Regija Vijesti

Veliki rast tržišta AI softvera na rubnim uređajima

Globalno tržište softvera za vještačku inteligenciju će, prema najnovijem izvještaju Marketsandmarketsa, porasti sa 356 miliona dolara u 2018. na milijardu i 152 miliona dolara do 2023. godine. Kao glavni faktori navedeni su rast upotrebe clouda u preduzećima i povećanje broja inteligentnih aplikacija. Sve veće usvajanje vještačke inteligencije u autonomnim vozilima moglo bi ubrzati razvoj tog softvera.

Na ovom tržištu prodavači nude rješenja s vještačkom inteligencijom kao softverske alate i platforme. Rubni AI softverski alati su kombinacija mašinskog učenja i rubne računarske tehnologije, te automatski pretvaraju sirove podatke u događaje, uvide i predviđanja, bez velikih podataka i skupih analiza. Softverski alati koji se nude na tržištu rubnog AI softvera dolaze u obliku paketa za razvoj softvera (SDK) i frameworka, koji omogućuju korisnicima da integriraju AI mogućnosti u aplikacijski softver.

Marketsandmarkets predviđa da će energetski i sektor komunalnih usluga držati najveći udio u predviđenom periodu. Ovaj segment uključuje visokorizične, tehnološki zahtjevne operacije, koje zavise od uvida u realnom vremenu kako bi se omogućio proaktivni nadzor i zaštita od kvarova na mašinama i opremi. Većina operacija odvija se na udaljenim lokacijama uz nedostatak pouzdane mrežne infrastrukture; AI softver vrši analitiku podataka na rubnim uređajima kako bi omogućio što brži odgovor, potreban za stabilnu proizvodnju i sigurnost.

Istraživanje pokazuje da Sjeverna Amerika ostvaruje najveće prihode na globalnom tržištu softvera za vještačku inteligenciju. Taj region bilježi veliki razvoj AI softvera na rubnim uređajima. Mnogi ponuđači rješenja u Sjevernoj Americi eksperimentišu s integrisanjem vještačke inteligencije i mašinskog učenja u svoja postojeća AI rješenja. Oni također usvajaju različite strategije rasta kako bi ojačali svoju poziciju na tržištu.

Kao glavni developeri AI softvera na rubnim uređajima navedeni su: IBM, Google, Microsoft, AWS, Nutanix, Tibco, Octonion, Swim.AI, Imagimob, Anagog, Foghorn Systems, Xnor.AI, Bragi, Invision.AI, Tact.ai i Veea Systems.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *