Sportski objekti / manifestacije Vertikalna tržišta Videonadzorni sistemi

VAR, 3D replay i GLT za sigurnu budućnost fudbala

Da, tehnologija je definitivno ušla u fudbal i povratka na staro više nama. Bolji poznavaoci prilika u ovom sportu znali su da se to moralo dogoditi. Previše je grešaka i kontroverzi, mnogo toga je u igri, a premalo kvalitetnih rješenja. Stvari bi od sada trebale biti znatno drugačije

Piše: Nermin Kabahija

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Ono što smo u nekoliko navrata i sami najavljivali obistinilo se – moderna tehnologija ušla je u svjetski fudbal na velika vrata,  a 2016. i 2017. godine u tom smislu bit će zapamćene kao historijske i revolucionarne. U pripremi za nezvanično svjetsko klupsko prvenstvo FIFA Club World Cup 2016, koje svake godine organizira krovna svjetska fudbalska organizacija, istaknuto je kako će ovo biti prvi veliki događaj koji će poslužiti kao poligon za test najnovijih tehnoloških rješenja koja imaju za cilj smanjenje broja grešaka u ovom sportu. U septembru 2016. na prijateljskoj utakmici odigranoj u Bariju između Francuske i Italije FIFA je prvi put u Evropi testirala novu Video Assistant Referees (VAR) tehnologiju. Ovaj susret ostat će zapamćen kao prvi u kojem je VAR isproban, a tim povodom predsjednik FIFA-e Gianni Infantino istakao je da je FIFA s ovom tehnologijom otvorila novo revolucionarno poglavlje u fudbalu.

Šta je VAR?

Kako samo ime kaže, riječ je o naprednom sistemu digitaliziranih videopomagača čiji je osnovni cilj da budu „digitalne oči“ sudijske ekipe na terenu. Sistem je baziran na velikom broju videonadzornih kamera visoke rezolucije (FullHD 4K i 5K kamere), koje uživo prate sve što se događa na terenu, a signal se prenosi direktno u nadzorni centar. I tu dolazimo do najzanimljivijeg dijela priče. Ono što ovaj sistem razlikuje od drugih jeste što njime upravlja poseban tim stručnjaka obučenih da se bave videoanalizom u realnom vremenu, a nije isključeno da ga čine i same sudije. Na zahtjev sudije snimak je moguće pregledati iz više uglova, što daje priliku za donošenje ispravnije odluke, a na osnovu specijalnog programa ovi ljudski/virtuelni pomagači mogu uspješno analizirati ofsajde i penale, čime mogu direktno utjecati na rezultat i ishod utakmica. Sistem obuhvata i analizu ispravnosti dijeljenja prekršaja i kartona, koji također imaju veliki impakt na krajnji rezultat, te videodetekciju igrača na terenu. Sam teren je pokriven kamerama, a softver radi analize i precizna mjerenja po XY osama, tako da je mogućnost greške u odlučivanju svedena na minimum.

Za razliku od Goal Line tehnologije (GLT), gdje sudija na terenu automatski dobiva signal je li lopta prešla gol-liniju ili nije, kod VAR-a je neophodno da glavni sudija zatraži asistenciju u vidu ponovljenog snimka sporne situacije. Snimak se emituje na specijalnim monitorima ili tabletima instaliranim pored terena, a ukoliko to infrastruktura stadiona dozvoljava, i na velikim ekranima i semaforima. Sve to traje 30-ak sekundi i prilično je neobično kada je fudbalska tradicija u pitanju. No, posljedice donošenja ispravne, odnosno neispravne odluke su nemjerljive. FIFA je ovaj sistem razvila u okviru svog Quality programa i već sada ga je prihvatilo nekoliko evropskih fudbalskih saveza, među kojima su članice tzv. IFAB-a, odnosno zemalja Velike Britanije, te savezi Njemačke, Italije, Francuske, Češke i Portugala. Na nedavno održanom sastanku FIFA-e i IFAB-a donesena je odluka da se VAR implementira na terenima engleske Premier lige već od naredne sezone, a slična najava došla je iz italijanske Serije A. Treba naglasiti i to da je glavni rukovodilac i promotor VAR-a ispred FIFA-e legendarni holandski napadač Marco Van Basten, što dovoljno govori o ozbiljnosti projekta, ali i nužnosti situacije u kojoj se fudbal našao.

Zašto tehnologija?

Već neko vrijeme i sama najava uvođenja tehnologije na fudbalske terene izazivala je određene doze skepticizma, pa i averzije, kako kod nacionalnih saveza tako i kod igrača, trenera i nogometnih stručnjaka. Ipak, svi su slažu u jednom – fudbalu se nekako mora pomoći. Ovaj sport nije imun na sudijske greške, čije posljedice mogu biti ogromne. Jedan penal ili ofsajd može značiti razliku između osvajanja trofeja ili plasmana u viši ili, pak, niži nivo takmičenja, a shodno tome nekom timu može donijeti ili oduzeti milionske zarade i bonuse. Parni žuti ili crveni karton također mogu igrati presudnu ulogu u događanjima na terenu. Fudbal je u prvom redu industrija i jasno je zbog čega brojni investitori okupljeni oko tog sporta žele zaštititi to izuzetno bogato tržište. Investicija od nekoliko desetaka hiljada eura u sistem poput VAR-a nemjerljiva je spram mogućih rizika i gubitaka koje mogu proizaći iz ljudskih grešaka na terenu, pri čemu ranije uvođenje dodatnih sudija smještenih iza gola nije smanjilo broj pogrešaka.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *