Regija

Videonadzor na pješačko-biciklističkoj stazi “Naš mir”

Grad Šibenik potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o sufinansiranju projekta “Uređenje pješačko-biciklističke staze Naš mir”, u skladu s javnim pozivom za neposredno sufinansiranje integrisanog i inteligentnog saobraćaja, saopćeno je iz gradske uprave.

Vrijednost projekta iznosi nešto više od 171.000 eura (1.298.931 kn), a Fond će projekat podržati sa 66.000 eura. Područje trase nalazi se na istočnom području Šibenika, na prostoru od lokalne saobraćajnice Šibenik – Zablaće prema sjeverozapadu.

Uređenje biciklističke staze podrazumijeva trasu u dužini od dva kilometra, uređenje postojećeg makadamskog puta, sanaciju otpada, uređenje odmorišta, postavljanje infotabli, videonadzora i rampe. Navedenim zahvatom obuhvatit će se prva faza uređenja, a konačni cilj je povezivanje staze s područjem Velikih i Malih Solina, čime će se stvoriti jedinstvena rekreacijsko-turistička cjelina dostupna svim izletnicima i rekreativcima.

Povećanjem ponude biciklističkih staza doprinosi se održivoj mobilnosti kroz smanjenje emisija i minimiziranja potrošnje neobnovljivih izvora energije. Doprinijet će se i smanjenju nekontrolisanog odlaganja otpada, ali i povećanju svijesti o važnosti zaštite okoliša. Očekivan ishod projekta je češće korištenje bicikla, što bi moglo utjecati na smanjenje upotrebe motornih vozila.

(sibenski.slobodnadalmacija.hr)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *