To pripisujem posjedovanju uredskog prostora u kući i tehnološkim sistemima kao ključnim faktorima za podršku, koji su temelj uspjeha”, kaže Ahrens. “U martu smo svi otišli kući. Postavili smo kućni uredski prostor i promijenili telefonski sistem kako bi odgovarao modelu rada na daljinu. Samo je jedna osoba ostala u uredu i bavila se pošiljkama i prijemom. Otkrili smo da rad od kuće uopće nije loša opcija. Jedan od efekata toga je osjećaj da vrijeme brzo prolazi. Bio je mart i odjednom je prošlo mnogo mjeseci”, kaže Bob Mesnik, predsjednik Kintronicsa. “Vježbali smo rad od kuće i prije pandemije i zato smo svakodnevno poslovanje brzo prilagodili novim uvjetima. Trenutno pratimo situaciju i po potrebi kombinujemo posao iz ureda i od kuće. Naša efikasnost i produktivnost nisu opali dok smo radili od kuće, ali socijalna distanca smanjuje kvalitet života naših zaposlenika i zato se trudimo osigurati što adekvatnije uvjete rada u uredu”, kaže Dean Klobučar, direktor izvoza u Alarm Automatici.

“Sve naše kolege iz Indije, Kine, Jugoistočne Azije, Japana i Okeanije počele su raditi od kuće tokom 2020. godine. Timovi iz Indije, Okeanije i Jugoistočne Azije to i dalje čine. Međutim, uz potrebne dozvole koje se traže u svakoj regiji, naši inžinjeri mogli su nastaviti s projektima i radovima na održavanju na terenu tokom cijelog ovog perioda”, kaže Yap. Za neke tržišne igrače u sektoru industrije zatvaranje država je bilo traumatično iskustvo. “Zatvaranje je samo po sebi bilo kao svojevrsni zatvor. Imali smo nekoliko dana da izađemo i obavimo kupovinu kako bismo se opskrbili hranom”, kaže Edu i dodaje da je situacija bila još teža za zaštitare budući da su pojedini ostajali na radnom mjestu sedmicama i mjesecima ili su, pak, sjedili kod kuće bez plate.

Suočavanje s krizom i njeno prevladavanje
Uprkos šteti koju je pandemija nanijela industriji sigurnosti, integratori i konsultanti i dalje nastavljaju s radom i štite poslovnu održivost. U nastavku vam predstavljamo njihove priče o opstanku u vrijeme pandemije.

Naredbe o obaveznom zatvaranju i obustavi poslovnih aktivnosti nisu spriječile neke krajnje korisnike da nastave tražiti usluge koje im trebaju pružiti zaštitu i u ovakvim uvjetima. Sigurnosne kompanije se trude da ispune ove zahtjeve. “Naši klijenti i dalje imaju problema s kriminalom i obraćaju nam se za rješenja”, kaže Silva. “Nekoliko klijenata zatražilo je od nas da ojačamo sigurnost njihovih objekata u odsustvu zaposlenih. Lokacije su uključivale skladišta, urede i restorane jer su bili privremeno zatvoreni. Paralelno s nemirima u mnogim gradovima, neka su preduzeća bila pogođena i gubitkom prihoda zbog zatvaranja tokom pandemije. Na kraju su njihovi poslovni prostori bili na udaru kada su protesti postali nasilni”, kaže Torres. U međuvremenu, u nekim sigurnosnim kompanijama navode da su zatvaranje i obustava rada poslužili kao razdoblje kada su krajnji korisnici poboljšavali ili nadograđivali svoje postojeće sigurnosne sisteme. Neki klijenti zatvaranje vide kao priliku za dovršetak građevinskih projekata dok su njihovi zaposlenici odsutni.

Potražnja za rješenjima povezanim s pandemijom
U međuvremenu, veliki broj integratora i konsultanata s kojima smo razgovarali predstavili su rješenja povezana s pandemijom ili dodali komponente za prevenciju njenih posljedica u postojeće proizvode. Sve je urađeno kako bi se zadovoljile potrebe kupaca u ovom periodu. “Imamo tri rješenja za praćenje temperature i nošenja maske. Centrale za prepoznavanje lica s prikazom tjelesne temperature su vrlo popularne, ali ih treba integrisati s postojećim sistemima za pristup vratima naših krajnjih korisnika. Nudimo rješenja i za različite situacije koje podrazumijevaju postavljanje kablova”, kaže Mesnik i dodaje: “Vlada potražnja i za beskontaktnim sistemima za otvaranje vrata i automatsko praćenje kontakata. Naše rješenje bazirano na tagovima omogućava praćenje kontakata za sve osobe u određenoj organizaciji. Svaki tag prikuplja podatke o ostvarenom kontaktu i šalje ih na mrežni prolaz. On prenosi informacije u centralnu bazu podataka u oblaku. Ako se neko u organizaciji razboli, baza podataka se može iskoristiti za trenutno pronalaženje svih ljudi s kojima je ta osoba bila u kontaktu, čime se smanjuje širenje bolesti.”

Osim toga, tokom pandemije je ojačala potražnja za “uradi sam” kućnim sigurnosnim sistemima. Dobavljači rješenja pojačali su napore da udovolje tim zahtjevima. “Primijetili smo da ljudi ulažu više u svoje domove i sigurnost. Jednostavna i brza rješenja za ʻuradi samʼ sisteme se sve više traže u segmentu zaštite i sigurnosti. Nadalje, svjedoci smo da se sve više prodaje odvija putem interneta. Zbog toga smo ove jeseni pokrenuli novi prodajni kanal i predstavili B2C platformu koja nudi upravo takva ʻuradi samʼ rješenja. Naš Alex webshop kupcima nudi brze i jednostavne sigurnosne sisteme za njihove domove”, kaže Klobučar iz Alarm automatike.

Ponuda traženih usluga
Na kraju, sigurnosne kompanije klijentima nude tražene usluge i u vrijeme pandemije. “Nastavljamo s pružanjem usluga implementacije sistema, održavanja i integracije, savjetovanja te naprednih rješenja u cijeloj Azijsko-pacifičkoj regiji”, kaže Yap. “Porasla je potražnja za sljedećim uslugama: mrežna obuka, revizija i procjena podatkovnih centara, cyber sigurnost, dubinska analiza i praćenje COVID-a i mobilne sigurnosne aplikacije. Glavni razlog našeg kontinuiranog rasta je održavanje jednakog nivoa usluga i ulaganje u tehnologiju, ekosisteme i agilnost. Vrlo brzo smo prebacili više aktivnosti na mrežu. To je bila i dobra prilika za jačanje povjerenja kupaca. Svom timu sam rekao da sada nije vrijeme za prodaju nego za služenje klijentima”, kaže Desai.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *