Kontrola pristupa

Muzej Humboldt Forum koristi inteligentni sistem zaključavanja kompanije ASSA ABLOY

Nakon devet godina građevinskih radova, muzej Humboldt Forum polako otvara svoja vrata. Ovaj objekat u historijskoj jezgri Berlina planiran je kao moderni centar za kulturu i nauku. Moderan je i tamošnji inteligentni sistem digitalnog zaključavanja koji će osiguravati buduće događaje i centre za sastanke. Elektronski sistem zaključavanja eCLIQ kompanije ASSA ABLOY Opening Solutions zadovoljava visoke sigurnosne standarde i nudi ne samo savremeno upravljanje, nego i potpunu fleksibilnost za ciljanu i prikladnu kontrolu različitih grupa korisnika i posjetitelja muzeja.

Muzej Humboldt Forum smješten na historijskoj lokaciji između Brandenburških vrata i Alexanderplatza, u blizini Muzejskog ostrva, Humboldtovog univerziteta i Berlinske katedrale. Ovaj muzej će biti novi centar kulture u historijskoj i kulturnoj jezgri Berlina. Sa površinom većom od 42.000 kvadratnih metara, muzej će služiti kao prostor za jačanje saradnje i promociju raznolikosti u budućnosti, a sve zahvaljujući svom konceptu otvorene zgrade koja će poslužiti i kao novi javni prostor u Berlinu.

Spoj tradicionalnog i modernog
Konačnu odluku o obnovi objekta donijela je vladajuća većina u njemačkom Bundestagu u ljeto 2002. godine. Muzej Humboldtov Forum svoj današnji izgled temelji na živopisnom kontrastu između baroka i savremene arhitekture prema viziji talijanskog arhitekte Franca Stelle koji je pobijedio na međunarodnom arhitektonskom konkursu za obnovu objekta 2008. godine. S tri obnovljene barokne fasade, zgrada uključuje velike dijelove Berlinske palate koja je teško oštećena u Drugom svjetskom ratu. Ona ih, pri tom, kombinira s modernim stilskim elementima. Bogata historija ove lokacije odražava se u namjeni i programskoj orijentaciji same zgrade Foruma. Stellin dizajn je impresivan i zbog njegove integracije sa otvorenim urbanim prostorima. Dva unutrašnja dvorišta bit će otvorena 24 sata dnevno: takozvani “prolaz” i “Schlüterhof”. Novoprojektirani prolaz, odnosno pješački prolaz preko zgrade Foruma, povezuje vrt za razonodu na sjeveru s trgom Palate na jugu. Schlüterhof je u velikoj mjeri rekonstruiran prema planovima baroknog arhitekte i kipara Andreasa Schlütera. Obnovom Berlinske palate u 18. stoljeću, Schlüter je ostavio veliki utjecaj na današnji izgled objekta. Muzej Humboldtov Forum je dobio ime po braći Alexanderu i Wilhelmu von Humboldtu. Njihova znatiželja i sposobnost da istražuju svijet otvorenih očiju poslužile su kao inspiracija za umjetnički i naučni program ove institucije. Tu su ključne tri teme – historija i arhitektura lokacije, braća Humboldt, kao i kolonijalizam i kolonijalnost, pri čemu su u prvi plan stavljena i društveno-politička pitanja.

Jednostavnost i fleksibilnost
Kao moderni kulturni centar s prezentacijama, izložbama i događajima, muzej Humboldt Forum će biti dom svjetski važne kolekcije Etnološkog muzeja i Muzeja azijske umjetnosti, Berlinskog državnog muzeja, Humboldtovog laboratorija u sklopu Humboldtovog univerziteta i Berlinske globalne izložbe Muzeja grada Berlina.
Činjenica da se prostorije muzeja koriste za različite namjene i da im u različitim terminima pristupaju brojni zaposlenici, pružatelji usluga i vanjski posjetitelji postavila je visoke zahtjeve za sigurnosnom tehnologijom koja može ponuditi adekvatnu zaštitu zgrade. Bilo je potrebno rješenje koje nudi ne samo visok sigurnosni standard, već i jednostavno upravljanje pristupnim ovlaštenjima.

Moderni koncept zaključavanja
Kao vlasnik zgrade, muzej Humboldt Forum se odlučio za pametni digitalni sistem zaključavanja eCLIQ kompanije ASSA ABLOY. Za zahtjevno planiranje, realizaciju i instalaciju u okviru projekta zadužena je kompanija Weckbacher Sicherheitssysteme GmbH.
Elektronski sistem zaključavanja odlikuju se robusnim, izdržljivim i sigurnim komponentama, kao i kompaktnim oblikom i upečatljivim dizajnom. Ključevi i cilindri modularnog rješenja za zaključavanje savršeno su kompatibilni sa strogim projektantskim zahtjevima i potrebom za ugradnjom vrata u zgradu. Na taj način, svi oni se optimalno integriraju u novi sofisticirani koncept same zgrade.
Ključni faktor je ipak činjenica da ovaj sistem zaključavanja nudi savremeno upravljanje u kombinaciji sa potpunom fleksibilnošću. Redovne promjene pristupnih ovlaštenja mogu se brzo i lako izvoditi pomoću eCLIQ-a tehnologije, na primjer za potrebe različitih izložbi. Svaki ključ koji se izgubi ili ga se nenamjerno ili svjesno zaboravi vratiti može se lako deaktivirati putem sistema.
Pristupna ovlaštenja s ograničenim trajanjem i filtriranjem pristupa prostorijama također se mogu lako konfigurirati. Time se, na primjer, omogućava administratorima da osoblju za čišćenje prostorija odobre pristup u tačno određeno vrijeme. Sistemom glavnih ključeva direktno upravlja muzejsko osoblje preko skalabilne i fleksibilne platforme u oblaku koja koristi CLIQ Web Manager.

Vrhunski partner za sigurnost
Ukupno je instalirano oko 1.500 inteligentnih eCLIQ programabilnih cilindara za zaključavanje koji, zajedno sa podrumom i krovnom terasom, pokrivaju ukupnu površinu od oko 97.000 m2. Pored toga, 700 inteligentnih ključeva na baterije stavljeno je na raspolaganje Fondaciji Humboldt Forum kako bi se svim ovlaštenim osobama omogućio pristup zgradi.
„U ovom kontekstu, inteligentan pristup znači da se ključevi koriste samo za zatvaranje i otvaranje vrata za koja se pristup također programira. Izgubljeni ključevi se jednostavno brišu i dodjeljuju se novi i prilagođeni profili za pristup. To podrazumijeva vrhunsku sigurnost i praktičnost zaključavanja sa sistemom eCLIQ glavnih ključeva“, objašnjava Jannis Hlous, voditelj projekta u kompaniji Weckbacher koji je vodio radove na muzeju. Ova poznata kompanija za sisteme zaključavanja iz Dortmunda posjeduje bogato iskustvo u radu s velikim projektima u javnim zgradama. Kao dugogodišnji specijalni partner kompanije ASSA ABLOY, Weckbacher ima preko 70 godina iskustva u radu sa sigurnosnom opremom za sisteme u velikim objektima.

Preuzmite besplatni vodič za rješenja i saznajte više o CLIQ mehatroničkoj tehnologiji kontrole pristupa na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/ecliq

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *