Svijet Vijesti

Tržište kontrole pristupa korača ka 12 mlrd. $ vrijednosti

Marketsandmarkets u posljednjem istraživanju tržišta kontrole pristupa procjenjuje da će taj sektor porasti sa 7,5 milijardi dolara u 2018. na 12,1 milijardu do 2024. godine, uz prosječnu godišnju stopu rasta od 8,24%. To se očekuje zahvaljujući sve većem korištenju rješenja kontrole pristupa, rastu kriminala širom svijeta, razvoju i primjeni bežične tehnologije u sigurnosnim sistemima te usvajanju IoT sigurnosnih sistema s platformama za cloud računarstvo.

Usvajanje kontrole pristupa kao servisa (ACaaS), kontrole pristupa pomoću mobilnih uređaja i sve veća urbanizacija u zemljama u razvoju pružit će, prema očekivanjima, velike mogućnosti rasta za kompanije koje posluju na tom tržištu.

Segment biometrijskih čitača, koji uključuje prepoznavanje otisaka prstiju, geometrije ruku, šarenice oka i lica, ostvarit će najvišu stopu rasta do 2024. godine. Biometrijski čitači koriste se širom svijeta zahvaljujući sve većoj potrebi za nadzorom i sigurnošću u vladinim objektima, proizvodnim pogonima, elektranama, odbrambenim postrojenjima i preduzećima.

Kada je riječ o vertikalama, istraživači predviđaju da će tržište kontrole pristupa za stambene jedinice ostvariti najvišu stopu rasta do 2024. Ključni faktori rasta su povećanje stope kriminala, stalni tehnološki napredak, povećana potreba za pravovremenim otkrivanjem opasnosti, kao što su pojava vatre i curenje plina, te za činjenjem djece koja ostaju kod kuće sigurnim.

Azijsko-pacifička regija će usljed rastuće industrijalizacije, komercijalizacije i potražnje za sigurnosnim sistemima najviše rasti u narednih pet godina. Tome će doprinijeti i povećanje stope kriminala te rizika od terorizma, kao i manji broj policajaca po glavi stanovnika.

Analitičari kao ključne igrače navode kompanije ASSA ABLOY, Johnson Controls, Dormakaba, Allegion, Honeywell, Identiv, Nedap, Suprema, Bosch Security Systems i Gemalto. One konstantno izbacuju nove proizvode i ulažu u razvoj, spajaju se i kupuju druge kompanije te sklapaju ugovore, partnerstva i sporazume za razvoj i uvođenje novih tehnologija i proizvoda na tržište.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *