Kontrola pristupa

Kako je partnerstvo sa ASSA ABLOY pomoglo kompaniji ASSAR Architects da realizira svoju viziju

Kako građevinska industrija postaje sve više digitalizirana, važno je da se informacije o projektima dijele ne samo brzo, već i precizno. Informacijsko modeliranje zgrada (BIM) se brzo nameće kao rješenje za ovaj izazov. Među BIM inovatorima je i kompanija ASSAR Architects.

BIM je proces koji pomaže arhitektima, građevinskim izvođačima, vlasnicima projekata i konsultantima da rade zajedno. BIM je više od modela upravljanja tokom rada ili procesa virtualnog modeliranja i predstavlja saradnju obogaćenu podacima. Cilj je smjestiti svaki proizvod i komponentu unutar sveobuhvatnog i uvijek ažuriranog digitalnog modela zgrade.

Vrijednost BIM-a za sve koji su uključeni u projektovanje i izgradnju konkretna je i stalno raste. Pionir BIM-a je i kompanija ASSAR koja iza sebe ima bogato iskustvo uspješne implementacije ovog modela.  Član je klastera za digitalno građevinarstvo Belgijskog instituta za istraživanje građevina.

„Cilj je centralizirati informacije i omogućiti neometanu realizaciju projekata“, objašnjava Alexandra Dubuisson, korporativni BIM menadžer u kompaniji ASSAR. „Tako otklanjamo cijeli spektar rizika od grešaka u izgradnji i olakšavamo dijalog između projektnih timova. U ASSAR-u, BIM se primjenjuje na sve projekte u skladu sa jedinstvenim potrebama“.

Partnerstvo čini srž svakog uspješnog BIM procesa. ASSA ABLOY Opening Solutions učestvuje u ovom procesu preko stručnog tima konsultanata za BIM.

„Pružamo stručnu podršku kao i softverska rješenja koja pomažu u prikupljanju i koordinaciji informacija o vratima,“ kaže Mattias Colla, BIM menadžer za Benelux u ASSA ABLOY Opening Solutions. „Naš tim je vodio projekte svih veličina i sa više hiljada vrata“.

Specifikacije su lako dostupne i po preuzimanju će ponuditi potpune informacije o vratima, okviru vrata i hardveru za asortiman proizvoda kompanije ASSA ABLOY Opening Solutions. To uključuje geometriju, sigurnosne podatke, ekološke deklaracije proizvoda (EPD) i linkove do drugih relevantnih informacija.

Veliki projekt na području Brisela i njegovi izazovi

Möbius I & II je par elegantnih, svjetlošću ispunjenih „sestrinskih“ tornjeva u sjevernom Briselu. Tamo su sada smješteni uredi visokog profila za korporativne klijente, uključujući kompaniju Allianz. Projekt je vodila kompanija ASSAR a njegov uspješan završetak rezultat je sveobuhvatne saradnje u okviru BIM modela.

BIM je poslužio za dostavljanje cjelovite specifikacije kako bi svi akteri uključeni u realizaciju projekta mogli pristupiti jednom vjerodostojnom izvoru. Partnerstvo odražava etos kompanije ASSAR koji se temelji na stručnosti, saradnji i timskom radu. BIM pomaže i u upravljanju u okruženju u kojem su rokovi isporuke kratki a kontrola budžeta trajna.

„Svaka zainteresirana strana ima pristup kompletnoj specifikaciji, što dovodi do manjeg broja grešaka“, kaže Charlie Malou, ASSAR-ov arhitekta za Möbius I & II. Ona štedi vrijeme i novac za one koji finansiraju projekat, jer su potpune informacije transparentne i uvijek ažurirane. To je potkrijepljeno nedavnom studijom o utjecaju BIM-a na troškove u složenim građevinskim projektima*. Pored efikasnosti i smanjenja troškova, prednost BIM-a leži u posjedovanju transparentnog digitalnog resursa koji se može dijeliti i koristiti tokom cijelog životnog ciklusa zgrade.

„Partnerstvo sa ASSA ABLOY timom za BIM i specifikacije omogućilo je trajnu dostupnost tačnih i detaljnih specifikacije za vrata i sigurnosni hardver“, objašnjava Malou. Instalirana rješenja u okviru Möbius I & II projekta uključuju Litto & effeff brave, ASSA ABLOY zatvarače za vrata i ASSA ABLOY arhitektonski hardver.

Specifikacije se isporučuju preko ASSA ABLOY Openings Studio softvera koji automatizira tačan uvoz informacija o specifikaciji i povezuje svaki projekt u projektni arhitektonski paket koji je u ovom slučaju Autodesk Revit. Tako se pojednostavljuje često složen proces dobijanja specifikacija za vrata i sigurnosna rješenja.

„Openings Studio je intuitivan a vizualna integracija sa Revitom uštedjela je dragocjeno vrijeme svima članovima multidisciplinarnog tima u okviru ovog projekta. Partnerstvo je pomoglo ASSAR-u da projektuje zgrade sa savršenom ravnotežom između estetike i funkcije,” dodaje Malou.

*: Dodge Data & Analytics, “Measuring the Impact of BIM on Complex Buildings”; www.usa.skanska.com/4a3d4b/siteassets/what-we-deliver/services/bim–vdc/value-to-clients/measuring-the-impact-of-bim-on-complex-buildings-2015f.pdf

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *