Svijet

Sedmerostruki rast prihoda od AI softvera za pametne gradove do 2025.

Ishod 4G i 5G IoT konektivnosti, koja potiče prelazak aplikacija za pametne gradove na internet, bit će, prema predviđanjima, sedam puta veći rast prihoda od AI softvera za pametne gradove u narednih pet godina.

Globalno tržište takvih softvera trebalo bi dostići vrijednost 4,9 milijardi dolara, što je ogroman rast sa 673,8 miliona dolara ostvarenih 2019. godine, prenosi Omdia. Standardi bežične razmjene podataka omogućavaju aplikacijama za pametne gradove da migriraju na internet, gdje mogu iskoristiti posljednje inovacije na polju vještačke inteligencije, koje omogućavaju praćenje, analizu i upravljanje podacima prikupljenim putem IoT mreža.

“Od videonadzora, preko kontrole saobraćaja do ulične rasvjete, upotreba svih vrsta tehnologija za pametne gradove definisana je prikupljanjem, upravljanjem i upotrebom podataka”, rekao je Keith Kirkpatrick, glavni analitičar za vještačku inteligenciju u kompaniji Omdia. “Međutim, donedavno je povezivanje različitih komponenti i sistema s ciljem zajedničkog rada bio izazov zbog nedostatka rješenja koja su brza, ekonomična, imaju nisku latenciju i koja pokrivaju što više tržišta. To se sada prevazilazi korištenjem inovacija u AI-ju i konektivnosti.”

Koristeći snagu vještačke inteligencije, pametni gradski sistemi ne samo što će općinske sisteme i usluge učiniti efikasnijim već će pružiti i značajne koristi radnicima i posjetiocima. Među prednostima su manji broj kriminalnih radnji, čišći zrak, uredniji protok saobraćaja i efikasnije vladine usluge.

Pametni gradovi koriste AI za videonadzor

U organizaciji javnih događaja neki gradovi počinju koristiti kamere s AI tehnologijom videoanalize. Cilj je da AI algoritmi skeniraju videozapise i potraže nepravilnosti u ponašanju ili u situacijama koje bi mogle ukazivati na to da će se možda dogoditi teroristički ili drugi nasilni čin.

Međutim, gradovi sve više koriste cloud AI sisteme koji mogu pretraživati snimke iz većine zatvorenih CCTV sistema, koristeći platformu i tehnologiju na postojećoj nadzornoj infrastrukturi. Uz to, videonadzor se može kombinovati s vještačkom inteligencijom radi detekcije lica, spola, visine i raspoloženja, čitanja registarskih tablica te identificiranja anomalija ili potencijalnih prijetnji.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *