Prijevoz / Saobraćaj Vertikalna tržišta

Podaci kao lokomotiva razvoja željeznice

Veliki podaci više nisu puka marketinška fraza. Krajnji korisnici se sve više oslanjaju na podatke koje dobijaju pomoću različitih senzora kako bi identificirali različite ciljeve i obrasce. Na ovaj način mogu optimizirati svoje poslovanje i povećati učinkovitost. Ovaj trend je sve prisutniji i u željezničkom saobraćaju

Izvor: a&s International

E-mail: editorial@www.asadria.com

Željeznica je jedan od najvažnijih transportnih sektora. Kako se operateri suočavaju s prijetnjom od terorističkih napada i reduciranim budžetom, oni se sve više oslanjaju na tehnologiju, ne samo za pitanja sigurnosti nego i za unapređenje učinkovitosti upravljanja. Podaci do kojih se dolazi pomoću senzora i uređaja u okviru sistema željeznica prikupljaju se i analiziraju kako bi pomogli operaterima u ostvarivanju ovih ciljeva. „Sigurnosni uređaji i platforme direktno šalju informacije preko pristupačnog interfejsa koje sa sigurnosnog menadžmenta i pratećeg osoblja skida obavezu nadzora. Na taj način se resursi i taktičke intervencije mogu učinkovitije planirati. Ovaj vid unapređenja sigurnosnog profila omogućava državnim ili privatnim željezničkim kompanijama da daju svoj doprinos primjeni tzv. velikih podataka paralelno s prikupljanjem informacija korisnih za sektor sigurnosti, poslovanje ili egzaktna ispitivanjima“, kaže Steve Birkmeier, zamjenik direktora prodaje i poslovnog razvoja u kompaniji Arteco.

Kako podaci pomažu u zaštiti željeznica

Sigurnost se i dalje nalazi u centru pažnje željezničkih operatera, posebno nakon napada na željezničke stanice i podzemnu željeznicu. „Od napada 11. septembra, a posebno nakon napada na željeznicu na području Madrida i Londona, povećana je svijest o riziku od terorističkih napada na ova sredstva prijevoza, kao i o slabostima ovog transportnog sektora. U posljednje vrijeme imamo sve više samostalnih napada na evropsku željezničku mrežu“, kaže James Chong, osnivač i direktor kompanije Vidsys. „Prilikom analize rizika po ovakva okruženja u uvjetima manjka sredstava za sprečavanje napada menadžeri moraju iskoristiti tehnologiju kako bi identificirali prijetnje i spriječili napade prije nego što do njih i dođe“, kaže on.

„Priroda javnog saobraćaja, a posebno željezničkog, takva je da on mora biti pristupačan svima i ovu slabu tačku koriste oni koji ne žele dobro ovom društvu“, kaže Adlan Hussain, zamjenik direktora marketinga u kompaniji CNL Software. „Putnici moraju vjerovati da su sigurnosni profesionalci učinili sve kako bi njihovo putovanje učinili sigurnim. Ovaj vid odgovornosti potiče operatere željeznica na analizu njihovih sigurnosnih sistema“, ističe. Srećom, sve veća dostupnost podataka omogućava operaterima da blagovremeno identificiraju prijetnje i brzo djeluju u slučaju incidenata. Primjena velikih podataka postala je preduvjet za zadržavanje najvišeg nivoa sigurnosti u sektoru transporta. Analiza podataka osoblju omogućava da prepozna ključne informacije i lakše upravlja rizicima i kriznim situacijama, te da vodi istrage u vezi s incidentima pomoću podataka i informacija do kojih dolaze“, kaže Kevin Wine, zamjenik direktora marketinga rješenja za video i analitiku u kompaniji Verint Systems. „Transportne stanice posjeduju brojne korisne tehnologije. Primjeri su sistemi za detekciju pucnjave ili eksploziva, praćenje ljudi i objekata, termalna detekcija, automatizacija zgrada, HVAC sistemi, kontrola pristupa, detekcija upada, prepoznavanje lica i sistemi za komunikaciju u kriznim situacijama. Danas su nam dostupne brojne tehnologije koje se mogu kombinirati kako bi se situacijska orijentacija i sigurnosna analitika podigli na veći nivo“, riječi su Brandona Reicha, direktora sektora videonadzornih rješenja u kompaniji Pivot3.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *