Sportski objekti / manifestacije Vertikalna tržišta

Bosch i Benfica od Estadio da Luza napravili stadion budućnosti

Estadio da Luz domaći je stadion renomiranog portugalskog tima Benfice, koji na jednoj utakmici okuplja 65.000 gledalaca i hiljade članova osoblja. Činjenje sigurnim velikog broja ljudi, ne narušavajući duh same igre, zahtijeva stalnu evaluaciju i razvoj.

Želeći napraviti stadion budućnosti, koji bi istovremeno omogućavao iskustvo igre i sigurnost svih prisutnih, uprava se opredijelila za kompaniju Bosch.

„Bosch nam pomaže da se to ostvari putem koherentnog tehnološkog rješenja. Naši operateri mogu vršiti nadzor putem kamera, kontrole pristupa i alarma, te puštati kristalno jasne audio ili poruke za hitne slučajeve, koristeći samo jedan interfejs. To nam omogućuje da jednostavno držimo sve pod kontrolom i činimo ljude sigurnim“, kazao je José Pedro Ribeiro, menadžer za infrastrukturu i operacije.

Tehnologija brzo napreduje kako senzori i podaci sve više spajaju fizički i virtuelni svijet putem interneta stvari (IoT). Razlog je to zašto je Boschev Sistem za integraciju objekata (BIS) već pripremljen za budućnost. Baziran na standardiziranoj platformi, BIS može jednostavno integrisati podatke sa senzora, analitiku i nove tehnologije Boscha ili nekog drugog proizvođača. Koristeći jedan intefejs na jednom ekranu, operateri na stadionu mogu nadzirati rad protivpožarnih i protivprovalnih alarma, sistema kontrole pristupa, videonadzora i zvučnih sistema.

Operateri mogu istovremeno pustiti različite poruke ili pozadinsku muziku za određene audiozone ili podesiti da se u slučaju alarma ili hitnih situacija automatski puštaju već snimljene poruke. U hitnim slučajevima operateri mogu, gledajući snimak uživo i koristeći mikrofon i zvučnike, pomagati ljudima da sigurno napuste objekat. Jedan ekran omogućuje bolji uvid u stanje na mjestu događaja, veću efikasnost operatera i brži odgovor na nastalu situaciju. Uz to, Boscheve panoramske kamere dodaju još jedan nivo sigurnosti u hodnicima i prolazima ne ostavljajući slijepe tačke.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *