Prijevoz / Saobraćaj Vertikalna tržišta

SBO: Siguran transport gotovog novca

Posljednjih nekoliko godina zemlje regije aktivno su radile na unapređenju zakonskih regulativa i propisivanju nužne upotrebe određenih sigurnosnih rješenja s ciljem povećanja zaštite novčarskih institucija. Značajan korak napravio se u zaštiti ljudi i gotovog novca u transportu, gdje su se zakonski jasno definirale procedure i sistemi zaštite

Piše: Matija Vasiljevski, Odjel marketinga, Salon bankarske opreme

E-mail: matija.vasiljevski@sbo.hr

Salon bankarske opreme u ponudi ima nekoliko proizvoda za zaštitu novca u transportu koji zadovoljavaju sve zakone, uredbe i propise zemalja u regiji. SBO 104 je elektrokemijski sigurnosni uređaj vlastite proizvodnje koji se koristi za zaštitu kod otimanja vrijednosti, samostalan je i može se umetnuti u bilo koju torbu. Alarmno stanje može se aktivirati na nekoliko načina, daljinskim upravljačem, detekcijom odnošenja, kada se izgubi veza između prijamnika i predajnika na udaljenosti od 10 do 15 metara, ili flaks sistemom, koji je s jedne strane vezan oko ruke nosioca, a s druge se aktivira vađenjem konektora iz uređaja.

Proizvod koji zadovoljava sve zakone u regiji

SBO 104 je proizvod razvijen u suradnji s korisnicima, odnosno na osnovu povratnih informacija s terena. Na tržištu je od 2010. godine i o njegovoj kvaliteti govori podatak da su konkurentski uređaji kineskog porijekla potpuno nestali s hrvatskog tržišta. Uređaj najčešće koriste poštari i kuriri za prijenos manjih količina novca. Zakoni u regiji točno propisuju dopuštenu vrijednost novca u transportu uz primjenu sustava s elektrokemijskom zaštitom, čijom aktivacijom se trajno označavaju i uništavaju novčanice. Tako je u Hrvatskoj dopušten prijenos novca u vrijednosti od 20.001 do 150.000 kuna, u Federaciji Bosne i Hercegovine maksimalno do 20.000 KM, a u Republici Srpskoj do 25.000 KM. Osim elektrokemijskog uređaja, SBO u ponudi ima i velik broj različitih torbi koje su idealne za transport novca s uređajem SBO 104.

iBox – inteligentna alternativa blindiranim vozilima i sefovima

SBO je za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije zastupnik britanske kompanije Spinnaker, vodećeg svjetskog proizvođača sigurnosnih rješenja u transportu novca. Više od 25 godina iskustva i susretanje s najoštrijim europskim zakonima rezultiralo je dizajniranjem inteligentnog sigurnosnog kofera iBox s patentiranim sistemom ubrizgavanja tinte bez upotrebe pirotehnike. Primjenom potpunog end-to-end pristupa, ne postoji apsolutno nikakva potreba za otvaranjem iBox kofera izvan sigurnog okružja. Svaki iBox je inteligentni sef kojem se može pristupiti samo pod sigurnim uvjetima i po sigurnosnoj proceduri na lokaciji preuzimanja ili dostave novca. Time su eliminirani “ranjivi” trenutci transportnog ciklusa koji su podložni napadu.

iBox je kofer male težine te je ugodan i jednostavan za upotrebu. Dizajniran je za zaštitu protiv svih oblika napada. Zbog svojih sigurnosnih karakteristika iBox koferi se mogu prenositi i bez potrebe za oklopnim vozilima. Tako u Hrvatskoj ako koristite iBox ili sličan sistem, zakonski je dopušteno prevoziti novac u običnom vozilu kompanije do iznosa od 800.000 kn, dok je u Bosni i Hercegovini u Federaciji dozvoljeno do 100.000 KM, a u RS-u do 200.000 KM, uz pratnju jednog naoružanog zaštitara.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *