Svijet

Tržištu protivdronske zaštite procijenjen veliki rast

Prema procjeni Marketsandmarketsa, tržište zaštite od dronova rast će sa 0,6 milijardi dolara u 2020. na čak 2,4 milijarde u narednih pet godina, uz složenu stopu rasta od 32,2 posto. Kao glavni faktori navode se povećana upotreba bespilotnih letjelica, terorizam i nezakonite aktivnosti širom svijeta, kao i slučajevi narušavanja sigurnosti pomoću neidentificiranih dronova.

U novom izvještaju, koji je uzeo u obzir i utjecaj pandemije koronavirusa, navodi se da najveći udio na tržištu drže sistemi detekcije i onesposobljavanja dronova, što će se, pretpostavljaju, nastaviti i dalje. Takve sisteme najviše koriste vojska i službe nacionalne sigurnosti, jer pomoću njih mogu identificirati i onesposobiti neovlaštene bespilotne letjelice, kojima sve češće upravljaju terorističke grupe.

Očekuje se da će tržište zaštite od dronova za komercijalnu upotrebu rasti najvišom stopom do 2025. Ključni faktori uključuju povećanu svijest te brz razvoj jeftinih bespilotnih letjelica na tržištu. Dronovi nadilaze prvobitnu vojnu upotrebu i postaju moćni poslovni alati. Već su dospjeli na potrošačko tržište, a sve se više koriste u komercijalne svrhe, poput vatrogastva, rudarstva, geodezije i poljoprivrede.

Američko tržište i dalje dominira, ponajviše zbog povećanog broja terorističkih i incidenata s neovlaštenim dronovima, što je potaknulo vladu da uloži u protivdronsku zaštitu. Najveći proizvođači su Thales, Blighter Surveillance Systems, Israel Aerospace Industries, Leonardo, Rafael Advanced Defense Systems, Droneshield, Liteye Systems, Dedrone, Northrop Grumman Corp, MBDA, Battelle Memorial Institute, Saab AB i CACI International.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *