Svijet

Tržište sigurnosti otporno uprkos velikim izazovima

Prema novom izvještaju kompanije Memoori, globalno tržište sigurnosnih uređaja (za kontrolu pristupa, videonadzor, protivprovalu i zaštitu perimetra) pokazalo se otpornim i prilagodljivim uprkos geopolitičkim tenzijama i ekonomskoj recesiji.

Trgovinske tenzije između Kine i SAD-a dovele su do niza zakonodavnih poteza koji su poremetili protok i sigurnosnih uređaja i ključnih komponenti. Ove tenzije se prelivaju i na Evropu. Ako se nastave uvoditi dalje trgovinske barijere, globalno tržište sigurnosti će se još više polarizirati.

Memoori procjenjuje da su globalni godišnji prihodi od sigurnosnih uređaja porasli za više od 9% u 2022. godini, popevši se na 42,3 milijarde dolara. Rast će se u budućnosti donekle ublažiti i dostići prosjek od 6,5% godišnje do 2027.

Videonadzor je činio gotovo 58% tržišta u 2022. godini, a Kina i dalje dominira prodajom u ovom sektoru s nešto manje od trećine ukupnog globalnog tržišta. Dok se kineski projekti kao što je Sharp Eyes gase, analitičari Memoorija sugerišu da bi kontinuirano ulaganje te države u pametne gradove, kao i programi poput inicijative Sigurna Kina, trebali nastaviti poticati prodaju sigurnosnih uređaja u Kini.

Sve veća upotreba videoanalitike

Razvoj i komercijalizacija novih tehnologija nastavljaju pokretati rast na tržištu sigurnosti. Memoorijeva nedavna analiza vještačke inteligencije u pametnim zgradama pokazala je da je sigurnosno tržište, a posebno videoanalitika, generisalo najveći udio ukupnih prihoda od vještačke inteligencije u pametnim zgradama, što predstavlja nešto manje od 50% ukupne prodaje u 2020. godini, odnosno 558 miliona dolara.

Mali apetit za 5G

No, istraživanje precizira da nemaju sve nove tehnologije isti utjecaj. Naprimjer, uprkos raznim projekcijama, Memoori bilježi malu zainteresovanost za uvođenje 5G bežičnog videonadzora u velikom obimu. Ta istraživačka kompanija procjenjuje da će za uvođenje 5G-a za prijenos videonadzorih podataka trebati još najmanje pet godina da se postigne nivo pokrivenosti, pouzdanosti i manjih troškova da bi imalo ikakav stvarni učinak.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *