Intervjui

Intervju: Jaroslav Barton, HID Global

Tržišni nastup u Adriatic regiji u znaku tri ključna poslovna segmenta

Širom svijeta poznata i vremenom uspješno dokazana rješenja kompanije HID Global već su dugi niz godina, putem HID-ovih regionalnih partnera, dostupna i na tržištima u Adriatic regiji. Kada je u pitanju poslovanje na tržištima u regiji, shodno tvrdnjama našeg cijenjenog sagovornika, ključna snaga kompanije HID Global leži u tri glavna poslovna segmenta. Sagovornika za ovu, ali i za neke druge interesantne teme, pronašli smo u gosp. Jaroslavu Bartonu, direktoru HID-ovog odjela za prodaju rješenja namijenjenih upravljanju identitetima i pristupom u regijama srednje i istočne Evrope, te u Rusiji i Turskoj

Razgovarao: Nebojša Bogunović

a&s Adria: Poštovani gospodine Barton, da li biste bili ljubazni da se predstavite našim čitaocima i kažete nam riječ-dvije više o vašoj profesionalnoj karijeri?

Jaroslav Barton: Direktor sam prodaje za srednju i istočnu Evropu, Rusiju i Tursku u segmentu rješenja za upravljanje identitetima i pristupom (Identity and Access Management) u kompaniji HID Global. Ovaj segment uključuje rješenja za kontrolu fizičkog pristupa i sigurnost identiteta, rješenja za printanje i izdavanje identifikacionih kartica, rješenja za upravljanje posjetiocima te rješenja korištena od strane vlada za izdavanje ličnih dokumenata građanstvu. U kompaniji HID Global sam zaposlen od 2005. g., dakle već osam godina, a u sigurnosnoj branši radim već šesnaest godina.

Tri bitna segmenta

a&s Adria: Koje su to tehnologije na kojima je baziran tržišni nastup kompanije HID Global u Adriatic regiji? Za koje HID-ove tehnologije na tržištu u Adriatic regiji vlada najveći interes?

Jaroslav Barton: Kada je u pitanju Jadranska regija, ključna snaga kompanije HID Global leži u tri glavna poslovna segmenta. Historijski gledano, HID Global je na mnogim tržištima, uključujući tu i tržište Adriatic regije, sinonim za kartice za kontrolu pristupa i kartične čitače. To je još uvijek jedan od temelja našega poslovanja. Drugi segment je HID-ova linija FARGO kartičnih pisača/enkodera. Kompanija HID Global je kupila brend FARGO tokom 2007. g., ali je taj brend bio dobro zastupljen na tržištu Adriatic regije i prije akvizicije. Treći važan segment je osiguranje identiteta (engl. Identity Assurance), koji se nekada zvao ActivIdentity, a koji donosi cijeli niz opcija za provjeru autentičnosti i upravljanje kredencijalima, koje pomažu organizacijama da steknu povjerenje u identitete svojih korisnika i učinkovito štite pristup svim fizičkim resursima, internim mrežama, sistemima i uslugama, kao i javnim i privatnim, na oblaku baziranim aplikacijama. Upravo je ActivIdentity bio lider u segmentu rješenja za autentifikaciju u Adriatic regiji, a kupljen je od strane kompanije HID Global tokom 2011. g.

a&s Adria: U gotovo svim zemljama u regiji pokrenuti su neki novi infrastrukturni projekti, a oni koji su, zbog loših ekonomskih uslova posljednjih godina, bili privremeno obustavljeni, sada su u najvećem broju reprogramirani. U kojoj mjeri su takvi projekti zanimljivi za vašu kompaniju? Da li takvi projekti imaju kapacitet da privuku interes globalnih industrijskih lidera kakva je i kompanija HID Global?

Jaroslav Barton: Mi razumijemo da je poslovanje u segmentu infrastrukturnih projekata u bilo kojoj zemlji u velikoj mjeri ovisno o cjelokupnoj ekonomskoj situaciji u regiji. Iako bi sigurnost trebala biti prioritet u svim vremenima, kada dođe do smanjenja proračuna, kupci obično imaju izbor ili odgoditi projekat ili nabaviti cjenovno efikasno sigurnosno rješenje. HID Global nudi robusna, sveobuhvatna i sigurna rješenja, koja također nude pogodnosti krajnjim korisnicima. Utvrdili smo da je u situacijama kada ekonomija prolazi kroz teške faze to korisno kako za postojeće tako i za potencijalne klijente.

Iskustva u Adriatic regiji

a&s Adria: Svako tržište je okarakterisano izvjesnim specifikumima, koji u manjoj ili većoj mjeri diktiraju način na koji bilo koji tržišni igrač nastupa na tržištu. Koje su to posebnosti koje karakteriziraju tržište u Adriatic regiji? Da li HID Global od svojih regionalnih partnera dobija dovoljno informacija o uslovima koji vladaju na tržištima u Adriatic regiji?

Jaroslav Barton: Blisko sarađujemo sa našim lokalnim partnerima kako bismo dobili relevantne informacije o zahtjevima kupaca u regiji. HID Global je međunarodna kompanija koja nudi rješenja uspješno primjenljiva u bilo kojem dijelu svijeta. No, mi razumijemo i to da je rješenja nekada neophodno prilagoditi kako bi mogla odgovoriti određenim lokalnim zahtjevima. Naša iskustva u Adriatic regiji govore o tome da kupci pažljivo procjenjuju i analiziraju troškove i prednosti rješenja. Za uloženi novac, oni zauzvrat žele rješenja čija će vrijednost biti neupitna tokom cijelog njihovog radnog vijeka. HID Global je uspješan u ovoj regiji, jer je u mogućnosti kupcima ponuditi željena rješenja po veoma povoljnim cijenama.

a&s Adria: Već ste nam kazali kako HID-ov portfolij rješenja za osiguranje identiteta obuhvata cijeli niz opcija za provjeru autentičnosti i upravljanje korisničkim i pristupnim pravima, koje pomažu stjecanju povjerenja u korisničke identitete i učinkovito osiguravaju pristup korisnika fizičkim resursima, unutarnjim mrežama, sistemima i uslugama. Na koji način kompanija HID Global održava ravnotežu između cijena, jednostavnosti i sigurnosnih zahtjeva koji se nameću ispred takvih rješenja, te kakav je konačni rezultat takvih mjera na korisničkoj strani?

Jaroslav Barton: Identity Assurance portfolij rješenja iz kompanije HID Global nudi rješenja koja omogućuju najširu i najobimniju integraciju od svih rješenja dostupnih na tržištu u ovoj regiji. Ona smanjuju rizik od prodora u mreže pomoću na standardima utemeljenih, jakih i slojevitih autentifikacijskih sigurnosnih rješenja. Samostalan i učinkovit sistem upravljanja kredencijalima pojednostavljuje i ubrzava implementaciju i osigurava kupcima povećan povrat ulaganja (ROI). Kombinacija svestrane infrastrukture za provjeru autentičnosti sa sveobuhvatnim i mogućnostima bogatim sistemom upravljanja, za korištenje jednostavnim smart karticama, tokenima i OTPuređajima rezultirala je HID Globalovom ponudom sigurnih ali istovremeno i ekonomičnih rješenja.

Bring Your Own Device

a&s Adria: U svakodnevnom radu korisnici sve više i više koriste svoje vlastite mobilne uređaje, želeći jednako brz, jednostavan i praktičan pristup korporativnim resursima kakav imaju kada pristupaju različitim resursima koji nemaju veze sa poslom kojim se bave. Kako Identity Assurance rješenja mogu pomoći organizacijama da izgrade povjerenje u identitete svojih korisnika kada oni pristupaju resursima organizacije sa svojih mobilnih uređaja, te na koji način se vrši upravljanje pristupom u cilju zaštite vlastitih resursa i na oblaku baziranih aplikacija?

Jaroslav Barton: Pristup nazvan “Donesite svoj vlastiti uređaj” ili BYOD (engl. Bring Your Own Device) je pojava koja je sve popularnija u poslovnom okruženju. Korisnici očekuju da imaju omogućen pristup na “bilo gdje i bilo kad” principu. Raznolikost korisničke populacije i mnoštvo uređaja u upotrebi također ukazuje i na neučinkovitost sigurnosne politike, koja se bazira na pristupu po kojem jedna veličina odgovara svim korisnicima. Organizacije su suočene sa izazovom pronalaženja adekvatne ravnoteže između sigurnosti i praktičnosti za korisnika. Sa Identity Assurance rješenjima za osiguranje identiteta iz kompanije HID Global, sigurnost daljinskog pristupa se postiže sa više nivoa sigurnosti osiguranih pomoću sigurnosnih servisa, kao što su jaka autentifikacija, odbijanje te korištenje digitalnih potpisa i enkripcije.

NFC tehnologija

a&s Adria: Kao pionir u razvoju NFC-baziranih rješenja, primjenljivih u širokom spektru različitih aplikacija, HID Global je uspješno implementirao svoja dostignuća na ovome polju u određena rješenja instalirana u univerzitetskom okruženju. U nekim zemljama NFC tehnologija je uspješno implementirana u aplikacije bezgotovinskog plaćanja raznih proizvoda i usluga. Stječe se dojam da su mogućnosti implementacije ove relativno nove tehnologije gotovo neograničene. U kojem će smjeru, kada je u pitanju NFC tehnologija, kompanija HID Global u budućnosti usmjeravati rad svog razvojno-istraživačkog odjela?

Jaroslav Barton: NFC tehnologija je jedan od glavnih pokretača inovativnosti u mnogobrojnim aplikacijama, prvenstveno u segmentu identifikacije i kontrole pristupa. Stoga je kompanija HID Global i investirala u razvoj rješenja koja omogućuju NFC-bazirane aplikacije. Naprimjer, tokom 2011. g. smo lansirali sa NFC tehnologijom interoperabilnu platformu kartičnih čitača – iCLASS SEâ. Danas takvi čitači predstavljaju standardno rješenje u našoj ponudi, zamjenjujući starije tehnologije.

Čak i ako danas ne koristite NFC tehnologiju, možete biti sigurni da ćete, ukoliko imate implementiranu iCLASS SE platformu, moći dodati NFC telefone ili pametne uređaje, kao sigurne nosače kredencijala, u bilo kojem trenutku u budućnosti. iCLASS SE platforma također dodaje dodatni sloj sigurnosti na postojeću sigurnost koju nudi RFID tehnologija. Budući da su iCLASS SE kartični čitači nadogradivi na terenu te da mogu biti ažurirani u skladu sa razvojnim potrebama kompanije bilo kada u budućnosti, krajnji korisnici mogu biti sigurni da će moći nadograditi svoj sistem i bez fizičke zamjene kartičnih čitača. iCLASS SE platforma kompanije HID Global uključuje i multiaplikacijska iCLASS Seosä rješenja, koja funkcionišu kao na standardima bazirani rubni kartični uređaji. Kako bi bilo moguće njihovo korištenje sa NFC pametnim mobilnim telefonima, takva rješenja su prijenosna, tako da unutar svojih sistema za kontrolu fizičkog pristupa korisnici mogu koristiti smart kartice, mobilne uređaje ili oboje. U najpojednostavljenijem modelu, iCLASS Seosä kredencijali se bežičnim putem prebacuju na pametne mobilne telefone opremljene NFC funkcionalnostima, gdje služe kao digitalne kartice i ključevi koji se mogu “predstaviti” čitaču ili bravi. Telefon razmjenjuje podatke sa čitačem ili bravom, koji takve podatke prosljeđuju do sistema za kontrolu pristupa, koji zatim otvara vrata.

a&s Adria: Zajedno sa kompanijom ASSA ABLOY razvili ste tehnologiju za izdavanje pristupnih kredencijala. Možete li nam objasniti o kakvoj tehnologiji je riječ?

Jaroslav Barton: Tačno. HID Global i ASSA ABLOY su razvili patentiranu tehnologiju za izdavanje pristupnih kredencijala na mobilne telefone opremljene NFC tehnologijom bežičnim putem te za ukidanje tako izdatih kredencijala, kao i za korištenje prenosivih kredencijala za sigurno pristupanje mreži. BlackBerry® sada nudi pametne telefone sa NFC funkcionalnostima, koji imaju ugrađenu HID-ovu mini aplikaciju u koju je moguće unijeti iCLASS kredencijale. Osim toga, kompanija HID Global sarađuje i sa ostalim proizvođačima mobilnih telefona kako bi omogućila ovu funkcionalnost i na njihovim mobilnim telefonima opremljenim NFC tehnologijom. Ovaj sigurni model opskrbe mobilnih telefona kredencijalima omogućuje lakši opoziv ili poništenje kredencijala u situacijama kada je mobilni telefon izgubljen ili ukraden, te omogućuje praćenje i mijenjanje sigurnosnih parametra kada je to neophodno, kao, npr., u slučajevima kada su prijetnje po sigurnost u porastu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *