a&s Adria Talks Istraživanja

SMAhome: Lokalni glasovni sistemi

Bez korištenja popularnih platformi kao što su Amazon Echo i Google Home, lokalni glasovni sistemi nemaju vezu s internetom i ne mogu vršiti obradu glasa u oblaku. Ipak, sistemi koji rade unutar privatne mreže nude veću sigurnost, nižu latenciju i stabilniju povezanost

Izvor: a&s SMAhome

E-mail: redakcija@asadria.com

Glasovna kontrola se prošle godine našla u centru pažnje sektora pametnih domova, kada su se korisnici mogli bolje upoznati s Amazon Echo ili Google Home tehnologijama za kontrolu kućnih uređaja. Oni funkcionišu tako da nakon primanja glasovne komande pametni zvučnik prenosi glas do oblaka radi njegove obrade, a prije nego što se kontrolni signal pošalje natrag na kućni uređaj. Alternativni pristup ovome je lokalna glasovna kontrola, koja ne zahtijeva prenošenje naredbe na oblak preko Wi-Fi mreže.

Prednosti i mane

Brojne su prednosti korištenja lokalnog sistema glasovne kontrole, kao što je npr. niska latencija te stabilnija i sigurnija unutrašnja mreža. U okruženju lokalne mreže glasovna komanda kreće od mikrofona do mrežnog prolaza (gateway), koji je prosljeđuje do kućnih uređaja. Pošto signal ne ide na internet, može se osigurati niža latencija. Osim toga, korisnici ne moraju brinuti o nestabilnoj internetskoj vezi, jer se signal prenosi unutar kuće, a s obzirom na to da kućni uređaji nisu povezani s internetom, hakeri nemaju priliku da preuzmu kontrolu nad našim uređajima. Prednosti lokalne glasovne kontrole potvrđuju mnogi proizvođači sistema za pametne domove. Jedan od njih je tajvanska kompanija Philio Technology Corp. “Upravljanje svakim kućnim uređajem preko oblaka zvuči komplikovanije nego što je to potrebno. Jednostavan zadatak poput povlačenja zavjesa kod kuće ne bi trebao zahtijevati prethodnu obradu u oblaku prije nego što naredbu vratite na uređaj”, kaže James Huang, direktor kompanije.

Nedostaci pametnih zvučnika

Još jedna prednost korištenja lokalnog glasovnog sistema je u tome što on ne zahtijeva nabavku skupog pametnog zvučnika.

Pametni zvučnici velikih kompanija imaju odlične audiosisteme, koji su obično više nego dovoljni za glasovnu kontrolu. Također, pametni zvučnik može posjedovati 6–8 ugrađenih mikrofona, tako da može registrovati glasove iz različitih pravaca i reducirati smetnje. Međutim, ove funkcije i podižu cijenu zvučnika, pa zbog nje korisnici ne mogu priuštiti da postave pametni zvučnik u svaku prostoriju, što bi bilo idealno za glasovnu kontrolu. Ipak, postoji mogućnost korištenja glasovnih kontrola bilo gdje u kući. „Glasovna kontrola ne smije biti ograničena na određenu zonu. Kada sam u spavaćoj sobi, ne želim ići do zvučnika u dnevnoj sobi kako bih isključio svjetlo“, kaže Chen Wen-bin, direktor sektora za internet stvari u kompaniji Wifly-City, koja proizvodi pametna rješenja za maloprodaju.

Alternativna glasovna kontrola

Lokalne kompanije koje nude tehnologiju za pametne domove razvijaju i alternative pametnim zvučnicima. Philio, naprimjer, planira predstaviti zvučnik na baterije oblika i veličine bejzbol-loptice. Zvučnik se može postaviti na zid u dnevnoj sobi, kuhinji ili spavaćoj sobi, što omogućava korisniku da jednostavnije izdaje glasovne naredbe. Proizvod može biti kvalitetna zamjena za pametni zvučnik, čije je postavljanje ograničeno izvorom napajanja na koji se povezuje. Proizvođač elektronike Good Way Technology razvio je pametnu centralu koja može primati i prenositi glasovne komande do drugih uređaja. Ona posjeduje čip koji prepoznaje i vršu obradu glasa. U centralu se može pohraniti 20–30 glasovnih komandi. Prenosivi uređaji za glasovnu kontrolu su više zastupljeni. Ukoliko se ne aktiviraju dodirom ili naredbom za aktiviranje, ovi uređaji se nalaze u hibernacijskom režimu rada kako bi smanjili potrošnju baterije. Kompanija Wifly-City već nudi takav uređaj, dok Good Way planira razviti i na tržište izbaciti sličan sistem.

Uređaji kroz mrežni prolaz, zapravo, mogu komunicirati s gotovo svim tipovima kućne elektronike. Međutim, odabrani komunikacijski protokoli su ono što razdvaja proizvođače ovih uređaja. U upotrebi su zajednički standardi kao što su Z-Wave, Zigbee, ULE i RF. Kompanija Full Enterprise se bavi internetom stvari, a razvila je tehnologiju lokalne glasovne kontrole kroz instalaciju kontrolnih modula u uređaje. Njen sistem glasovne kontrole može uključiti jedan uređaj ili više njih kako bi postigao željene uvjete. U budućnosti Full Enterprise planira razvoj glasovne kontrole za upravljanje kućnim uređajima pomoću pametnog telefona.

Izazovi proizvodnje

„Jedan od glavnih izazova proizvodnje glasovnih uređaja je činjenica da se glas teško prepoznaje ako je njegov izvor udaljen tri metra. Osim toga, inžinjeri moraju riješiti i pitanje pozadinske buke“, kaže Coco Chen, zamjenik direktora marketinga u kineskom Leedarson Lightingu. Ta kompanija nudi glasovnu kontrolu za različite kućne uređaje, uključujući rasvjetu, zavjese i televizore pod svojim i drugim brendovima. Njen tim inžinjera razvio je tehnologiju koja posjeduje dovoljno računarske snage da poništi buku, a tu su i posebno dizajnirani mikrofoni za kvalitetan prijem glasa, dodaje Chen. DSP Grupacija izrađuje čipove za različite komunikacijske proizvode. Njeni predstavnici smatraju da je ULE najpoželjniji protokol. Tali Chen, direktor poslovnog razvoja i promocije, navodi da ULE koristi DECT tehnologiju koja se upotrebljava i u bežičnim telefonima, zbog čega može ponuditi kvalitetniji prijenos glasa. ULE koristi i spektar kod kojeg nema smetnji. „Kao takav, ULE nudi mnogo bolji domet prijenosa u zatvorenim prostorijama i na otvorenom u poređenju s drugim protokolima kao što su Wi-Fi, Z-Wave i Zigbee“, kaže Chen.

Neka ograničenja

I lokalni sistemi za glasovnu kontrolu govora imaju svoje nedostatke. U poređenju s oblakom, lokalni IC sistemi nemaju kapacitet za obradu glasa koja mu može parirati, kaže CD Liu, direktor sektora interneta stvari u kompaniji Good Way Technology. Oblak je u stanju razlikovati različite akcente, izolirati pozadinsku buku i preciznije razumjeti izgovorene riječi. Osim toga, oblak nudi znatno više prostora za pohranu, što omogućava neograničeno pamćenje komandi. Bez obzira na to, lokalna obrada glasa i obrada u oblaku mogu raditi zajedno. Zapravo, mnoge kompanije su već kreirale proizvode koji se mogu povezati s oblakom i paralelno raditi u lokalnoj mreži.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *