Regija

Uskoro savremena videonadzorna oprema u Gradskoj luci Herceg Novi

Agencija za gazdovanje gradskom lukom potpisat će naredne sedmice ugovor o ugradnji opreme za videonadzor i za malu meteorološku stanicu.

Riječ je o realizaciji prve faze projekta RegalPorts, koji se finansira iz budžeta EU-a, u koji su osim hercegnovske uključene i male luke iz Italije i Albanije. Projekat je nakon kraćeg zastoja zbog korone nastavljen, kazao je direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina.

“Sva oprema je zadnje generacije i imaćemo monitoring nad kompletnim akvatorijumom luke Škver i dijela šetališta. Na naš sistem moći će da se priključi još dosta kamera ukoliko to bude potrebno da se pokrije čitavo šetalište”, kazao je Ukropina.

Nautičari će u luci dobiti i podatke o vremenskoj prognozi.

“Meteorološka stanica će zaista biti jedno osvježenje, sa svim parametrima koji su neophodni nautičarima, o davanju zvanične prognoze i, ono što je najvažnije, o brzini vjetra i visini talasa”, rekao je Ukropina.

Oprema je vrijedna 40.000 eura, a kroz projekat RegalPorts u Gradskoj luci očekuju da će do kraja godine dobiti još toliko.

“Novac će namjenski biti utrošen kako to nalažu uslovi prekograničnog projekta. Šta god da uradimo, nama će dobro doći jer našoj luci nedostaje mnogo toga. Ovo je prva faza projekta i nama je veoma značajna jer ćemo preuzeti monitoring nad lukom”, rekao je sagovornik za Radio-televiziju Herceg Novi.

Iz Agencije za gazdovanje gradskom lukom navode da će im ugradnja nove opreme donijeti znatne uštede, koje su posebno značajne u periodu slabijeg poslovanja.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *