Svijet

Ukupni prihodi od videonadzora 24 milijarde dolara do kraja godine

Prema procjeni Omdije, prihod od globalnog tržišta videonadzora iznosit će 24 milijarde dolara do kraja 2021. Analitičari kažu kako ovo označava brz oporavak tržišta jer će se potražnja potisnuta 2020. godine vratiti, a prihode će povećati projekti koji su zbog pandemije odgođeni u prošloj, a koji će dobiti zeleno svjetlo u ovoj godini. Omdia predviđa da će ukupni prihodi tržišta videonadzora porasti na 31,9 milijardi dolara do 2025. uz složenu stopu rasta od 7,1%.

Tržište rješenja za mjerenje tjelesne temperature brzo je poraslo na 1,3 milijarde dolara u 2020. godini. Potaknute mjerama za sprečavanje širenja pandemije, nekoliko je regija, posebno Kina, Istočna Azija, Indija i Bliski Istok, u tu svrhu primjenjivalo ovu tehnologiju. Međutim, ako izuzmemo rast ovih rješenja, globalno tržište videonadzorne opreme lani je opalo za 3,8%. Uprkos tome što su bila pokretački faktor rasta, Omdia predviđa da će tržište rješenja za mjerenje tjelesne temperature tijela brzo pasti u 2021. na samo 137 miliona dolara, odnosno za 89,8%, što će na kraju ograničiti ukupan rast tržišta videonadzora.

Utjecaj geopolitike, ograničenja opskrbnog lanca i razvoja vještačke inteligencije

Omdia očekuje da će prosječne prodajne cijene videonadzorne opreme kratkoročno porasti jer geopolitičke tenzije između SAD-a i Kine i ograničenja u lancu opskrbe usljed pandemije povećavaju pritisak na marže dobavljača. Posljednjih godina eskalirale su tenzije između dvije vodeće sile unutar industrije videonadzora. Stavljanje Hikvisiona, Dahue i Huaweija na crnu listu u Sjedinjenim Državama pojačano je novim propisima Federalne komisije za komunikacije. “Nedostatak poluvodiča uzrokovan geopolitikom i pandemijom utjecao je na sve industrije, pa tako i na videonadzor. Očekuje se da će ovaj disparitet između ponude i potražnje trajati do sredine 2022. godine”, komentarisao je Oliver Philippou, Omdijin istraživač u oblasti sigurnosti.

Dugoročno, Omdia očekuje da će doći do većeg usvajanja mrežnih kamera koje koriste AI duboko učenje. To će rezultirati višim prosječnim cijenama mrežnih kamera.

Kineski utjecaj na globalne prihode

Procjenjuje se da je kinesko tržište videonadzora poraslo za 6,4% u 2020. u poređenju s globalnim prosjekom od 2,2%. Ovaj rast uglavnom se pripisuje rješenjima za mjerenje tjelesne temperature. Bez njih, to je tržište palo za 0,8%. Na Kinu sada otpada 50% prihoda na globalnom tržištu. Međutim, COVID-19 i završetak programa Xue Liang doveli su do smanjenja državnih ulaganja u videonadzor. Uprkos tome, državne investicije će nastaviti rasti, ali sporijim tempom.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *