Kontrola pristupa Sistemi za kontrolu pristupa

Salto: Savremeno rješenje kontrole pristupa

Upravljanje studentima, osobljem i posjetiocima ključno je za univerzitet i to je osnovna karakteristika sistema. Da bi se to postiglo, bilo je potrebno sigurno rješenje kojim bi se kontrolisao pristup stepeništima, studentskim domovima, kapijama i prilazima koristeći standardne univerzitetske ID kartice

Piše: Mihael Pinsone Slanc, regionalni menadžer za razvoj poslovanja, SALTO Systems; E-mail: m.slanc@saltosystems.com

Clare College je drugi najstariji koledž u Cambridgeu, koji je s radom počeo još 1326. godine. Smješten samo nekoliko minuta hoda od centra Cambridgea, odlikuje ga historija akademskih postignuća i reputacija prijateljske studentske zajednice. Studentski život odvija se oko elegantnog Starog dvora iz XVII vijeka, koji se nalazi u prelijepim baštama uz rijeku u centru grada i pored historijski važnih zgrada iz XX vijeka.

Izazov

Lako i fleksibilno upravljanje studentima, osobljem i posjetiocima bio je osnovni zahtjev univerziteta. Ured za podršku korisnicima na Univerzitetu u Cambridgeu imao je zadatak da omogući jednostavan i siguran pristup nizu zgrada unutar kampusa. Kada je Clare College trebao nadograditi i modernizirati svoju kontrolu pristupa kao dio programa unapređenja sigurnosti na cijelom univerzitetu, Ured se odlučio za sigurno i fleksibilno rješenje kompanije SALTO Systems kojim se kontroliše pristup stepeništima, studentskim domovima, kapijama i prilazima pomoću standardnih univerzitetskih ID kartica.

Prethodni sistem kontrole pristupa bio je jednostavna proximity instalacija, postavljena prije nekoliko godina s namjerom da se zamijene mehanička brava i ključ. Međutim, takav je sistem već počeo zastarijevati, kako ograničenim rasponom funkcionalnosti tako i činjenicom da bi dodavanje potpuno online vrata s elektronskim bravama kao dio programa proširenja zahtijevalo žičano rješenje koje bi bilo preskupo. Upravljanje studentima, osobljem i posjetiocima je ključno za univerzitet i stoga je to trebalo biti osnovna karakteristika novog sistema. Da bi se to postiglo, bilo je potrebno sigurno rješenje kojim bi se kontrolisao pristup stepeništima, studentskim domovima, kapijama i prilazima koristeći standardne univerzitetske ID kartice. Koledž je, nakon što je već donio odluku da pređe na sigurnije Mifare kartice, trebao pristupni sistem kompatibilan s Mifare tehnologijom, koji je beskontaktan i koji bi im mogao pružiti sve što i žičani sistem, ali u kombinaciji online i offline samostalnih bežičnih formata i po nižoj cijeni.

Kombinacija online i offlice čitača

Instalaciju je izvršio lokalni SALTO-ov poslovni partner Cambridge Lock and Safe. Jedan od glavnih ciljeva bio je smanjiti vrijeme potrebno za upravljanje novim pristupnim sistemom, bez gubitka funkcionalnosti, fleksibilnosti, kontrole ili sigurnosti.

Bilo je stoga potrebno sagledati zahtjeve fakulteta iz dva ugla. Pošto Clare College koristi standardne univerzitetske ID kartice koje podržavaju Mifare sistem, bilo je potrebno ukupno 47 WRM9001 zidnih čitača beskontaktnih pametnih kartica i CU50ENSVN kontrolnih jedinica. Online čitači rade preko lokalne mreže koledža, dok offline čitači koriste SALTO virtuelnu mrežu (SVN). SVN sistem omogućava samostalnim bravama da čitaju, primaju i pišu informacije putem univerzitetskih ID kartica. Budući da se većina informacija u vezi sa pristupom čuva šifrirana na karticama, zidni čitači mogu ažurirati i primati informacije s kartica u bilo kojem trenutku, dok je s korisničke tačke gledišta uređaj koji vrši ažuriranja samo još jedan zidni čitač. Ova laka funkcionalnost otvara niz mogućnosti i pruža 90% prednosti potpuno online kontrole pristupa po cijenu samostalnog sistema.

 Praćenje kretanja korisnika

Pametne ID kartice evidentiraju historiju korištenja, što Uredu za podršku korisnicima omogućava da po potrebi prati kretanje učenika, osoblja i posjetilaca kroz offline i online dijelove sistema. Također je moguće kreirati i ažurirati potpuni pristupni profil svakog pojedinca na zidnim čitačima. Sve ID kartice koje se izgube ili ukradu mogu se brzo i jednostavno izbrisati iz sistema prostim dolaskom do čitača s ažuriranim karticama. Sistem također uveliko smanjuje broj obilazaka offline vrata, jer se podaci korisnika jednostavno prenose na kartice za vrijeme normalne upotrebe. Ova funkcionalnost može riješiti tradicionalne probleme povezane s upravljanjem ključevima, eliminirajući potrebu za zamjenom brava kada je sigurnost narušena zbog gubitka ili krađe ID kartice.

 Olakšan rad fakulteta

Druga korisna funkcija SVN-a je lakše upravljanje pristupom pojedinačnim zgradama. Svaki fakultet u kampusu može upravljati samo svojim vratima i/ili korisnicima, dok se određena vrata i korisnici mogu istovremeno dijeliti s drugim fakultetima, naprimjer glavna ulazna vrata. Ovo pruža maksimalnu sigurnost uz pogodnost i fleksibilnost zajedničke kontrole glavnih pristupnih tačaka. “Izuzetno nam je važno da se studenti, osoblje i posjetioci osjećaju sigurno i ugodno dok su na univerzitetu. Instalacijom SALTO sistema kontrole pristupa na Clare Collegeu uvjereni smo da će to biti postignuto. Njegova sofisticirana kombinacija online i offline kontrolnih tačaka pristupa zajedno sa prednostima koje daje SVN sistem omogućavaju nam da po potrebi upravljamo do 64.000 korisnika i do 64.000 vrata u jednom sistemu, što fakultet čini sigurnim i pristupačnim okruženjem za sve svoje korisnike”, rekao je Peter Johnson iz Ureda za podršku korisnicima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *