Intervjui

Intervju: Georgi Bajraktarov, vlasnik, Birosafe

Teško je upoređivati Birosafe s inostranim proizvođačima sigurnosne opreme budući da oni nisu naši direktni konkurenti i ne takmiče se s nama za ista tržišta. Birosafe nema serijsku proizvodnju, ali proizvodimo isključivo proizvode koji su prilagođeni specifičnim potrebama krajnjih kupaca. Po tome se razlikujemo od drugih
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Bajraktarov, posljednji intervju za naš magazin ste dali prije tačno pet godina, kada smo bili u posjeti Vašoj kompaniji u Strumici. Za one koji nisu bili u prilici pročitati ondašnju reportažu i koji ne znaju da je Birosafe jedan od rijetkih regionalnih proizvođača sigurnosne opreme, možete li i ovaj put ukratko predstaviti vašu firmu?
Bajraktarov: Birosafe je inženjerska kompanija koja je osnovana u Strumici, Republika Sjeverna Makedonija, 2001. godine. Dakle, prisutna je u poslovima proizvodnje, prodaje i montaže bezbjednosne, vatrootporne, neprobojne i bankarske opreme (bezbjednosni i vatrootporni sefovi, kutije, vrata, trezori itd.) već 18 godina. Naši klijenti su banke, ambasade, pošte, ministarstva, javna preduzeća, pravni subjekti, kao i pojedinci, a imamo svoje predstavnike i partnere u svim balkanskim zemljama. Prisutni smo na tržištima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Kosova,. Bugarske itd.

a&s Adria: Šta se promijenilo u posljednjih pet godina? Tada ste kazali da ste bili na 40–50% proizvodnih kapaciteta, da li se to povećalo?
Bajraktarov: S obzirom na to da i dalje postoji deficit radne snage, Birosafe još ne radi punim kapacitetom. U proteklih pet godina radili smo na poboljšanju naših proizvoda i testiranju kako bismo ih učinili kvalitetnim. Kvalitet ispred količine ostaje srž našeg rada.

a&s Adria: Koje sve proizvode nudi Birosafe i za koje namjene? Da li se tu nešto promijenilo?
Bajraktarov: Asortiman naših proizvoda i dalje čine različite vrste sefova, vatrootporni ormari, protupožarna i protuprovalna vrata, oprema za banke i trezore, neprobojne zidove, šaltere, prozori, kao i metalni namještaj.

a&s Adria: S obzirom na brojne strane proizvođače mehaničkih sigurnosnih proizvoda, šta je to što Birosafeu pomaže da se izbori na tržištu? Koja je vaša prednost u odnosu na njih?
Bajraktarov: Mislim da je teško upoređivati Birosafe s inostranim proizvođačima sigurnosne opreme budući da to nisu naši direktni konkurenti. Te kompanije se ne takmiče s nama za ista tržišta. Birosafe nema serijsku proizvodnju, ali proizvodimo isključivo proizvode prilagođene specifičnim potrebama krajnjih kupaca. I to je ono po čemu se razlikujemo od drugih.

a&s Adria: Veoma važna razlika jeste i usklađenost s evropskim standardima, čiju certifikaciju vaša sigurnosna vrata i sefovi prolaze u renomiranim ECB-S laboratorijima. Koje sve certifikate posjedujete?
Bajraktarov: Još od 2009. godine, kada je Birosafe postao član Evropske asocijacije bezbjednosnih sistema (ESSA) iz Frankfurta/Maina, prošli smo kroz nekoliko kompletnih procedura i procesa testiranja i certifikacije. Postali smo nosioci brojnih sertifikata poput evropskih bezbjednosnih sertifikata koje izdaje ovlaštena kuća ECB-S iz Njemačke. Tako od 2010. imamo sertifikate EN 1143-1 (Grade II, III, IV) za sefove i trezorska vrata, EN 27001: 2013 sertifikat za sistem za upravljanje bezbjednosnim informacijama, a što je izuzetno važno za sve banke i druge institucije s kojima sarađujemo. Prije dvije godine smo uspješno testirali vrata, prozore i zidove otporne na metke, tako da sada posjedujemo i Bulletproof ECB-S sertifikate za vrata i zidove prema EN 1522 u klasama FB4, FB4+ i FB6. Lani je Birosafe uspješno prošao i vatrootporna ispitivanja za protivpožarna vrata, prema EN 1634-1 (EI2 180), tako da smo opet među Top 10 kompanija koje su uspjeli proći ovakav test vatrostalnosti vrata od 180 minuta. Isto tako, imali smo i uspješna testiranja nove konstrukcije protivprovalnih vrata prema EN 1627 – RC2, RC3, RC4, koja smo odradili u laboratoriji Instituta Giordano u Italiji.

a&s Adria: Koliko su standardi danas važni u zaštiti novca i dragocjenosti, posebno za proizvođača s ovih prostora?
Bajraktarov: Sertifikati su veoma važni za nas i našu poziciju u sektoru bezbjednosti. Oni su dokaz naše profesionalnosti i pomažu nam da se izdvojimo od drugih sličnih kompanija na tržištu. Ponoviću ono što sam i ranije govorio – mi smo zbog insistiranja na kvalitetu proizvoda izgubili dosta poslova, ali ne želimo da radimo nauštrb kvaliteta! Ako neko insistira na slabijem kvalitetu, onda mu uradimo i jeftiniju verziju opreme, ali onda nećemo staviti nikakve sertifikate niti deklaracije. Nikad ne lažemo naše kupce i u to su se oni mogli uvjeriti svih ovih godina.

a&s Adria: Je li tržište prepoznalo vaše nastojanje da svaki proizvod koji napravite bude izuzetno kvalitetan?
Bajraktarov: Kupci cijene našu otvorenost i transparentnost. Vodimo računa da ostanemo dosljedni i vjerni našem osnovnom cilju. Čak i kada nismo u mogućnosti da zadovoljimo potrebe klijenata sa finansijske tačke gledišta, mi se postaramo da im obezbijedimo najbolje moguće rješenje u smislu sigurnosti. To je jedina stvar koja je važna na kraju, i za nas i za naše klijente.

a&s Adria: Među ključnim problemima ranije ste navodili i nepostojanje velikog broja stalnih kupaca, odnosno kontinuiranih narudžbi, kao i izostanak kvalitetnih partnera u Evropi te snižavanje cijena na račun kvaliteta. Jeste li u međuvremenu uspjeli premostiti neke od tih problema te kako damping cijena u konačnici utječe na tržište sigurnosti, odnosno kojim se rizicima izlažu korisnici koji se opredijele za nestandardizirane proizvode?
Bajraktarov: I danas se svakodnevno borimo protiv istih problema. Međutim, stvari su nesumnjivo bolje u nekoliko aspekata. Sve je veći broj organizacija i klijenata koji cijene kvalitet. Ljudi su svjesniji potrebe da svoje domove i valute čuvaju i štite. Ovo je za nas veoma važno i vjerujemo da će se nastaviti trend da krajnji kupac više traži kvalitet nego nisku cijenu.

a&s Adria: Prije sedam godina osnovano je makedonsko Društvo proizvođača sigurnosnih i protivpožarnih vrata, koje se zalagalo za smanjenje nelojalne konkurencije. Koliko se uspjelo uraditi od tada, jeste li okupili glavne igrače na tržištu sigurnosti, raditi na zakonima, regulativama…?
Bajraktarov: Nažalost, moram reći da u tom segmentu nema gotovo nikakvih poboljšanja. I samo Društvo se raspalo, a od svih kompanija samo su tri bile zainteresovane za rad i nekakvo poboljšanje. Ostali su jednostavno prestali dolaziti na sastanke.

a&s Adria: Mislite li da će se situacija u poslovanju Birosafea promijeniti nakon nedavnog raficiranja Prespanskog sporazuma i otvaranja pregovora za pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u i Evropskoj uniji?
Bajraktarov: Ne vjerujem da će odmah doći do promjena. Najprije je potrebno da državni inspekcijski organi i osiguravajuća društva prihvate evropska pravila i zakone. Mislim da tek nakon toga možemo očekivati da će nastupiti vrijeme u kojem će se koristiti isključivo oprema proizvedena u skladu s evropskim standardima.

a&s Adria: Ovog septembra Adria Security Summit, najveća regionalna konferencija i izložba sigurnosti s više od 1.200 posjetilaca, dolazi u Skoplje. Mnogo je zainteresovanih kompanija i očekuje se najveći broj stručnjaka na nekom ovakvom eventu u historiji Jadranske regije. Vidite li u Summitu dobru priliku za dolazak do novih kupaca i prezentaciju Birosafea?
Bajraktarov: Adria Security Summit definitivno nudi sjajnu priliku za upoznavanje i razmjenu ideja s drugim članovima industrije. Naravno da u Summitu vidimo dobru priliku za prezentaciju naše kompanije, interakciju s potencijalnim klijentima, kao i proširenje naše mreže.

a&s Adria: Na kraju, šta možemo očekivati od Birosafea u skorijoj budućnosti?
Bajraktarov: U ovom trenutku neumorno radimo na poboljšanjima. Da bismo bili besprijekoran provajder bezbjednosnih rješenja, odlučili smo da uvodimo promjene, počevši od nas samih i našeg rada. U bliskoj budućnosti možete očekivati da nastavimo pratiti svjetske trendove u pogledu bezbjednosti i razmišljati o inovativnijim rješenjima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *