Videonadzorni sistemi

VIVOTEK FD9387-FR-v2 kamera

Nastojeći pružiti sveobuhvatna sigurnosna rješenja, VIVOTEK, jedan od vodećih globalnih ponuđača IP videonadzornih rješenja, predstavio je prvu kameru za prepoznavanje lica s integrisanom obradom podataka. Klijentima je sada omogućeno da na snimku brzo identificiraju spol i starost ljudi, ali i detektiraju nošenje maski

Piše: Đorđe Baćić, menadžer za razvoj poslovanja, VIVOTEK; E-mail: djordje.bacic@vivotek.com

 VIVOTEK FD9387-FR-v2 kamera za prepoznavanje lica pogodna je za automatizaciju zgrada i sisteme kontrole pristupa u bankama, prodavnicama i zgradama. Ugrađeni sistem otvoren je za integraciju s uslugama poslovne inteligencije (BI), posebno s korisničkim servisom u luksuznim trgovinama, koji šalje obavještenje u realnom vremenu kada VIP kupci uđu u radnju, čime se povećava kvalitet usluge i poštuju standardi. Efikasno se prate i otkrivaju osobe od interesa, što je ključni faktor u pametnim zgradama, jer će neovlašteni posjetitelji biti prijavljeni i evidentirani u slučaju istrage.

Karakteristike

Kamera podržava memorijske kartice s mogućnošću pohrane do 10.000 profila lica te postiže stopu tačnosti detekcije od 99%. Također može ciljati određenu osobu/lice kako bi aktivirala alarm u realnom vremenu, a njen softver i hardver ispunjavaju standarde američkog Zakona o nacionalnoj odbrani (NDAA). U softver je ugrađena i SAFR Inside AI platforma za prepoznavanje lica koju je razvila kompanija RealNetworks. U kombinaciji s moćnom obradom podataka u samoj kameri znatno je povećana efikasnost analize. Funkcije uključuju detekciju i praćenje lica u realnom vremenu, rano upozorenje na neobična lica te režim privatnosti slike za osjetljiva područja, u okviru kojeg se izbjegava dijeljenje snimaka sa trećom stranom. Štaviše, kamera je opremljena snažnom zaštitom od cyber napada s potpuno šifriranom pohranom i prijenosom podataka, čime je zaštićena privatnost korisnika.

AI u službi prepoznavanja lica

Prepoznavanje lica biometrijski identificira vektore i crte lica, uparujući ih s ranije unesenim profilima osoba. Napredak u AI tehnologijama, zasnovan na dubokim neuronskim mrežama, drastično je poboljšao preciznost ove tehnologije, otvarajući mnoštvo novih mogućnosti upotrebe. Tehnologija koristi vlasnički zaštićene AI algoritme i matematičke jednačine za kreiranje šablona pojedinca mjerenjem varijabli lica – dubine i širine nosa, dužine čela i oblika očiju. Zatim uspoređuje generisani predložak s postojećim predlošcima u bazi podataka. Ako postoji podudaranje, može se potvrditi identitet pojedinca. Prepoznavanje lica je daleko najmoćnija i najrelevantnija biometrijska tehnologija zasnovana na vještačkoj inteligenciji. Višestrukih je mogućnosti i može obavljati nekoliko zadataka uz samu detekciju i prepoznavanje lica.

Detekcija lica i izdvajanje karakteristika

Detekcija lica je prvi korak koji osnovni program (engine) poduzima kako bi potvrdio prisustvo lica u prijenosu uživo s kamere, na videosnimku ili skenirajući fotografije. Skenira se cijelo vidno polje na kojem se nalaze puna ili djelomična ljudska lica. Brza i precizna detekcija lica kritičan je prvi korak da bi cjelokupni proces prepoznavanja lica bio moguć.

Nakon detekcije lica izdvajanje obilježja lica sljedeći je korak. Osnovni program prvo izdvaja n-dimenzionalni vektorski skup (šablon) iz slike lica. Za postizanje vrlo visoke preciznosti potrebna je visoka vrijednost “n”. Kako bismo u potpunosti osigurali privatnost, na kameri se ne pohranjuju stvarne slike lica. Nakon toga se predložak lica pojedinca koristi za uparivanje ili pretraživanje.

 Uparivanje

Ako je cilj da se potvrdi nečiji identitet, odnosno odgovori na pitanje: “Da li je to osoba za koju se izdaje da jeste?”, tada algoritam za prepoznavanje lica pokreće proces podudaranja lica. Ako je predložak već unesen, mehanizam izdvaja predložak lica iz prikaza kamere uživo i provjerava da li se podudara s onim u fajlu.

Pretraživanje

Ako je cilj odgovoriti na pitanje: “Ko je ova osoba?”, osnovni program izvršava pretragu lica. Uspoređujući predložak lica pojedinca s ranije unesenim licima u bazi podataka, potvrdit će identitet osobe ako pronađe podudaranje. Najčešće se ovo koristi u sigurnosnom i nadzornom sistemu, koji koristi kameru kako bi potvrdio da osoba radi u određenoj kompaniji – ako je njeno lice ranije uneseno u bazu podataka, pretraga će potvrditi da je to ona i odobrit će joj se pristup.

Kako će prepoznavanje lica promijeniti biometriju

Tehnologija prepoznavanja lica može naš svijet učiniti boljim mjestom. Ali, da bismo to učinili, pojedincima je potrebno šire obrazovanje o njenoj etičkoj primjeni kako bi se osjećali ugodnije i prihvatili kompanije koje su otvoreno usvojile AI biometrijsku tehnologiju kao novi, siguran standard. Prepoznavanje lica i potencijal koji ima pozitivniji je napredak nego što bi neki htjeli priznati. Kompanije štite svoje zaposlenike automatizacijom sigurne kontrole pristupa uredima. Trgovci poboljšavaju korisničko iskustvo u svojim prodavnicama. Proizvođači pojednostavljuju pristup ograničenim područjima. Banke i finansijske institucije uvode mnogo jaču autentifikaciju i najsavremenije sigurnosne kontrole. I sve je to samo početak.

Prepoznavanje lica je budućnost AI biometrijske tehnologije. Industrija treba bolje educirati potrošače i razotkriti mnoge laži koje kruže o ovoj tehnologiji te objasniti njenu pozitivnu vrijednost i potencijal za dobro. Prepoznavanje lica također treba biti na odgovarajući način regulirano kako se ne bi ometalo inoviranje, a nastavile se donositi brojne prednosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *