Kontrola pristupa Obrazovanje Vertikalna tržišta

SMARTair kontrola pristupa za sigurnost studentskih domova

Bežični uređaji za vrata, brava za ormariće i zidni čitači upravnicima domova daju potpunu kontrolu

Ako imate izbor, da li biste radije upravljali sigurnošću u trezoru banke ili u studentskim domovima? Posao u banci je barem jednostavan: spriječite iznošenje novca, a zabranite pristup uljezima. Kamo sreće da je zaštita više stotina mladih ljudi jednako jednostavna.

Studentski domovi su obično velike zgrade sa velikom frekvencijom kretanja iz pravca spavaonica prema  zajedničkim prostorijama, menzana i bibliotekama. Jedan korisnik koji se kreće između svoje sobe, čitaonice i teretane koristi vrata 15 puta dnevno. U domu u kojem živi samo 200 studenata, to je 3000 dnevnih događaja koje prati sistem kontrole pristupa.

Kretanje velikog broja studenata predstavlja dodatno administrativno opterećenje za upravnike objekata. Imajte na umu da određeni broj studenata dolazi u dom ili ga napušta svakog semestra. Za to se svake sedmice mora zakazati primopredaja ključeva, za kojim još morate i tragati ako se student ne pojavi. Ako se ključevi ne predaju, da li je neka soba stvarno sigurna za sljedećeg korisnika? Kako znate da ključ nije kopiran? Sa fizičkim ključevima i mehaničkim bravama, sigurnost ne nudi fleksibilnost, i nemoguće je imati uvid u stanje u objektu bez dugotrajne manualne inventure ključeva.

 

Sigurnosna rješenja budućnosti 

Mehanička zaštita ne može biti rješenje, jer mehaničke brave menadžerima ne nude kontrolu i fleksibilnost koja im je potrebna. Ona ne nudi praćenje u realnom vremenu ni vođenje detaljnih evidencija o korisnicima ili korištenju brava. To znači da nema jednostavnog načina za praćenje neovlaštenog pristupa, npr. u  slučajevima krađe.

Postojeća generacija studenata, tzv. “Generacija Z” odrasla je kao skupina „digitalnih domorodaca“. Oni očekuju pristupačnost kao standardnu funkciju umjesto mehaničkog rješenja koje se prvi put koristilo još u drevnom Egiptu. U  narastajućem međunarodnom sistemu visokog obrazovanja u Evropi, privlačenje tehnološki orijentiranih studenata koji žele ugodno iskustvo boravka u kampusu  ima ključnu ulogu.

SMARTair bežični pristupni sistem je dizajniran kao odgovor na izazove zaštite studentskih domova:

1. Sistemu je potreban robustan proizvod i softver za upravljanje većim brojem korisnika kao i brzim i čestim kretanjima lica. To je SMARTair.

2. Sistem treba olakšati život studentima pomoću kartica a ne ključeva. To je SMARTair.

3. Sistem treba zaštiti ne samo vrata vrata, nego i ormariće i uređaje za zaštitu javnih prostora kao što su parkirališta. To je SMARTair.

4. Sistem mora omogućiti jednostavnu nadogradnju, u vidu dodavanja novih vrata i nadogradnju funkcionalnosti postojećih instaliranih uređaja. To je SMARTair koji štiti vašu investiciju.

5. Sistem mora olakšati upravljanje dodatnim studentskim uslugama, kao što su automati i menze preko iste akreditacijske kartice koja se koristi i za zaključavanje vrata. To je SMARTair.

Bežični sistem kontrole pristupa SMARTair otklanja probleme s upravljanjem pomoću kombinacije kontrole i ušteda. On nudi brave na baterije koje se mogu lako postaviti na postojeću infrastrukturu ili uključiti u novu instalaciju. Dovoljno je samo da instalateri zamjene postojeću mehaničku bravu bežičnim uređajem i povežu vrata sa upravljačkim softverom.

Kompaktni i robusni SMARTair uređaji mogu zaštiti svaki prolaz. Maske za brave (s opcionalnom tastaturom za dodatnu sigurnost) su idealne za studentske spavaonice i mogu se postaviti na drvena i staklena vrata, kao i na vrata za evakuaciju u slučaju požara ili nesreća. SMARTair zidni čitači podržavaju korištenje PIN-a i koriste se za kontrolu liftova, glavnih vrata ili ulaza na parking. SMARTair cilindri se lako postavljaju u uredske prostorije. Dovoljno je zamijeniti postojeće mehaničke cilindre SMARTair uređajem. Kada je u pitanju zaštita ličnih predmeta, SMARTair brave se mogu postaviti na ormariće i podesiti preko istog sistema, bez potrebe za dodatnim modulom.

Zahvaljujući SMARTair sistemu, studenti se mogu slobodno kretati uz posjedovanje programabilnih pametnih kartica, tagova ili zaštićene SMARTair mobilne aplikacije. SMARTair uređaji podržavaju sve RFID tehnologije. Osim toga, studenti mogu nositi samo jedan akreditiv kako bi otvarali vrata i pristupali dodatnim uslugama u objektu. Jedna kartica služi za otključavanje vrata, zaštitu stvari u ormariću, korištenje biblioteke, plaćanje kopiranja i kupovinu obroka. Tako se udobnost boravka u domu podiže na novi nivo. Istovremeno, pošto SMARTair uređaji koriste standardne baterije, ovaj sistem je ekonomično rješenje i za vlasnike domova.

SMARTair koriste studenti širom Evrope

SMARTair već olakšava posao upravnicima domova širom Evrope. Jedan od njih je i Mezzino Rialto Court u Middlesbroughu u Velikoj Britaniji (www.mezzino.co.uk). “Jako smo zadovoljni rezultatom. Planiramo instalirati ovaj sistem kontrole pristupa i u druge studentske domove koje imamo na državnom nivou“, kaže James McGrath, direktor domova Mezzino.

U studentskom domu Funway u Madridu (www.funwayresort.com), sobe se zaključavaju pomoću SMARTair tehnologije. Zidni uređaji postavljeni u sobama regulišu potrošnju energije a studentima je na raspolaganju i individualni sef sa SMARTait bravom. Osoblje i studenti otvaraju različita vrata pomoću univerzalne pristupne kartice: SMARTair maske za brave su postavljene i na vrata teretane doma, učionica, igraonica, bazena, svlačionica i kupki, kao i soba za osoblje.

„Sistem zadovoljava naša očekivanja i lako se održava“, kaže Mario Arias, upravnik doma Funway.

Više informacija o primjeni SMARTair tehnologije za zaštitu studentskih domova možete saznati na www.tesa.es/smartair-students

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *