Svijet Vijesti

Videonadzor u ekstremnim uvjetima za zaštitu transporta

Kada osiguravate neki objekat na Islandu, potreban vam je pouzdan sistem koji se može nositi s padovima temperature i slabim osvjetljenjem. Za jedno takvo rješenje korištene su Hikvisionove kamere, koje je kompanija Securitas Iceland odabrala za zaštitu luke svog klijenta Samskipa u Rejkjaviku.

Uz rad na temperaturama ispod nule i pri slabom osvjetljenju, čak i tokom dana u određenim godišnjim intervalima, kompaniji Samskip je zatrebao specijalni sistem videonadzora.

Izazov

Harbour je globalna logistička kompanija u čijem sastavu posluje i Samskip kao jedna od najvećih transportnih firmi u Evropi, s predstavništvima u 24 zemlje Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Australije. Ona upravlja širokom mrežom usluga transporta na području Islanda, zajedno s logističkim uslugama za rashladni teret i međunarodnu špediciju širom svijeta. Jedan od njihovih objekata je i luka u Rejkjaviku, s pratećim skladištima.

Kada se temperature spuste na -30°C, elektronika može prestati raditi ili čak i otkazati. To su temperature kod kojih održavanje opreme predstavlja pravi izazov jer je riječ o vrlo zahtjevnim okruženjima za tehničare koji rade vani. Najveća dubina snijega na Islandu zabilježena je u martu 1995. godine i iznosila je 279 cm na sjeveru zemlje. Iako je ovo bila najteža ikad zabilježena zima, ona predstavlja samo ilustraciju tamošnjih ekstremnih vremenskih uvjeta. Tu su i snježne oluje i snažan hladni vjetar.

Slabo osvjetljenje u zimskim mjesecima znači da se rješenja korištena na Islandu moraju osposobiti da ponude jasnu sliku čak i u ovakvim uvjetima. Tokom zime geografska pozicija Islanda dovodi do pojave jako kratkih dana – najduži dan sredinom decembra ima samo pet sati svjetla, s izlaskom sunca oko 11 sati i zalaskom između 15 i 16 sati.

Uprkos ovim zahtjevnim uvjetima, Samskipu uvijek treba detaljan uvid u sve što se dešava oko kompleksa luke, kako unutar tako i izvan njega. Konkretno, kompanija mora biti u stanju da prati proizvode i robu u skladištu.

Rješenje

Securitas je kao vodeći dobavljač PanoVu proizvoda za Island ponudio rješenje koje se sastoji od više od 150 Hikvisionovih proizvoda, uključujući PanoVu i DarkFighter kamere. Ove kamere mogu raditi na temperaturi od -30°C. PanoVu kamere nude vrhunski širokougaoni nadzor, koji može pokriti i jako prostrane terene.

DarkFighter tehnologija je popularna na Islandu jer nudi jasne i upotrebljive slike čak i u uvjetima najslabijeg osvjetljenja. Napredna funkcija omogućava operaterima da identifikuju potencijalne probleme pomoću analize ponašanja ljudi. Kamere mogu pratiti kretanje nekog proizvoda između lokacija, kao i njegovo stanje prilikom prijema i isporuke robe, čime se jačaju sigurnost i poslovna efikasnost.

Za dopunu Hikvisionovih rješenja Securitas je odabrao Seagate kao proizvođača sistema za pohranu. Rješenje je uključivalo i Seagateove Skyhawk diskove visoke stabilnosti, koji su posebno razvijeni za primjenu u oblasti videonadzora. Skyhawk diskovi za nadzor opremljeni su naprednim ImagePerfect firmverom, koji nudi vrhunsku pouzdanost i kontinuiranu brzinu prikaza. Tu je i SkyHawk Health Management softver, dizajniran za prevenciju, intervenciju i oporavak sistema. „Kamere ispunjavaju zahtjeve u pogledu analize ljudi i robe. Imamo povjerenje u Hikvision i Securitas, kao i njihove proizvode i osoblje. Znamo da će oni riješiti sve probleme i brzo reagirati na svaki problem koji se pojavi“, kaže Bergvin Þórðarson, menadžer sigurnosti u Samskipu.

Zaštita prostranih terena može biti izazov sama po sebi, što u kombinaciji s ekstremnim vremenskim uvjetima znači da korišteno sigurnosno rješenje mora biti i robusno. Hikvisionove kamere su odgovorile na izazov i ponudile naprednu sigurnost za cijeli projekat.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *