Regija

Škole u Tuzlanskom kantonu dobivaju adekvatnu zaštitu

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Uredbu o obezbjeđenju i provođenju odgovarajuće tehničke i fizičke zaštite u osnovnim i srednjim školama.

Ovim dokumentom propisan je nivo i sadržaj privatne zaštite u osnovnim i srednjim školama na području tog kantona te obaveze provođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke.

Da bi postigla veći stepen sigurnosti i sigurnog okruženja, škola može s ovlaštenom agencijom za zaštitu ljudi i imovine zaključiti ugovor o obavljanju poslova tehničke i fizičke zaštite. Fizička zaštita vršila bi se u vrijeme organizovanja nastave, odnosno 15 minuta prije početka nastave do njenog završetka ili dok učenici i zaposlenici borave u školi. Definisani su i detalji, načini osiguranja i postupanja s ciljem pružanja odgovarajuće zaštite u školama.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović kazao je da će Vlada izdvojiti novac za nabavku sistema, a da će škole pojedinačno provoditi tenderske procedure za nabavku i instalaciju opreme.

Donošenjem Uredbe u značajnoj mjeri će se povećati sigurnost učenika i zaposlenika u školama, ali i zaštita školske imovine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *