Sportski objekti / manifestacije

Alarm automatika opremila Opus Arenu u Osijeku

NK Osijek je ove godine dovršio izgradnju najmodernijeg stadiona u Hrvatskoj – Opus Arene. Stadion se prostire na 15,35 hektara, ima 13.005 sjedećih mjesta, trening kamp sa sedam terena, 13 soba za igrače, veliki restoran i hospitality prostor te sve ostale uobičajene sadržaje – svlačionice, fitness i prostor za terapije i medicinske tretmane. Obuhvaća i 896 parkirnih mjesta, fan shop i caffe bar

Piše: Stjepan Šarčević, Alarm automatika d.o.o.; E-mail: stjepan@alarmautomatika.com

Opus Arena je trenutno najmoderniji stadion u Hrvatskoj i jedini opremljen po zahtjevima četvrte kategorije Pravilnika o infrastrukturi UEFA-e. Pri izgradnji stadiona korištena su najmodernija tehnička rješenja, a posebna pažnja je posvećena sigurnosti ljudi. Projektiranje i izvođenje sigurnosnih sustava povjereno je Alarm automatici. Svi izvedeni sustavi imaju svrhu brze detekcije i reakcije na incidentne situacije, identifikaciju i praćenje svih uključenih osoba i efikasan su alat u sprečavanju huliganizma.

Sustavi za zaštitu objekta i za nadzor tribina

Videonadzor objekta se sastoji od više od stotinu kamera raspoređenih unutar i oko svih prostora stadiona. Za optimalno pokrivanje svih lokacija su korištene različite izvedbe Vivotekovih kamera – fiksne s varifokal objektivima, zoom, PTZ, panoramske. Za videonadzor tribina je korišten specijalni sustav snimanja koji omogućuje identifikaciju osoba na tribinama tijekom utakmica. Obuhvaća 40 fiksnih kamera rezolucije 20 Mpx te više pokretnih kamera s velikim zoomom, kako bi se svaki događaj mogao detaljno snimiti i analizirati.

Kontrola pristupa u dijelove objekta

Unutar glavnog objekta pristup se kontrolira putem kartica na način da u pojedine dijelove i prostorije mogu ući samo ovlaštene osobe. Iste se kartice koriste i na ulazima s rampama, a LPR sustav omogućuje ulaz samo vozilima u bazi podataka, odnosno u ABsistemPARK softveru. Registarske oznake vozila VIP gledatelja se također prenose u ABsistemPARK, kao i podaci o prodanim parking kartama koje se mogu očitati na QR kod čitačima na ulazu u parking.

Ticketing sustav

Ovaj sustav omogućuje kontrolu ulaza navijača kroz ulaze (barijere), ovisno o tome za koji dio tribine imaju ulaznice te ujedno broji koliko je ljudi na stadionu. Na Opus Areni su iskorištene barijere sa starog stadiona, a postavljeni su i novi terminali za očitavanje karata koji omogućuju očitavanje s ispisanih online kupljenih karata i sa zaslona mobitela. Na ekranu se ispisuje poruka da je ulaz dozvoljen ili, ako nije, zašto karta nije ispravna – primjerice, krivi sektor ili je karta već iskorištena. Procesom upravlja softver AbsistemTicketing, koji podatke o prodanim ulaznicama preuzima iz sustava prodaje karata. Omogućen je i pregled trenutnog broja gledatelja po sektorima. Na mapi stadiona se za svaku sjedalicu može vidjeti da li je gledatelj stigao i pogledati podatke o gledatelju, što pruža mogućnost provjere u slučaju incidenata.

Evakuacijski razglas

EVAC sustav je integriran s dojavom požara, pokriva sve unutrašnje prostore i tribine te se koristi i za emitiranje poruka i glazbe. Projektiranje i izvođenje kombiniranog audiosustava (EVAC+PA) za stadione je zahtjevno i trebalo je napraviti akustične simulacije kako bi u svim situacijama (prazan ili pun stadion), i u svim prostorima bilo moguće postići optimalan zvuk. Za projekt zaštite Opus Arene su Škola nogometa NK Osijek i Alarm automatika na Hrvatskim danima sigurnosti 2023. osvojili prestižne nagrade za  „Najbolji projekt poslovnog sektora u ostvarivanju sigurnosti zajednice“ i za „Najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti“.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *