Bankarstvo / finansije Vertikalna tržišta

Više od hiljadu Axisovih kamera nadzire rusku Standard banku

Osnovana 1999. godine, ruska Standard banka danas je jedna od najvećih finansijskih institucija u toj zemlji. Ima više od 320 poslovnica i 5.000 bankomata i terminala u Rusiji. Banka protežira visoke standarde korporativnog upravljanja i etike. Budući da su poslovnice ove banke nejednako prometne, dugi redovi narušavaju njen ugled u očima korisnika. S druge strane, mali broj klijenata po uposleniku nije ekonomski održiv. Kako bi postigla što veću efikasnost, banka je morala optimizirati rad poslovnica u zavisnosti od broja sati u danu, dana u sedmici ili datuma. Stoga je glavni cilj projekta koji se trebao implementirati bio daljinski nadzor poslovnica, uz detektiranje narušavanja internih regulativa i identifikaciju najprometnijih ureda u realnom vremenu.

Rješenje

Kamere koje su odabrane za projekat bile su AXIS 213 PTZ i AXIS P5512 PTZ mrežne kamere, AXIS M1011 fiksirane mrežne kamere te AXIS 212 PTZ mrežne kamere sa ultraširokim uglom snimanja. U zavisnosti od veličine i izgleda prostorija, instalirane su u prosjeku 3-4 mrežne kamere u svakoj poslovnici. Danas banka koristi ukupno 1.012 Axisovih kamera. Banka je za projekat razvila i svoj softver. Kako bi prikazali informacije prenošene sa kamera u online načinu rada, razvijen je mrežni resurs za nadzor, koji je uključio višekorisnički interfejs sa online prijenosom podataka, integraciju sa aktivnim direktorijem i sistematizaciju protoka videopodataka po regijama. Kako bi se smanjilo opterećenje komunikacijskih kanala, slike se osvježavaju nekoliko puta u minuti, a zatim se arhiviraju u sistemu pohrane podataka.

Rezultat

Rezultat projekta jeste alat pomoću kojeg uprava banke može nadzirati rad uposlenika u poslovnicama, imati trenutnu sliku koja prikazuje promet u njima te detektirati povrede internih regulativa i neovlaštene aktivnosti. Informacije koje pružaju kamere mogu se koristiti prilikom razmatranja žalbi. U dodatku tome, mnogi odjeli banke koriste videosistem za vlastite potrebe, kao što su procjena ispravnog postavljanja oglasa ili statusa IT opreme.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *