Istraživanja Najave II

Kompanije sa Security 50 liste: Izazovi i prilike tokom pandemije

Kao i u većini industrija, i u sektoru sigurnosti je u 2020. godini došlo do smanjenja aktivnosti jer je COVID-19 zaustavio tekuće projekte i odgodio nove planove za njihovu realizaciju. U izvještaju IDC-a navodi se da bi samo globalno tržište videonadzora moglo pasti za dva posto zbog utjecaja pandemije
Izvor: a&s International
E-mail: redakcija@asadria.com

Izvještaj koji je predstavila OMDIA upozorava na potencijalne rizike po tržište videonadzora nakon što je pandemija poremetila proizvodnju i lance opskrbe u Kini. Međutim, dok se Kina uglavnom oporavila od pandemije već nakon nekoliko mjeseci, rizik se preusmjerio na slabiju tržišnu potražnju u drugim zemljama u kojima su vlasti uvele mjere zatvaranja i ograničile ekonomske aktivnosti. Zato u nastavku teksta istražujemo kako je pandemija utjecala na glavne dobavljače sigurnosnih rješenja, kako su se oni nosili s izazovima i šta možemo očekivati u narednoj godini.

Kompanije sa Security 50 liste u borbi protiv pandemije
Pandemija je imala ogroman utjecaj na poslovanje u 2020. godini. Kompanije mogu uljepšavati situaciju koliko god žele, ali brojevi su neumoljivi. Tržišna potražnja koja je opala u prvoj polovini ove godine još se nije oporavila. Ovo je godina krize za sigurnosnu industriju i u ovoj fazi je neophodan temeljan pregled poslovnog utjecaja pandemije.

Borba u svim aspektima poslovanja
Istraživanje sigurnosnih kompanija koje je proveo a&s pokazuje da je 77 posto ispitanika zabilježilo pad prihoda između januara i juna ove godine. Za 35 posto njih pad prihoda kretao se između 25 i 50 posto. Kod preostalih 35 posto prodaja je opala manje od 25 posto. Iako je moguće upirati prstom u određene segmente koji su najviše doprinijeli ovom padu, realnost je da je pandemija naštetila svakom pojedinačnom aspektu poslovanja. “Pandemija koronavirusa direktno je utjecala na svjetsku ekonomiju, uključujući lance opskrbe i druge segmente. To je imalo poseban učinak na nas i našu industriju, jer mi ovisimo o određenim materijalima i tehnologiji iz zemalja širom svijeta. Axis je ostvario malo nižu prodaju nego što se očekivalo prije pandemije, ali počinjemo bilježiti stabilan oporavak i stvari se vraćaju u normalno stanje, što će nam omogućiti da nastavimo put rasta”, kaže Ray Mauritsson, direktor Axis Communicationsa.

Negativne posljedice uprkos potražnji
Iako je tržište tradicionalnih sigurnosnih rješenja usporilo zbog pandemije, zabilježen je rast potražnje za rješenjima poput termalnih kamera i beskontaktne kontrole pristupa. Čak i u tim uvjetima državne mjere poput zatvaranja ograničile su broj projekata koji su se mogli provesti. “Utjecaj pandemije razlikovao se po regijama. Na naše poslovanje u regijama s dužim intervalom zatvaranja pandemija je imala snažniji utjecaj jer smo se suočavali s fizičkim poteškoćama u obavljanju posla, tj. instaliranju proizvoda i rješenja. Ostale regije bez ili sa kraćim periodom zatvaranja bile su manje pogođene ili su čak zabilježile rast u odnosu na prošlu godinu”, objašnjava Young Moon, direktor Supreme, i dodaje da oporavak predviđaju u trećem kvartalu jer zemlje ukidaju stroge mjere i nastavljaju poslovanje i projekte koji su prekinuti zbog pandemije.

Uspješne strategije
Nekoliko kompanija uspjelo je smanjiti troškove kako bi nadoknadili gubitke. Jeff Burgess, direktor BCD Internationala, kaže da je pandemija sigurno utjecala na poslovanje i da kompanije neće doživjeti isti rast prihoda kao 2019. godine. “Ipak, do danas smo ostali finansijski uspješni bez obzira na blagi pad prihoda, dijelom zbog manjeg troška na, npr., putovanja i sajmove”, kaže Burgess. Još jedna kompanija koja je uspjela smanjiti štetu bila je Špica International. Njen direktor Tone Stanovnik navedeno pripisuje promjeni poslovnog fokusa prije izbijanja pandemije. “U posljednjih nekoliko godina Špica se fokusirala na naš novi portfolio proizvoda zasnovan na tehnologiji oblaka. U 2019. i 2020. godini smo shvatili da je to bila sjajna i vizionarska odluka, jer je naš rast potaknut prihodima od cloud rješenja. Jedan od naših ključnih strateških stubova je zdrav rast od 20 posto na godišnjem nivou i sretni smo što svake godine postižemo taj cilj. U 2019. godini uspjeli smo čak i otići dalje od naših početnih ciljeva”, kaže Stanovnik.

Promjene koje mogu imati dugotrajan učinak
Posljedice pandemije po sigurnosnu industriju su bez presedana i mogu se opisati kao loše. No, većina velikih proizvođača već s opreznim optimizmom gleda naprijed. Oni su morali promijeniti brojne poslovne procese kako bi osigurali veće mogućnosti za rad na daljinu i zaštitili zaposlenike i klijente, a da pri tome nastave pružati iste usluge kao i ranije. Sljedećih nekoliko mjeseci će biti ključno u pogledu procjene učinaka ovih napora na cijelu industriju.

Rješenja za borbu protiv pandemije
Tržište tradicionalnih sigurnosnih rješenja ove godine je pretrpjelo udarac. To znači da su se dobavljači morali potruditi kako bi pronašli zamjenske segmente da nadoknade gubitke. Ironija je u tome što je uzrok problema dao i njegovo rješenje. Kako bi odgovorili na izazove pandemije, klijenti su se okrenuli termalnim kamerama, videoanalitici, bežičnim sistemima kontrole pristupa i drugim sličnim rješenjima. Videći priliku u tome, mnoge su kompanije uvele inovacije, iako to nije teklo bez problema. Uprkos zabrinutosti zbog preciznosti termalnih kamera, one su postale popularan proizvod. Analitika poput one za praćenje socijalne distance može biti previše invazivna, ali je poslužila brojnim klijentima. Prepoznavanje lica je sazrilo kao tehnologija jer niko nije želio dodirivati senzore otiska prsta.

Novi pravci poslovanja
Ovaj razvoj događaja ponudio je načine na koje kompanije mogu ublažiti utjecaj pandemije na svoje poslovanje. Christian Morin, direktor sigurnosti u Genetecu, kaže da su neki sektori doista pretrpjeli udar, ali i da su drugi poput maloprodaje i osnovnih usluga nastavili su s radom i traženjem sigurnosnih usluga. Sličan trend su potvrdili i u drugim kompanijama. “Od vremena zatvaranja država MOBOTIX je zabilježio rast potražnje za svojim termovizijskim rješenjima. Nekoliko aerodroma širom svijeta instaliralo je sisteme termalnog nadzora kao dio paketa mjera za zaštitu i ublažavanje posljedica pandemije. Termalne kamere su mnogo brže i efikasnije od ručnih uređaja i mogu mjeriti raspone površinske temperature, zbog čega djeluju poput sistema ranog upozorenja. Osoblje može isključiti sumnjivu osobu radi daljnjih pretraga kako bi se utvrdilo je li bolesna, čime se ostalim putnicima omogućava da nesmetano idu za svojim poslom”, kaže Thomas Lausten, direktor kompanije MOBOTIX.
Iskoristivši veliku potražnju za pouzdanim rješenjima s termalnim kamerama u proteklih nekoliko mjeseci, ta je njemačka kompanija objavila svoj konačni poslovni rezultat za 2019/2020, koji je uključivao godišnji rast od 11 posto i planirano povećanje dobiti. Mauritsson iz Axis Communicationsa dodaje da je pandemija nesumnjivo dovela do povećanog interesa i potražnje za rješenjima za daljinski nadzor. Najbolji primjer je zdravstvo, koje se našlo pod nevjerovatnim pritiskom tokom pandemije jer se osoblje moralo nositi s velikim brojem pacijenata i potrebom održavanja distance. “Ljekari su tradicionalnu sigurnosnu tehnologiju koristili za daljinsko praćenje svojih pacijenata, posebno u privremenim bolnicama. Takva nadzorna tehnologija poslužila je kao ključno pojačanje za zdravstvene radnike. U kombinaciji s video i audioanalitikom moguće je otkriti znakove da je pacijent ugrožen, a dodavanjem telemetrijskih uređaja koji mogu pratiti vitalne znakove pacijenta osoblje dobiva pristup bitnim podacima u stvarnom vremenu, što im pomaže da brže reaguju”, kaže Mauritsson. Nagli rast potražnje za rješenjima za termalno praćenje tjelesne temperature donio je mogućnosti rasta i za Dahuu, smatra Fu Liquan, njen predsjednik. Kompanija je odgovorila na potražnju na tržištu pomoću rješenja za praćenje tjelesne temperature, uključujući termalne kamere, kontrolu pristupa s funkcijama za nadzor temperature i druge uređaje koji se koriste na aerodromima, tranzitnim čvorištima, poslovnim lokacijama, obrazovnim institucijama i drugim sličnim lokacijama širom svijeta.

Potreba za fleksibilnošću
Veće korporacije i njihovi menadžeri svjesni su da se njihove organizacije suočavaju s testom izdržljivosti bez presedana. Za napredak im je potrebna sposobnost brzog snalaženja i savladavanja budućih izazova kako bi smanjili utjecaj pandemije na kontinuitet poslovanja. Joon Jun iz IDIS-a naglašava da organizacije sada zauzimaju strateški fokusirani pristup usvajanju novih tehnologija. Ova rješenja pomažu u nošenju s neposrednim izazovima socijalnog distanciranja i higijene. Istovremeno, ona umanjuju negativan utjecaj na prihode i dobit jačanjem operativne efikasnosti i automatizacije nekada ručno obavljanih procesa. Na taj način se osigurava njihova fleksibilnost i skalabilnost, koje su potrebne za prilagođavanje okolnostima.

Komunikacija s klijentima tokom pandemije
Pandemija je prisilila kompanije da zaposlenicima omoguće rad od kuće. O tome se u medijima često govorilo kao o novoj normalnosti. Ono što nije dobilo dovoljno pažnje su načini na koje su preduzeća komunicirala s klijentima kada je pandemija dovodila do zatvaranja ureda i ukidanja terenskih posjeta. Kao odgovor se nametnulo prebacivanje ovih aktivnosti na internet, pa su mnoge sigurnosne kompanije počele nuditi webinare i virtuelne sajmove proizvoda. No, postavlja se pitanje kako dugoročno privući i zadržati pažnju kupca na internetu kao mediju koji je krcat dodatnim sadržajima koji remete pažnju? Morin iz Geneteca objašnjava da su oni prebacili poslovanje na internet. Od pružanja usluga do terenske podrške i tehničkog certificiranja, sve je prešlo na mrežu svih mreža. Virtuelni događaji zamijenili su sajmove i seminare u fizičkom ambijentu.

Zaposlenici su važni koliko i klijenti
Keen Yao iz Hikvisiona smatra da tržišna strategija mora proizaći iz perspektive korisnika, uključujući povećana ulaganja u pružanje korisničkih usluga preko interneta. “Mi smo, naprimjer, organizovali nekoliko webinara kako bismo nadoknadili manjak komunikacije s kupcima. Što se tiče proizvoda, uradili smo izvjesna ažuriranja proizvoda ili rješenja koja se odnose na aktivnosti naših klijenata na planu sprečavanja širenja epidemije. Jedan od primjera su termalne kamere za praćenje tjelesne temperature i rješenja za praćenje socijalne distance, koja su demonstrirala punu snagu Hikvisinovih tehnoloških dostignuća u oblasti vještačke inteligencije”, kaže Yao. U isto vrijeme, kompanija je tokom epidemije prepoznala nove mogućnosti u segmentu malih i srednjih preduzeća (MSP). Prethodna rješenja za te kompanije uglavnom su se odnosila na poslovne izazove, poput sprečavanja gubitka robe u maloprodajnoj industriji. Ipak, ona se sada sve više fokusiraju na zaštitu zaposlenih. Yao smatra da će u budućnosti zahtjevi za zaštitom zaposlenika postati sve važniji. Tomohiro Tsuji, direktor poslovnog planiranja i promocije u sigurnosnom odjelu kompanije OPTEX, dodaje da su njegove kolege ojačale komunikaciju s kupcima putem webinara i virtuelnih izložbi. “Ima još mnogo prostora za poboljšanje. Potražnja za tehnologijom i alatima za virtuelnu stvarnost će rasti paralelno s popularizacijom događaja koji se organizuju na daljinu”, objašnjava Tsuji.

Normalizacija poslovanja na internetu
Uprkos pandemiji, mnoge kompanije nastavile su slijediti svoju poslovnu strategiju. Thomas Lausten, direktor MOBOTIX-a, kaže da njegova kompanija koristi svoje proizvode i rješenja kako bi spriječila rizične situacije za zaposlenike i posjetioce. Ta su rješenja ponudili i svojim klijentima. “Najviše smo se fokusirali na daljnji i dodatni razvoj naših proizvoda i rješenja. Svakih šest mjeseci predstavljamo svoje inovacije klijentima i partnerima i od ključnog je značaja da zadržimo taj ritam. Ove godine ih ne možemo pozvati na našu Globalnu konferenciju za partnere kako bismo im pokazali šta je novo. Ipak, zahvaljujući tehničkim rješenjima za sastanke putem interneta, mi i dalje dolazimo do publike na globalnom nivou”, kaže Lausten.

Virtuelni sajmovi
Jun navodi da je i IDIS prilagodio svoj način rada kao i konkurenti. Jedan od njegovih fokusa bili su virtuelni sajmovi. “Ovog mjeseca pokrenuli smo IDIS-ovu virtuelnu izložbu. Tako se na internetu oponaša način na koji bi naše osoblje, integratori i partneri za distribuciju obično vodili kupce oko naših štandova na Intersecu, IFSEC-u i ISC Westu. Klijenti sada mogu poći u virtuelni obilazak s vodičem, dok se posjetioci mogu jednostavno registrovati i pregledati štand kad god to žele”, kaže Jun. IDIS sarađuje i sa sistem-integratorima kako bi prepoznao i osigurao videoprojekte u industrijama otpornim na učinke pandemije i sektorima s rastom koji se razlikuje od regije do regije. Kompanija još bilježi snažnu prodaju u obrazovnom i logističkom sektoru u SAD-u, dok se novi rast ostvaruje kroz prodaju i proizvodnju kanabisa i stambeni sektor.

Hoće li se trend nastaviti i nakon pandemije?
Važno je pitanje i hoće li se novi trendovi zadržati i nakon pandemije. U Axis Communicationsu najavljuju da će nastaviti s jačanjem poslovanja na internetu i nakon pandemije. “Prešli smo s fizičkih na online događaje i sajmove za klijente koji su bili vrlo uspješni i to je nešto što ćemo nastaviti održavati i nakon pandemije. Održali smo ritam uvođenja inovacija i predstavili sve nove proizvode koje smo planirali. Osim toga, sretni smo što možemo reći da pandemija nije utjecala na našu sposobnost vođenja održivog poslovanja”, kaže Mauritsson. Ipak, pandemija je industriji dala tek kratkoročni uvid u to kako ove strategije funkcionišu. Ključni problem je činjenica da se većina analiza fokusirala na to kako su kompanije uspjele nastaviti s radom uprkos radu na daljinu. Zajedno s tim, trebalo je pratiti i dugoročni utjecaj ovog trenda na zaposlenike i klijente. Možda ćemo u budućnosti i dalje viđati hibridni poslovni model na djelu, ali njegov stvarni učinak će se tek otkriti.

Korak dalje
U konačnici, pandemija je potaknula neke proizvođače na promišljenije djelovanje koje izlazi izvan okvira mrežne komunikacije s klijentima. Naprimjer, VIVOTEK je stavio fokus na komunikaciju putem webinara. Ipak, tokom početnih dana pandemije, kada se svijet borio da nabavi maske i prateću opremu, kompanija je odlučila pružiti i konkretnu pomoć. “Znamo da je teško vrijeme za sve i zato smo se potrudili da pokažemo brigu i pomognemo našim partnerima da ostanu zdravi i opstanu. VIVOTEK je poslao perive navlake za maske našim inostranim partnerima kojima su bile potrebne kada se svijet suočio s nestašicom. Osim toga, pomogli smo našim distributerima u regionalnom marketingu da nabave posebno prilagođene protivepidemijske proizvode za klijente”, kaže Peter Chang, direktor razvoja proizvoda u kompaniji VIVOTEK.

Šta očekuju kompanije za fizičku sigurnost?
Uprkos ovogodišnjim događajima, većina sigurnosnih kompanija očekuje rast. No, pitanje je šta će ga pokretati? Pandemija je poremetila tradicionalnu potražnju. Hoćemo li vidjeti oporavak potražnje na nivo prije pandemije ili se trebamo radovati i nečemu boljem? “Iz onoga što smo primijetili proteklih mjeseci sigurni smo da će tržište i dalje rasti. Ljudi imaju osnovnu potrebu da se osjećaju sigurno, a nadzorni sistemi – bili oni u privatnom ili javnom kontekstu – mogu pomoći u kreiranju sigurnijeg i zaštićenijeg okruženja”, kaže Mauritsson. I Jun je sličnog mišljenja i potvrđuje očekivanje da će se rast nastaviti tokom 2021. Međutim, teško je precizno prognozirati ishode uz toliko varijabli i ekonomski oporavak koji je u različitim fazama na globalnom nivou, uključujući napredak i efikasnost programa vakcinacije.

Pad potražnje za rješenjima za borbu protiv pandemije
Jun smatra da će se potražnja za privremenim rješenjima specifičnim za pandemiju vjerovatno smanjiti u narednoj godini. Međutim, treba napomenuti da će pojačane sigurnosne i zaštitne mjere u okviru odgovora na pandemiju vjerovatno utjecati na nove i pojačane standarde za objekte svih vrsta. “Potreba za povećanom automatizacijom i efikasnošću bit će ključna za neke klijente, a oni će i dalje gledati dalje od početnih cijena i analizirati troškove životnog ciklusa svojih rješenja. Usvajanje analitike dubokog učenja bit će ključni faktor u obaranju operativnih troškova kroz smanjenje broja lažnih alarma i opterećenja operatera. Već se koriste sistemi obavještavanja koji pomoću vještačke inteligencije šalju informacije o otkrivenim predmetima i osobama koje se nepotrebno zadržavaju”, dodaje Jun. Podaci sigurnosnim timovima nude bolji uvid u situaciju na terenu, poboljšanu detekciju i provjeru, zajedno s mogućnošću bržih odgovora na prijetnje i incidente.

Potrebe za sigurnošću ostat će iste
Proizvođači s kojima smo razgovarali jasno su stavili do znanja da nas u pogledu inovacija očekuje još mnogo toga. Naprimjer, IDIS će sljedeće godine predstaviti rješenje za detekciju padova u maloprodaji za operatere trgovačkih centara, logističke centre i skladišta. U ovim vertikalama česti su slučajevi proklizavanja, saplitanja i padova, što rezultira povredama i narušavanjem produktivnosti, skupim zahtjevima za odštetu i dugotrajnim istragama. Jun dodaje da će se i dalje tražiti višeslojna cyber sigurnost za potrebe videonadzora. To je oblast koja je i prije pandemije budila veliki interes. Otkriće vakcine moglo bi smanjiti potražnju za rješenjima poput termalnih kamera. Ali neke kompanije ne očekuju potpuno povlačenje rješenja za borbu protiv pandemije. Jedina razlika je u tome što bi se ona mogla pojaviti kao dio šireg integrisanog sistema. “Konvergencija će biti ključni trend koji bi mogao nastaviti s rastom u mnogim oblastima tokom 2021.”, kaže Yao i dodaje da se raduje činjenici da ćemo moći vidjeti kako nove tehnologije i rješenja za praćenje temperature, nošenja maski i kontrolu kretanja grupa nude nove vrijednosti za krajnje korisnike.
Yoon Chang-Soo, šef prodaje za Bliski Istok i Afriku u Hanwha Techwinu, dodaje da je pandemija ojačala zahtjeve za vještačkom inteligencijom na tržištu videonadzora i znatno pomogla u promociji same tehnologije na terenu. U vrijeme pandemije javlja se sve veća potražnja za operativnom efikasnošću, što će dodatno potaknuti razvoj rubnih AI tehnologija (za otkrivanje i klasifikaciju predmeta) i specijaliziranih rješenja za vertikale (praćenje nošenja maski, aplikacija za praćenje broja ljudi u objektima). “Razvoj 5G tehnologije omogućit će AIoT-u (vještačkoj inteligenciji stvari) da se proširi iz sfere primjena usmjerenih na potrošače na aplikacije na industrijskom nivou. Senzori, kamere, mrežna infrastruktura, veliki podaci, oblak i AI tehnologije bit će ključni i osnovni pokretači razvoja AIoT-a”, smatra Liquan iz Dahue.

Šta je kompanijama najpotrebnije?
Fleksibilnost uređaja je ključna, smatra Lausten iz MOBOTIX-a. Kompanije širom svijeta pripremaju se za mjesece, a možda i godine borbe protiv pandemije, ali uzimaju u obzir i vrijeme nakon toga. “Zbog toga je ključno osigurati da tehnologije budu dovoljno fleksibilne da se nakon pandemije mogu implementirati za drugačiju vrstu rješenja i instalirati za različite vidove primjene”, zaključuje Lausten. Iako trenutna situacija uglavnom zahtijeva termalne instalacije, ove se tehnologije mogu koristiti i u svrhu prevencije požara jednom kada praćenje tjelesne temperature više ne bude potrebno. Važno je da proizvodni pogoni imaju koristi od inteligentnih termalnih kamera koje mogu otkriti potencijalne požare prije nego što dođe do velike štete. Termalne instalacije mogu pomoći i u sprečavanju upada u zgrade. Ovo je zahtjev koji je aktuelan i oduvijek prisutan. Na kraju, dovoljno fleksibilno razmišljanje o primjenama izvan standardnih okvira može biti ključno za poslovni učinak kompanije.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *