Svijet

Vrijednost tržišta pametnih kartica 16,9 milijardi dolara do 2026.

Prema novom Marketsandmarketsovom istraživanju, koje obuhvata i negativan utjecaj pandemije COVID-a 19, tržište pametnih kartica će rasti sa 13,9 milijardi dolara u 2021. na 16,9 milijardi za pet godina, uz složenu godišnju stopu rasta od 4,0%.

Glavni pokretači su povećana potražnja za beskontaktnim karticama za plaćanje, njihovo korištenje u zdravstvu, transportu i finansijskom sektoru, veća upotreba pametnih kartica u kontroli pristupa i aplikacijama za ličnu identifikaciju te lahak pristup uslugama e-uprave i povećana potražnja za internetskom kupovinom i bankarstvom te novi načini zaštite korisničkih podataka omogućeni blockchainom.

Najveći udio drže beskontaktne kartice
Beskontaktna pametna kartica ima ugrađeni sigurni mikrokontroler ili ekvivalentnu inteligenciju, internu memoriju i malu antenu. Sa čitačima komunicira putem beskontaktnog radiofrekvencijskog interfejsa. Tehnologije radiofrekvencijske identifikacije (RFID) ili komunikacije kratkog polja (NFC) uglavnom se koriste za beskontaktne pametne kartice. Pandemija pozitivno utječe na to tržište jer se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i vlade širom svijeta zalažu za njihovu upotrebu u razne svrhe kako bi osigurale socijalno distanciranje i suzbile širenje virusa.

Telekomunikacije najjača vertikala
SIM kartica, koja se koristi u mobilnim telefonima i drugim uređajima, vrsta je pametne kartice koja koristi mikrokontroler. SIM identifikuje i ovjerava pretplatnika na bežičnu mrežu. Čak 42% tržišta pametnih kartica u 2020. godini drži sektor telekomunikacija. Širenje globalne mobilne mreže i poboljšanja u njenoj infrastrukturi potiču rast tržišta. Uz to, trenutna kriza potaknula je trend digitalizacije poslovne i privatne komunikacije mobilnom tehnologijom te digitalnih konferencija. Štaviše, očekuje se da će prodor naprednih tehnologija SIM kartica, kao što su LTE, 5G, M2M, eSIM i SWP, povećati rast tržišta u narednim godinama.

Azijsko-pacifička regija, naročito Kina, najveće je tržište pametnih kartica i očekuje se da će se to nastaviti i narednih nekoliko godina. Robustan finansijski sistem, koji digitalizira sve više usluga, te vladine agencije koje uvode pametne čipove za bolje praćenje procesa pokretači su rasta primjene takvih kartica u više zemalja, posebno u transportu, finansijama, maloprodaji, javnom sektoru i zdravstvu. Pametne kartice koriste se za kupovinu karata u metroima, autobusima i na trajektima.

Među najvećim proizvođačima ističe se: Thales, Idemia, Giesecke + Devrient, CPI Card, HID Global, Watchdata, Eastcompeace, Inteligensa, AB Corp i Cardlogix.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *