Videonadzorni sistemi

VIVOTEK: Panoramska rješenja za široku pokrivenost terena

VIVOTEK nudi niz IP videonadzornih panoramskih rješenja koja nude 180-stepenu pokrivenost. Obuhvatajući tako širok prostor unutar jednog videa, odnosno slike, korisnicima pružaju najjednostavniji način za praćenje stanja na terenu, a događaji se sada mogu bilježiti bez slijepih uglova

Piše: Đorđe Baćić, menadžer za razvoj poslovanja, VIVOTEK; E-mail: djordje.bacic@vivotek.com

VIVOTEK-ova panoramska rješenja dostupna su u širokom rasponu rezolucija i kućišta, što ih čini pogodnim za različite primjene, uključujući maloprodaju, obrazovanje, transport i druge sektore. Osim pokrivenosti vidnog polja od 180 stepeni, ove mrežne kamere posjeduju i druge funkcije s dodanom vrijednošću. WDR Pro je uključen u sve modele, a svi imaju i ugrađene panoramske IR iluminatore koji podržavaju cjelodnevni nadzor.

 Tri serije novih kamera

VIVOTEK nudi tri serije panoramskih rješenja za različita okruženja i udaljenosti. Kompaktna CC serija koristi jedan fisheye objektiv za identifikaciju u rasponu do 10 m, s dostupnim opcijama za unutrašnje i vanjske prostore. Vanjski MS9390 EHV V2 model koristi dvije spojene slike kako bi kreirao panoramsku sliku od 8 MP koja je pogodna za prepoznavanje na udaljenosti do 20 m. Osim toga, VIVOTEK nudi i 20 MP MS9321-EHV-V2, koji podržava dnevno-noćni režim rada s videom u vidu četiri spojena senzora slike kako bi se osigurala pokrivenost većeg dometa.

VIVOTEK-ova nova panoramska mrežna kamera MS9321-EHV-V2 s više senzora nudi najvišu rezoluciju i najšire vidno polje, smanjujući ukupan broj potrebnih kamera i troškove povezane s instalacijom. Sa 4 x 5 MP CMOS senzorima, mrežna kamera s više senzora može pratiti vodoravne scene pod uglom od 180°. WDR Pro 120 dB nudi poboljšan kvalitet slike u okruženjima visokog kontrasta. Smart IR II podržava manuelna i automatska IR podešavanja na osnovu različitih scenarija noćnog nadzora. Osim toga, kamera je sposobna za brzinu prikaza od 30 fps u svim rezolucijama, uključujući i onu maksimalnu od 20 MP. I ovaj model posjeduje Video Alignment funkciju, koja podržava podešavanje pozicije i kvaliteta slike svakog senzora, a dizajn kućišta je usklađen s IP66 i IK10 standardima kako bi se omogućio rad u kišnim i prašnjavim uvjetima, kao i za zaštitu od vandalizma ili neovlaštenog pristupa. Novi dizajn kućišta omogućava i veće naginjanje i pomjeranje tokom ugradnje, što nudi veću fleksibilnost.

 Analitika videosadržaja

Nove AI funkcije su moćan alat za sve vidove zaštite otvorenog prostora. VISION Object Analytics funkcija s detekcijom objekata može identificirati ljude i vozila (na dva i četiri točka) uz podršku za ekstrakciju atributa za ljude (spol, boja, torba, šešir) i vozila (bicikl, autobus, auto, motocikl itd.), kao i ekstrakciju ponovnog pretraživanja i putanje. Pametna detekcija pokreta uključuje videodetekciju pokreta unutar pet prozora, detekciju ljudi i vozila te vremenski filter.

Smart VCA funkcija podržava detekciju upada i nepotrebnog zadržavanja, detekciju prelaska linija i objekata bez nadzora, prepoznavanje nestalih objekata, detekciju lica i pojave gužvi, prepoznavanje trčanja i prekršaja pri parkiranju te detekciju zabranjenih zona. Funkcija povezivanja aktivira PTZ kameru koja prati položaj osumnjičenog i njegovo ponašanje i nastavlja rad uz opcije automatskog praćenja. Ovim rješenjem možemo smanjiti troškove na dvije kamere na jednom mjestu i pokriti dovoljno širok teren za zaštitu perimetra.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *