Kontrola pristupa Tehnologija i proizvodi

Kako bežične brave mogu proširiti domet vaše kontrole pristupa?

Kako tehnologija zaštite zgrada postaje sve „pametnija“, potreba za elektronskim sistemima kontrole pristupa je sve veća. Ožičene pristupne tačke i sigurnosna vrata već dugo su kičma ovih sistema. Istovremeno, čak i u zgradama sa robusnim elektronskim sistemima, vrata s mehaničkim zaključavanjem često ostaju bez nadzora i zaštite što ih sigurno ne čini „pametnim“. Mehaničke brave se ne mogu umrežiti. Srećom, najnovija generacija bežičnih brava ih može lako zamijeniti i još lakše se integrisati u skoro svaki pristupni sistem.

Novo istraživanje industrije iz „Izvještaja o bežičnoj kontroli pristupa 2018“ kompanija ASSA ABLOY i IFSEC Global pokazalo je da integracija postaje sve važnija. Više od 90% profesionalaca iz industrije koji su anketirani u okviru istraživanja navodi da je međusobna integracija više sigurnosnih sistema (uključujući ostale pametne sisteme u zgradama) u porastu u posljednjih nekoliko godina.

Integracija je tema koju profesionalci stalno ističu. Za 53% ispitanika, jednostavna integracija sa CCTV-om, alarmima, sistemima za praćenje radnog vremena, rasvjetom i HVAC sistemima može biti poticaj za donošenje odluke o nadogradnji pomoću određenog proizvoda. Ovo je znatno više u odnosu na ostale faktore. Među njima, 43 ispitanika su navela da bi jednostavnija integracija sa postojećim sistemima kontrole pristupa povećala vjerovatnoću da će se oni odlučiti na nadogradnju. No, zašto je fokus na integraciji? Koje su njene prednosti?

Zašto integracija?

Za manji broj sigurnosnih interfejsa je lakše osigurati podršku, što znači da im ne treba ni opsežna obuka. Integracija također može poboljšati korisničko iskustvo za lica koja borave u nekoj zgradi. Jedan akreditiv osigurava pristup parkiralištu, zgradi i laptopu i služi za kupovinu jela u bifeu.

Integracija u cijelom poslovnom objektu također znači da sigurnosni sistemi i prateće osoblje mogu doprinijeti efikasnosti poslovanja, a ne samo zaštiti ljudi, prostorija i druge imovine. Ako, na primjer, integrišete sisteme upravljanja ljudskim resursima s vašim sistemom kontrole pristupa, pametne pristupne kartice se mogu automatski poništavati nakon što uposlenici napuste organizaciju. Time se smanjuju prateći troškovi, pa čak i potrebni broj uposlenika.

Većina anketiranih u okviru „Izvještaja o kontroli bežičnog pristupa 2018“ smatra da je veoma važno (58% ispitanika) da kontrola pristupa podržava otvorene standarde kako bi bila fleksibilna i dugoročno održiva. Velika većina ispitanika (91%) smatra da je to barem donekle važno. Održivost kotira visoko na svakoj listi kriterija za nabavke.

Da li će se vaš sistem moći prilagoditi promjenjivim zahtjevima poslovanja i evoluciji funkcija unutar njega? Možete li proširiti kontrolu pristupa komponentama koje doprinose fleksibilnosti sistema u vašem objektu umjesto da je umanjuju?

Rješenje za nadogradnju kontrole pristupa

Proširenje pokrivenosti sistemom standardnih brava može biti skup i bolan proces. Ipak, postoji i brza, jednostavna i isplativa alternativa koja vam omogućava da zaboravite na ključeve i probleme upravljanja njima: bežični uređaji iz serije Aperio, brave sa baterijskim napajanjem i integrisani RFID čitači. U izvještaju se navode prognoze godišnjeg rasta tržišta sistema bežične kontrole pristupa koji će do 2025. godine iznositi oko 8%. Lakoća i ekonomičnost integracije bežičnih rješenja će sigurno doprinijeti ovom rastu.

Budući da Aperio ima otvorenu arhitekturu, sistem je fleksibilan i modularan. Bežična tehnologija je rješenje za one koji već imaju žičanu kontrolu pristupa i žele dodati vrata svom postojećem sistemu. Za nove instalacije ili nadogradnju postojećeg sistema, Aperio bežične brave se integrišu sa sigurnosnim sistemima preko 100 različitih OEM proizvođača iz cijelog svijeta. Sama integracija je besprijekorna i njome se opseg postojećeg sistema širi pomoću uređaja koji su održivi na duže staze. Administratori sigurnosti upravljaju novim vratima sa Aperio tehnologijom preko istog interfejsa za ranije instalirane sisteme. Korisnici objekata nose samo jednu pametnu pristupnu karticu za sva vrata. Dodatne funkcije kao što su plaćanja u kantini ili posuđivanje knjiga u biblioteci se jednako lako integrišu.

Šta ako vaš sigurnosni sistem koristi mehaničke ključeve, bez elektronske kontrole pristupa? Bežične brave, kao što su one iz serije Aperio, mogu biti pravo rešenje. Aperio cilindri s RFID tehnologijom, maske, ručke i brave na baterije mogu se instalirati kao novi sistemi kontrole pristupa ili proširenja postojeće instalacije kroz bežično povezivanje novih vrata sa ranije instaliranim sistemom. Nema potrebe da osoblje mijenja svoje kartice odnosno ključeve ili da sa sobom nosi više od jednog akreditiva.

Aperio brave mogu raditi u skoro svakom ekosistemu za kontrolu pristupa na svijetu, čime je obuhvaćeno preko 100 različitih proizvođača. One su energetski efikasne i opremljene baterijama koje u prosjeku traju 40.000 ciklusa (oko dvije godine) prije nego što ih je potrebno zamijeniti.

„Lako je pokrenuti proces nadogradnje“, kaže Matthias Weiß, menadžer proizvoda iz serije Aperio u ASSA ABLOY EMEA. „Vaš menadžer sigurnosti ili objekta samo treba kontaktirati svog standardnog dobavljača opreme za kontrolu pristupa i saznati da li u ponudi ima Aperio. Možemo nadograditi skoro svaki sistem“.

Aperio brzo i bezbolno integriše kontrolu pristupa

Instaliranje bežičnih brava je isplativije od ožičenja više vrata, jer nema korištenja kablova ni invazivnih građevinskih radova na njima. Mijenjanje fizičke opreme na vratima također nije potrebno. Brzo i lako je, na primjer, zamijeniti mehaničku bravu Aperio bežičnom kvakom s integrisanim RFID čitačem, kako bi se omogućilo uključivanje više vrata u sistem kontrole pristupa. (Instalacija traje samo nekoliko minuta: pogledajte video na https://youtu.be/lr6Sw95qqm8)

Aperio uređaji sa ugrađenim RFID čitačima pogodni su za skoro svaki ulaz ili nivo sigurnosti. Aperio brave štite i spoljašnja i unutrašnja vrata, u rasponu od protupožarnih i vrata za evakuaciju do soba za sastanke, laboratorija i kancelarija. Nema prepreke ni za drvena, staklena ili aluminijska vrata. Portfolio uključuje cilindre, maske i kompletne brave za sigurnosna vrata, kao i novu i revolucionarnu bežičnu kvaku sa integrisanim RFID čitačem koja je nedavno dobila Intersecovu nagradu za najbolji proizvod godine u oblasti kontrole pristupa. Aperio brave su kompatibilne sa svim standardnim profilima vrata: evropskim, francuskim, finskim, skandinavskim i švicarskim. Integracija sa postojećim sistemom može ići sa ili bez povezanosti na mrežu ili uz oboje.

Provjerite da li svoj sistem kontrole pristupa možete učiniti održivim uz Aperio tehnologiju pomoću ovog brzog i besplatnog testa
http://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/upgrade-aperio

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *