Prijevoz / Saobraćaj Vertikalna tržišta

Najveći most na svijetu opremljen Boschevim rješenjima

Sada kada je pušten u promet, most smanjuje vrijeme putovanja između Hong Konga i Makaa sa četiri na samo pola sata i otvara novu rutu za putnike između vitalnih transportnih centara, dok su integrisana Boscheva rješenja zadužena za sigurnost putnika

Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi

E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Najveći svjetski prekomorski most pušten u promet u području nove “kineske silicijske doline” dug je 55 kilometara i direktno povezuje Hong Kong s Makaom te kineskim gradom Zhuhaijem. Izgradnja je koštala 20 milijardi dolara i trajala je osam godina, a bilo je potrebno 400 hiljada tona čelika. Most uključuje podvodne tunele i dva vještačka ostrva, koja služe kao carinske luke. Od samog početka prioritet je bilo postizanje i održavanje odgovarajućeg nivoa sigurnosti na ova dva ostrva, na kojima vozači trebaju pokazati specijalne dozvole kako bi koristili novi most i prošli carinske kontrolne tačke. Projekt predstavlja veliki poticaj za šire zaljevsko područje u tom dijelu Kine.

Osiguravanje vitalne infrastrukture

Kompanija Bosch Building Technologies angažovana je kako bi na vještačka ostrva postavila videonadzor, alarme i sisteme javnog razglasa i glasovne evakuacije. Na ostrvu između Zhuhaija i Makaa Boschev partner Shangai SAGA Electronic Technology instalirao je više od 5.700 Boschevih zvučnika i preko 260 pojačala, kojima se upravlja putem PRAESIDEO digitalnog sistema za javni razglas i hitnu dojavu. Ispunjavajući ključni zahtjev kupca, instalacija uključuje 15 različitih modela plafonskih, zidnih i linearnih zvučnika kako bi se mogli uklopiti u moderni interijer objekata na ostrvu. Osim toga, Bosch se prilagodio lokalnim standardima na Makau naručivši prilagođena rješenja s britanskim napojnim kablovima, koja imaju grafičke interfejse na tradicionalnom kineskom pismu. Na ostrvu pored Hong Konga, na kojem se nalazi carinska luka, Boschev partner Pro-United postavio je 2.200 razglasnih zvučnika različitih modela, uključujući vanjske zvučnike za zgradu putne inspekcije, a stručnjaci su podesili i 200 linearnih zvučnika kako bi neutralisali akustične varijacije usljed različith građevinskih materijala u objektu. “Boschev tehnički tim i partneri koristili su profesionalni softver kako bi simulirali zvučni pritisak određenog područja, kao i radi simulacije rada čitavog projekta kako bi odabrani proizvodi mogli ispuniti zahtjeve različitih prostora”, kaže Lin Lizhi iz Bosch Building Technologiesa.

Veliki poduhvat

Bosch također pokriva ostrvo s više od 2.000 HD kamera iz FLEXIDOME, DINION i AUTODOME serija, koje su nadgledane iz sigurnosnog kontrolnog centra na hongkonškoj strani ostrva. Kamere podržavaju 24-satni nadzor carinske luke, zgrade za putnu inspekciju te hongkonškog ureda za imigraciju i carinu. PRAESIDEO sistemi na obje strane ostrva sigurnosnom osoblju omogućavaju da uživo emituje glasovne obavijesti preko sigurnosnih pozivnih tačaka, dok višestruki setovi alarmnih sistema omogućavaju zaštitu zaposlenika i imovine. “Dodali smo pomoćnu inteligentnu PRAESIDEO pozivnu centralu, koja se obično koristi za aerodromske projekte, kako bi osoblje moglo direktno emitovati glasovne obavijesti u objektu, što olakšava upravljanje njegovom sigurnošću”, objašnjava Wang Yiping, zamjenik direktora u Shangai SAGA Electronic Technogyju. Ovaj visokoprofilni infrastrukturni projekt ističe fleksibilnost i široku lepezu opcija koje nudi Bosch Building Technologies kao kompanija koja nudi integrisana rješenja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *