Svijet

Nova inicijativa Euralarma za privlačenje talenata u sigurnosnu industriju

Euralarm je pokrenuo novu inicijativu koja se fokusira na raznolikost i privlačenje novih talenata. Inicijativa je važna jer naglašava potrebu zadržavanja inžinjera i ukazuje na nedostatak kompetentnih i kvalifikovanih inžinjera.

Industrije sigurnosti i zaštite imaju dugu i bogatu historiju. Velike promjene u tim industrijama uvijek su se događale s pojavom nove tehnologije. Međutim, ono što se nije toliko promijenilo u proteklih 50 godina je sastav radne snage. Industrijom i dalje dominiraju muškarci iako je posljednjih godina došlo do pozitivnog pomaka u broju zaposlenih žena. S ovom promjenom industrija se diverzificira, a potreba za ženama službenicama raste.

Privlačenje mladih talenata

S obzirom da se generacija baby boomera približava vremenu penzionisanja i da starenje industrije postaje sve očiglednije, važno je da industrija sigurnosti i zaštite privuče evropsku omladinu kako bi izgradila inkluzivniju, raznolikiju, zeleniju i digitalniju budućnost.

“Kako industrija nastavlja rasti, a tehnologija se razvijati, privlačenje novih talenata u sektor je ključno za održivost i poboljšanje kvaliteta rada. Velika Britanija i Evropa u posljednje vrijeme imaju problema sa zadržavanjem inžinjera, nedostatkom kompetentnih i kvalifikovanih inžinjera i privlačenjem mladih talenata. U posljednje vrijeme došlo je do pomaka u sektoru, gdje sve više instalatera vidi korist od razvoja vlastitog talenta kao modela koji će osigurati održivost i za sektor i za njihovo poslovanje. U posljednje tri godine vidjeli smo da se broj zaposlenih pripravnika u sektoru učetverostručio. Time industrija reaguje na neizbježnu krizu manjka stručnih kadrova. Samo nam u Ujedinjenom Kraljevstvu nedostaje oko 30.000 inžinjera. S trenutnim brojem zaposlenih pripravnika bit će nam potrebno više od 25 godina da riješimo taj nedostatak. Moramo privući deset puta veći broj pripravnika od sadašnjeg da bismo riješili krizu za samo tri godine”, rekao je David Scott, generalni direktor organizacije Skills for Security.

Raznolikost na umu

 O važnosti privlačenja novih talenata Cristina Rivas Saiz, glavna tehnička direktorica Verisura, člana Euralarma, kaže: “Da bismo ostali na vrhu naše industrije, moramo imati raznolikost mišljenja, perspektiva i kultura. To nam omogućava da nastavimo s isporučivanjem novih tehnologija kako bismo još efikasnije zaštitili naše klijente.”

“Privlačenje mladih ljudi i talenata je apsolutna potreba za našu industriju”, kaže Patrick Van Liempt, generalni sekretar belgijskog udruženja za sigurnost ALIA Security. “U Belgiji pokušavamo privući nove talente u sigurnosnu industriju zbog nedostatka osoblja i brzorazvijajućeg tržišta. Iako mnogi i dalje misle da je sigurnost dio električnih instalacija, našoj industriji više nisu potrebni samo elektroinžinjeri. Zapravo, sve više tražimo druge vrste osoblja jer su naši sistemi sve više integrisani s IT sistemima.”

Dobre inicijative, ali fragmentiran pristup

Već postoji mnogo inicijativa u cijelom sektoru koje se fokusiraju na raznolikost i inkluziju. Inicijative poput Worldskillsa samo su jedan primjer toga. “Međutim, pristup je fragmentiran i ne vodi centralno tijelo ili resurs i stoga se pozitivnost često ne širi dovoljno daleko. Naprimjer, Worldkkills UK takmičenje ima za cilj da popularizira sektor i promoviše ga među školskom djecom širom Ujedinjenog Kraljevstva kao moguću karijeru”, kaže Scott.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *