Svijet

Tržište sigurnosti i procjene rizika vrijedit će više od 150 milijardi dolara

Globalna ulaganja u informacijsku sigurnost i tehnologiju te usluge upravljanja rizikom u ovoj će godini porasti za 12,4% i dostići vrijednost od 150,4 milijarde dolara, predviđaju u kompaniji Gartner. Ulaganja u sigurnost i upravljanje rizikom porasla su za 6,4% u 2020. godini.

Analitičari smatraju da ovako visoka stopa rasta odražava kontinuiranu potražnju za tehnologijama podrške radu na daljinu i sigurnosti u oblaku.

“Organizacije se i dalje bore sa sigurnosnim i regulatornim zahtjevima u segmentu javnog oblaka i softvera kao usluge. Rani tržišni signali upućuju na rast automatizacije i mašinskog učenja kao podrške sigurnosti pomoću vještačke inteligencije. U borbi protiv napada organizacije će proširivati i standardizirati aktivnosti otkrivanja i reagovanja na prijetnje”, kaže Lawrence Pingree, zamjenik direktora istraživanja u Gartneru.

U Gartnerovom istraživanju “CIO Agenda 2021” cyber sigurnost je navedena kao glavni prioritet za nova ulaganja. Pri tome, 61% od 2.000 ispitanih direktora za informacijske tehnologije navelo je da će uložiti dodatna sredstva u cyber i informatičku sigurnost.

Sa gotovo 72,5 milijardi dolara uloženih širom svijeta, sigurnosne usluge, uključujući konsalting, hardversku podršku, implementaciju i usluge koje pružaju vanjske kompanije, predstavljaju najveću kategoriju ulaganja u 2021. godini.

Najmanji, ali najbrže rastući tržišni segment je sigurnost u oblaku, odnosno prateći softverski brokeri za sigurnost u oblaku (CASB). “Dinamika upita klijenata ukazuje na to da je CASB popularan izbor za organizacije koje koriste cloud. To je zbog rastuće popularnosti upotrebe neračunarskih uređaja za interakciju s osnovnim poslovnim procesima. To kreira sigurnosne rizike koji se mogu efikasno ublažiti pomoću CASB softvera, koji omogućava sigurniju interakciju SaaS aplikacija i neupravljivih uređaja”, kaže Pingree.

Tehnologija integrisanog upravljanja rizicima (IRM) također bilježi snažni dvocifreni rast. On je rezultat rizika koji su se javili tokom globalne pandemijske krize.

“Oblasti visokog rizika koje potiču kratkoročnu potražnju uključuju pojavu novih digitalnih proizvoda i usluga te prateće zdravstvene i sigurnosne primjene, kao i eksterne rizike poput ugrožavanja podataka o kupcima ili napada na lanac opskrbe”, kaže John A. Wheeler, viši direktor istraživanja u Gartneru.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *