Automatizacija objekata Istraživanja Pametni domovi Softveri Svijet Videonadzorni sistemi

Kako smo pomirili sigurnost i privatnost bez kompromisa?

U vrijeme kada je pametni videonadzor u usponu paralelno s rizicima po javno zdravlje, njegov uspjeh uvelike zavisi i od pronalaska balansa između potrebe za što većom privatnošću u kombinaciji sa najboljom mogućom zaštitom zdravlja i svakog drugog oblika sigurnosti građana. Sigurni gradovi se tu nameću kao pioniri implementacije koncepata koji obećavaju da će presjeći stari Gordijev čvor sigurnosti i odgovoriti na pitanje je li moguće imati savršeno efikasan videonadzor koji neće ići nauštrb zaštite privatnosti onih koje treba da štiti.
Srećom, odgovor na ovo pitanje je pozitivan i sve zanimljiviji industrijskim igračima širom svijeta, među kojim su neki već došli do sinergije između privatnosti i sigurnosti, kako pomoću tehnologije tako i uz temeljnu promjenu načina pristupa rješavanju ovog izazova.

Milestone refokusira tehnologiju na korisnika
Videonadzor je danas pod pritiskom aktuelnih događaja stavljen u službu zaštite zdravlja ljudi, uključujući i stanovnike sigurnih gradova. To je dovelo do ogromne potražnje u videonadzornoj industriji, zbog čega organizacije, kompanije i javne ustanove rade prenamjenu postojeće video tehnologije radi rješavanja zdravstvenih izazova.
No, svaka tehnologija je vrjednija u mjeri u kojoj je ljudi što šire prihvataju. Mi u Milestoneu zato vjerujemo da se to povjerenje mora zaraditi, a nove tehnologije razviti i implementirati uz sva dostignuća na planu zaštite privatnosti.
Zato je Milestone u sigurne gradove i sve buduće projekte koji budu implementirali tehnologiju ove kompanije ugradio načela iz tzv. Kopehaškog pisma koje je, u formi svojevrsnog tehnološko-poslovnog manifesta, potpisalo više od 150 preduzetnika, dizajnera i filozofa. U ovom značajnom dokumentu se poziva na primjenu najboljih praksi u tehnologiji i dizajnu, što se, razumljivo, odnosi i na segment zaštite privatnosti.
Kako sve ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru, Milestone je ova načela već ugradio u svoju tehnologiju i nametnuo ih kao vrijednost za svoju mrežu partnera. Zbog toga smo u našoj najnovijoj verziji XProtect VMS softvera stavili akcenat na odgovornu primjenu tehnologije i osigurali čitav niz alata za usklađivanje s GDPR direktivom za naše kupce.

VMS s certifikatom za zaštitu privatnosti
U tu svrhu, danas je u primjeni više tehnoloških funkcija s mogućnošću anonimizacije podataka putem prikupljanja meta podataka, maskiranja u svrhu zaštite privatnosti, čišćenja podataka i drugih naprednih funkcija. Sve one imaju zadatak da ponude zaštitu zdravlja i života ljudi, bez pratećeg ugrožavanja privatnosti podataka povezanih s njima.
Kao primjer može poslužiti naš XProtect Corporate kao prvi softver za upravljanje videom (VMS) ovjenčan certifikatom o usklađenosti s evropskom GDPR direktivom koju dodjeljuje nezavisni institut EuroPriSe. Zahvaljujući ovom dokumentu, krajnji korisnici znaju da uz Milestone XProtect mogu doći do videonadzorne instalacije koja je u potpunosti usklađena sa najsavremenijim načelima zaštite sigurnosti.
Na primjer, pomoću naše tehnologije maskiranja scene, vi možete definirati koje zone unutar videa želite prekriti odnosno zamaskirati. Na primjer, ako nadzorna kamera pokriva ulicu, vi određene dijelove zgrade (npr. prozore i vrata) možete zamaskirati kako biste zaštitili intimu stanovnika kojim služite. Istovremeno, maskiranje pokriva živi video, te snimljene i izvezene video zapise, a u nekim zemljama ono je i zakonska obaveza.

Tehnološka transparentnost mora graditi povjerenje
Ovo je posebno važno u eri pandemije tokom koje su se na prvoj liniji našli sistemi koji prate kretanje ljudi, broje ih unutar prostora ili evidentiraju kršenja mjera socijalnog distanciranja. Prenamjena ovih dobro poznatih sistema danas je navela neke ljude da pomisle kako zaštita javnog zdravlja mora podrazumijevati i određenu „žrtvu“ na planu privatnosti. Odgovor na ovaj nije jednostavan, ali uz adekvatne politike i standarde i s njima usklađena tehnološka rješenja, stanovnici sigurnih gradova će sigurno moći bezbrižno konzumirati zdravstvenu i svaku drugu sigurnost koja im se nudi.
O ovoj temi i drugim aspektima funkcioniranja sigurnih gradova odgovore ćete najlakše pronaći u e-knjizi kompanije Milestone koju možete besplatno preuzeti sa https://pardot.milestonesys.com/safe-city-ebook-sr

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *