Svijet

Sve veća potražnja za kontrolom pristupa u oblaku

Prema istraživanju Adroit Market Researcha, tržište kontrole pristupa procijenjeno je na vrijednost od deset milijardi dolara u 2023. godini, a do 2029. očekuje se rast na 15 milijardi dolara, uz godišnju stopu od 8,5%.

Kako navode u kompaniji, tržište će predvoditi rješenja za kontrolu pristupa u oblaku, koja brzo dobijaju na popularnosti zbog prilagodljivosti, skalabilnosti i nižih troškova.

Kontrola pristupa je prioritet za kompanije u različitim vertikalama. Potreba za kontrolom pristupa proizlazi iz zahtjeva za efikasnim metodama sprečavanja neovlaštenog pristupa, povrede podataka i sigurnosnih propusta. Analitičari su zaključili da kontrola pristupa postaje popularnija i zbog strogih zakona i standarda vezanih za sigurnost i zaštitu podataka. U sektorima poput zdravstva, bankarstva i drugim javnim sektorima moraju se poštivati propisi poput Zakona o prenosivosti zdravstvenog osiguranja (HIPAA), Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i Standarda sigurnosti podataka industrije platnih kartica (PCI DSS).

Pružaoci usluga također imaju priliku pružiti kontrolu pristupa kao uslugu (ACaaS), omogućavajući klijentima korištenje cloud rješenja za kontrolu pristupa umjesto trošenja novca na hardver. Usluga kontrole pristupa putem mobilnih uređaja nudi jednostavnost i fleksibilnost, a potencijal leži i u razvoju jednostavnih aplikacija za mobilnu kontrolu pristupa i njihovoj integraciji s postojećim aplikacijama.

Očekivano, tržište predvodi industrija Sjeverne Amerike potaknuta strogim propisima i visokim sigurnosnim standardima. Napredne tehnologije poput biometrije, mobilne kontrole pristupa i cloud rješenja imaju perspektivu u tom dijelu svijeta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *