Regija

Policijske kamere počele snimati unutrašnjost automobila

Od prvog dana 2024. godine na hrvatskim cestama počela je instalacija kamera i druge opreme koja će saobraćajnoj policiji pomagati u nadzoru prometa. Riječ je o javnoj nabavci presretača za nadzor brzine vrijednoj 2 miliona i 14 hiljada eura te nabavci kamera i ostale opreme vrijednih 1,55 miliona. Oprema se finansira iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.

Ove su godine postavljene 363 kamere za nadzor brzine na isto toliko lokacija, a u 2024. godini kamere će biti postavljene u prvom dijelu godine. Također, neće biti postavljene na autoceste, već na ostale ceste. Najviše fiksnih uređaja postavljeno je u PU splitsko-dalmatinskoj, dok je Grad Zadar grad s najviše lokacija, njih 17. Grad Zagreb i Zagrebačka županija kamere imaju na 18 lokacija. Postoji još 115 uređaja koji se premještaju od lokacije do lokacije, a kamera koja nadzire saobraćaj nalazi se u svakom trećem uređaju.

Novi sistem nadzora saobraćaja dio je projekta Crocodile pokrenutog na evropskom nivou, a njegovim uvođenjem Hrvatska postaje dio integrisanog Inteligentnog transportnog sistema na evropskim cestama. Zadaća sistema je detekcija bilo koje opasne situacije, naprimjer u slovenskim i austrijskim tunelima postoji sličan sistem koji upozorava na svako prekoračenje brzine.

Nove kamere snimat će i unutrašnjost automobila te će moći detektovati korištenje sigurnosnog pojasa, mobitela te motoriste koji skrivaju registarske tablice vozila. Ipak, neki pravni stručnjaci tvrde kako bi snimanje unutrašnjosti automobila moglo zadirati u temeljno ljudsko pravo – privatnost.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *