a&s Adria Talks Istraživanja

Američko-kineski trgovinski rat

Sjedinjene Američke Države su 24. septembra uvele tarife na kinesku robu vrijednu oko 200 milijardi dolara. Među obuhvaćenim proizvodima su i oni povezani sa sigurnosnom industrijom, poput Hikvisionovih i Dahuinih uređaja u američkim državnim projektima. Ostaje da se vidi kakav će konačan utjecaj ove mjere imati na sigurnosnu industriju

Izvor: a&s International

E-mail: redakcija@asadria.com

Nametanjem dodatnih tarifa na uvoznu robu iz Kine počela je najnovija runda trgovinskog rata, koji je počeo predizbornim obećanjem predsjednika Donalda Trumpa da će sankcionisati Kinu zbog, kako smatra, njenih “nepravednih trgovinskih praksi”. Prema njemu, u to spada praksa prisiljavanja stranih kompanija da ustupe svoje tehnološke tajne Kini u zamjenu za pristup tamošnjem tržištu, kao i davanje ogromnih subvencija kineskim kompanijama kako bi niskim cijenama ostale konkurentne na globalnom tržištu. Trgovinski rat zvanično je počeo 6. jula, kada je Trumpova administracija nametnula tarife od 25 posto na kinesku uvoznu robu vrijednu 34 milijarde dolara. Na taj čin odmah je odgovorila Kina nametnuvši tarife s istom stopom na istu količinu uvezene robe iz SAD-a. Nakon toga 23. augusta Sjedinjene Američke Države su uvele tarife od 25 posto na dodatnu robu iz Kine vrijednu 16 milijardi, na šta je ona također uzvratila. Tarifa od 10 posto na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara uvedena je 24. septembra. Kao odgovor, Kina je odlučila uvesti tarife u rasponu od 5 do 10 posto na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara i ova odluka je stupila na snagu 24. septembra.

Proizvodi koje koristi sigurnosna industrija

Industrija sigurnosti se našla između dvije vatre u ovom trgovinskom ratu. Konačna tarifna lista koju je objavio Ured za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država navodi proizvode vezane i za sigurnosnu industriju, npr. električne protivprovalne ili protivpožarne alarme, kamere i snimače. Tu su i periferni proizvodi koji se obično koriste kao komponente u sigurnosnim sistemima. Oni uključuju:

Štampana kola

Prema podacima Udruženja američke sigurnosne industrije (SIA), proizvodi koji ulaze u ovu kategoriju koriste se u izradi širokog spektra proizvoda u industrijskom, stambenom i „uradi sam“ segmentu tržišta sigurnosti. Kina je daleko najveći proizvođač i na nju otpada 46 posto od skoro dvije milijarde dolara uvezene robe, navodi SIA.

Rafinirani bakar, šipke, poluge

Skoro sva sigurnosna rješenja se oslanjaju na fizičku mrežnu infrastrukturu kod koje se CAT 6A i 7 kablovi koriste za napajanje preko Etherneta (Power-over-Ethernet, PoE). Za proizvodnju ovih kablova potrebno je mnogo bakra, a Kina je jedan od vodećih uvoznika ovog metala.

Montirana sočiva za objektive

SIA navodi da su za američke proizvođače objektivi ključne komponente videonadzornih kamera te da su oni dostupni iz veoma ograničenog broja izvora. Kina je u tom segmentu najveći izvor i na nju otpada više od 40 posto (30,5 miliona dolara) uvoza u 2017. godini.

Olovni akumulatori

Ovi akumulatori se naširoko koriste za napajanje ili kao rezervni izvor energije za protivprovalne sisteme i protivpožarne alarme, a Kina je i ovdje glavni dobavljač s uvozom vrijednim 304 miliona dolara, odnosno 35,7 posto vrijednosti uvoza u 2017. godini.

Negativne posljedice

Jasno je da će trgovinski rat dovesti do negativnih posljedica po sigurnosnu industriju. Povećanje troškova uvoza neminovno dovodi i do poskupljenja proizvoda, a potrošači s manjim budžetima teže će se odlučivati za kupovinu. U konačnici, tarife će samo ometati i gušiti rast u sektoru sigurnosti, što šteti kompanijama u obje zemlje. Kini to svakako ne pomaže. Kineski i strani proizvođači već sele proizvodnju iz te zemlje i odlaze u Vijetnam, Tajland itd. Kompanija Hanwha Techwin je, naprimjer, uložila više od 100 miliona dolara u proizvodni pogon u Vijetnamu. Ustvari, ovaj odliv iz Kine traje već neko vrijeme usljed rasta cijene rada u toj zemlji, pa će trgovinski rat samo ubrzati ovaj trend. Vrlo je vjerovatno da će tarife donijeti više štete nego koristi za američku sigurnosnu industriju, u kojoj, prema podacima udruženja SIA, radi više od milion Amerikanaca. Više cijene proizvoda i smanjena potražnja usljed viših tarifa mogu ugroziti egzistenciju miliona ljudi.

„Naši članovi su zabrinuti da će primjena ovih mjera imati teške negativne posljedice po industriju sigurnosti i američke radnike koje ona direktno i indirektno zapošljava. Eskalacija na planu tarifa će povećati troškove za kompanije i potrošače u SAD-u“, navodi izvršni direktor udruženja SIA-e Don Erickson. Neposredni utjecaj tarifa na američke sigurnosne kompanije dovest će do poskupljenja dijelova i komponenti koje se uvoze iz Kine. „Dodatne tarife će nanijeti štetu američkim proizvođačima sigurnosne opreme tako što će povećati cijene ključnih komponenti. Osim toga, njihova primjena na gotovu robu direktno će povećati troškove za nekoliko ključnih sigurnosnih proizvoda koji se naširoko koriste u američkoj industriji, kao što su protivprovalni sistemi i protivpožarni alarmi i videonadzorne kamere“, smatra Erickson. Iako američke sigurnosne kompanije mogu pronaći druge izvore za uvoz, ovo nije nimalo jednostavna opcija. „Složeni lanci snabdijevanja se grade godinama i ne mogu se brzo mijenjati bez ugrožavanja ugovora, kvaliteta i vrijednosti za potrošače. U mnogim slučajevima postoji tek mali ili gotovo zanemariv broj drugih izvora koji se mogu iskoristiti bez značajnih poremećaja u lancu snabdijevanja i rasta troškova. Mnogo je vjerovatnije da će američke sigurnosne kompanije i njihovi korisnici jednostavno biti primorani da plaćaju više, što utječe na rast poslovanja i potražnju kod potrošača“, kaže Erickson.

Udar na integratore

I utjecaj na sistem-integratore bio bi značajan, smatra Erickson. „Oni mogu donekle apsorbirati troškove povećanih tarifa, promijeniti aranžmane s dobavljačima ili preusmjeriti dodatne troškove prema potrošačima. Velika većina ovih kompanija su male firme koje se žestoko bore da uspiju na tržištu. Oni hiljadama kvalifikovanih radnika nude dobro plaćena radna mjesta te prodaju i instaliraju opremu koja pomaže u zaštiti života, domova i poslova ljudi u zajednicama. Značajno dizanje troškova u rasponu do 25 posto na proizvode koje oni obično koriste moglo bi dovesti do propadanja ovih manjih firmi. Time će nestati i poslovi za srednju klasu u sektoru sigurnosti, npr. za instalatere sigurnosnih i vatrodojavnih sistema u SAD-u, koji u prosjeku zarađuju 47.100 dolara godišnje“, kaže on.

On dodaje da SIA i njene kompanije članice „favorizuju otvorena tržišta, konkurentnost i inovacije, kao i efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine, koja su ključna za poslovne modele mnogih njenih članova, kako u Sjedinjenim Državama tako i u Kini i drugdje. “Administracija bi se trebala fokusirati na rad s industrijom i međunarodnim trgovinskim partnerima kako bi razvila zajednički pristup u pritisku na Kinu da uvede promjene u pitanjima od obostranog interesa“, zaključuje Erickson.

Zabrana za Hikvision i Dahuu

Na krilima trgovinskog rata došla je i američka zabrana korištenja proizvoda kineskih brendova u državnim projektima u SAD-u. Među pogođenim proizvođačima su Huawei, ZTE i sigurnosne kompanije Hikvision Digital Technology i Dahua Technology.

Zabrana se prvi put pojavila u legislativi nazvanoj “Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane (NDAA) za fiskalnu 2019. godinu”, koji je naknadno preimenovan u “McCainov zakon o autorizaciji nacionalne odbrane”, u čast pokojnog američkog senatora. Prijedlog zakona predviđa uvođenje zabrane korištenja videonadzorne i telekomunikacijske opreme kompanija Hytera Communications, Hikvision Digital Technology i Dahua Technology te “njihovih podružnica ili povezanih društava” u svrhu “javne sigurnosti, sigurnosti državnih objekata, fizičkog nadzora nad kritičnom infrastrukturom i u druge nacionalne sigurnosne svrhe”.

Prijedlog zakona usvojen je u Zastupničkom domu SAD-a u maju, a potom i u Senatu u augustu 2018. Nakon Senata predsjednik Trump je potpisao zakon koji će stupiti na snagu godinu kasnije. Međutim, njegovi su se efekti odmah počeli osjećati, jer je sada malo vjerovatno da će državne institucije nabavljati Hikvisionove ili Dahuine proizvode i mijenjati ih godinu kasnije. Čak i prije nego što je zakon izglasan, u javnosti se dosta govorilo o tome da kineska komunikacijska i sigurnosna oprema ima mane i sigurnosne propuste zbog koje je “osjetljivija na cyber napade” i “koristi se kao sredstvo pomoću kojeg Kina prati i nadzire američke građane i organizacije”. Iako za ove navode nisu ponuđeni dokazi, oni su ipak poslužili kao opravdanje američkim zakonodavcima za uvođenje zabrane.

Tako na web-stranici kongresmenke Vicky Hartzler, koja je učestvovala u pisanju ovog zakona, stoji: „Moramo se suočiti sa stvarnošću da kineska vlada koristi svaku mogućnost koja joj je na raspolaganju da ugrozi SAD, uključujući jačanje uloge kineskih kompanija u domaćem komunikacijskom i sektoru javne sigurnosti. Videonadzor i sigurnosna oprema koju prodaju kineske kompanije izlaže američku vladu velikom riziku, a moj amandman će poslužiti da spriječi Kinu da kreira svoju videonadzornu mrežu unutar federalnih institucija.“

Hikvision i Dahua odlučno odbacuju ove optužbe. „Odluka Kongresa da odobri ovu uredbu nije zasnovana na bilo kakvim dokazima, analizi ili ispitivanju potencijalnih sigurnosnih rizika. Ona predstavlja negiranje obaveze američke vlade da kod procjene sigurnosnog rizika u vezi s federalnim nabavkama primjenjuje pristup zasnovan na standardima“, naveo je Jeffrey He, predsjednik kompanije Hikvision USA u posebnom dokumentu. „Vi također ignorišete Hikvisionovu obavezu da se pridržava svih primjenjivih zakona i propisa, kao i napore koje kompanija ulaže kako bi sigurnost njenih proizvoda bila na većem nivou od onog koji predviđa američka vlada, uključujući i Federalni standard za obradu informacija (FIPS) 140-2, koji je utvrdio američki Centar za računarsku sigurnost Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju“, istakao je He.

I Dahua je na sličan reagovala saopćenjem na svojoj web-stranici: „Svjesni smo da je u modernoj sigurnosnoj industriji zaštita od cyber napada najveći izazov. Ponudili smo odgovore na te probleme u saradnji s našim kupcima. Mi cyber sigurnost shvatamo vrlo ozbiljno i u našim proizvodima primjenjujemo sistem temeljne cyber zaštite, koji se sastoji od sedam modula. U međuvremenu, nastavljamo raditi s partnerima kao što su DBAPP Security i Synopsys Technology kako bismo detaljno testirali naše proizvode na postojeće rizike u tom segmentu. S više od 6.000 profesionalaca koji u Dahui rade na poslovima istraživanja i razvoja trudimo se da našim cijenjenim kupcima ponudimo sigurne proizvode i rješenja kako bismo udovoljili njihovim potrebama. Nastavit ćemo ulagati u resurse i zaposlenike kako bismo našim kupcima i partnerima omogućili da dobiju najviši kvalitet usluga za podršku budućem rastu na ovom tržištu“, kažu iz kompanije Dahua.

Drugi razlozi

Dok Sjedinjene Američke Države navode cyber sigurnost i špijunažu kao povod za uvođenje zabrane, ovi razlozi su, zapravo, od drugorazredne važnosti. Primarni razlog i dalje je povezan s dinamikom poslovanja i ekonomije. Već dvije godine zaredom Hikvision je prvorangirana kompanija na a&s Security 50 listi na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje proizvoda. Prema finansijskom izvještaju za 2017. godinu, kompanija je zaradila 41,9 milijardi juana (6,1 milijardu dolara) ukupnih prihoda, što je rast od 31,2 posto u odnosu na 2016. Važno je naglasiti da se Hikvision, zajedno s kompanijama Gree i Midea, promoviše kao uzorna kompanija u okviru inicijative “Made in China 2025”, koja ima za cilj da kinesku proizvodnju lansira u svjetski vrh. Jasno je zašto SAD čini sve da uspori rast i ekspanziju kineskih kompanija, uključujući i Hikvision.

Domino efekti zabrane se ne mogu zanemariti. Iako će se zabrana odnositi na sferu “javne sigurnosti i sigurnosti državnih objekata”, odrednica “fizički nadzor nad kritičnom infrastrukturom i druge nacionalne sigurnosne svrhe” može se tumačiti kao zabrana korištenja u ovim sektorima, što bi moglo uzrokovati još veće gubitke za Hikvision. Zatim, fraza “njihove podružnice ili povezana društva” može se tumačiti tako da ona obuhvata i Hikvisionove OEM klijente, odnosno subjekte koji traže od Hikvisiona da za njih proizvodi brendirane proizvode. Te kompanije mogu odlučiti da preusmjere svoje narudžbe prema drugim ugovorno angažovanim proizvođačima, kineskim ili nekim drugim. Naposljetku, ostaje da se vidi hoće li i druge zemlje slijediti ovaj trend. Već se govori o tome da Francuska i Australija uklanjaju Hikvisionovu opremu iz određenih sigurnosno osjetljivih zona kao što su vojni objekti te da Hikvision smanjuje broj zaposlenika u Sjevernoj Americi. Jasno je da bi ova situacija mogla biti loša po Hikvision.

Bez pobjednika

No, hoće li to zaista ugroziti status ovog giganta kao najjačeg svjetskog proizvođača videonadzornih rješenja? Vjerovatno ne. Prema podacima Nikkei Asia, od 6,1 milijardu dolara prihoda koje je Hikvision ostvario 2017. godine 29 posto se odnosi na inostranstvo. Nikkei se poziva na podatke Bernstein Researcha, koji procjenjuje da od tih 29 posto samo sedam posto otpada na područje SAD-a. Očekuje se da će se Hikvision u budućnosti još više fokusirati na tržišta izvan SAD-a, naprimjer na Bliski Istok, Afriku i zemlje u okviru projekta „Jedan pojas, jedan put“. Njima će ponuditi proizvode bazirane na dubokom učenju i rješenja prikladna za pametne gradove i pametni transport. Bit će zanimljivo pratiti kakve će efekte ova zabrana imati na kraće i duže staze. U ovom trenutku se još ne zna kako će trgovinski rat završiti i kakav će utjecaj imati na sigurnosnu industriju. Ipak, jasno je da nijedna zemlja od njega neće imati koristi, jer će se Kina suočiti s odlaskom stranih kompanija, dok će američki potrošači na kraju plaćati više za svoju sigurnost. Nadamo se da će čelnici i kompanije u obje države smoći snage da riješe ove sporove na način koji će odgovarati svima.

Tarife na kinesku robu koja se koristi u sektoru sigurnosti

Izvor: Ured za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država

8471.80.40 Dio pogodan za fizičko integrisanje u uređaj za automatsku obradu podataka

8507.20.80 Olovni akumulatori, osim oni koje se koriste za pokretanje klipnih motora ili kao primarni izvor napajanja za električna vozila

8516.80.40 Električni otpornici za grijanje sastavljeni isključivo od jednostavnih izolovanih otpornika i električnih konektora, a koji se koriste za zaštitu od zaleđivanja ili za odmrzavanje

8302.41.60 Nosači od željeza ili čelika, aluminija ili cinka, dijelovi i slični proizvodi koji su pogodni za zgrade i njihove dijelove od baznih metala

8523.21.00 Kartice s magnetnom trakom

8534.00.00 Štampana kola, bez elemenata

8531.90.90 Dijelovi električnih aparata za zvučnu ili vizuelnu signalizaciju

8302.10.60 Šarke od gvožđa ili čelika, aluminija ili cinka i njihovi dijelovi od baznih metala, koji nisu namijenjeni motornim vozilima

8302.60.90 Dijelovi automatskih zatvarača vrata od baznih metala

8518.90.81 Ostali dijelovi mikrofona i postolja, zvučnika, slušalica, električna pojačala i električni setovi s pojačalima

9002.90.85 Montirani objektivi, za upotrebu u CCTV kamerama, namjenski uvezeni, sa ili bez priključenih električnih konektora ili motora

8471.60.90 Druge ulazne ili izlazne jedinice digitalnih ADP mašina

8302.60.30 Automatski zatvarači vrata od baznih metala

8531.90.75 Dijelovi panela iz tarifnog podbroja 8531.20, osim sklopova štampanih kola

8523.21.00 Kartice s magnetnom trakom

8534.00.00 Štampana kola, bez elemenata

8531.90.15 Sklop štampanih kola za panele iz tarifnog podbroja 8531.20

8531.90.30 Sklopovi štampanih kola električnih aparata za zvučnu ili vizuelnu signalizaciju

7407.10.50 Rafinirani bakar, šipke, poluge

8537.10.91 Ostale ploče, paneli, konzole, stolovi, ormari i dr. opremljeni aparatima za električnu kontrolu, za napon koji ne prelazi 1.000

9002.11.60 Montirana sočiva za objektive za upotrebu u CCTV kamerama, zasebno uvezena, sa ili bez priključenih električnih konektora ili motora

8531.20.00 Paneli s indikatorima koji sadrže uređaje s tečnim kristalima (LCD) ili diode koje emituju svjetlost (LED)

8523.52.00 Poluprovodnički mediji, pametne kartice

8525.80.50 Televizijske kamere, digitalne kamere i videosnimači

7411.10.10 Cijevi od rafiniranog bakra, bešavne

8531.10.00 Električni protivprovalni ili protivpožarni alarmi i slični uređaji

8525.80.30 Televizijske kamere

8518.40.20 Audio-frekventna električna pojačala, osim za upotrebu kao repetitori u fiksnoj telefoniji

8516.80.80 Električni grijni otpornici

8302.41.90 Nosači, dijelovi i slični proizvodi od baznog metala (izuzev željeza / čelika / aluminija / cinka), pogodni za zgrade i njihovi dijelovi od baznih metala

7408.11.30 Rafinirani bakar, žica, s maksimalnim presjekom većim od 9,5 mm

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *