Regija

Slovenska elektroprivreda se oporavlja od cyber napada

Holding Slovenske elektrarne, najveća slovenska elektroprivreda, bila je na meti ozbiljnog kibernetičkog napada koji je počeo kasno 22. novembra i eskalirao u noći na 25. novembar. Napad nije ugrozio proizvodnju niti snabdijevanje električnom energijom.

“Želimo istaći da je HSE u svakom trenutku imao kontrolu nad elektranama HSE grupacije, a osigurana je i sigurnost, a sistem alarmiranja u slučaju visokog nivoa vode radi nesmetano”, rekao je generalni direktor HSE-a Tomaž Štokelj. “Trgovina električnom energijom nije prekinuta i u toku je, ali smo kao mjeru predostrožnosti malo ograničili izvršenje pojedinačnih transakcija”, dodao je.

Uzrok incidenta nejasan

Uroš Svete, direktor Vladinog ureda za informacijsku sigurnost, potvrdio je da je napad uključivao kripto virus, vrstu ransomwarea koji zaključava datoteke. Dosadašnje informacije, uključujući i one koje prikupio HSE, sugerišu da je napad izveden izvana. “S ove tačke gledišta, to je prilično klasičan cyber incident”, rekao je.

“Na osnovu onoga što smo vidjeli, možemo biti optimistični da neće biti većih posljedica ni po sigurnost sistema, ni po poslovanje kompanije”, ocijenio je generalni direktor HSE-a Štokelj.

Holding Slovenske elektrarne upravlja termoelektranom Šoštanj, koja čini oko trećinu domaće proizvodnje električne energije, kao i hidroelektranama na Dravi, Savi i Soči. Grupa proizvodi oko 60% električne energije u Sloveniji.

Napad se smatra jednim od najvećih takvih incidenata u historiji Slovenije. Osim stručnjaka za informatiku i kibernetičku sigurnost, pozadinu incidenta istražuju nacionalna obavještajna agencija SOVA i sigurnosno-obavještajna služba Ministarstva odbrane.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *