Regija

1.700 novih kamera na hrvatskim autoputevima do kraja godine

Hrvatske autoceste pokrenule su lani uvođenje novog prometno-informacijskog sistema (PIS) na svojim autoputevima, u okviru kojeg će se postaviti više od 1.700 digitalnih kamera za novi sistem videonadzora i videodetekcije, piše HAK Revija.hr.

“U sklopu ovog projekta analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama, koje će moći brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije, poput vožnje u suprotnom smjeru, zaustavljenog vozila, pješaka na cesti, a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju i uvjetima na cesti. Automatska detekcije incidenata (AID) za samo nekoliko sekundi alarmirat će djelatnike u Centrima za nadzor i sigurnost promet (CNUP). AID pri incidentu pokreće zvučni alarm, automatski prikazuje mjesto incidenta operateru i sve snima. Osim toga, upozorava na zagušenje prometa, sporo vozilo i gubitak vidljivosti”, navode iz Hrvatskih autocesta.

Novi sistem nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile, koji je pokrenut na evropskom nivou. Uvođenjem ovog sistema osigurat će se koordinirano upravljanje saobraćajem, čime Hrvatska postaje dio integrisanog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na evropskim putnim pravcima. Dio toga je i uspostava novog Središnjeg centra za nadzor i vođenje prometa autocestama.

“Centar ima zadatak komunicirati s NPT-om (Nacionalna pristupna točka) s ciljem pružanja adekvatnih i podataka u realnom vremenu zainteresiranim stranama, kao i provoditi prekogranične strategije upravljanja prometom sa zemljama u okruženju. Također, njegova je zadaća i nadzor, koordinacija i harmonizacija nad prometom na svim autocestama u Hrvatskoj, a sve u cilju podizanja sigurnosti prometa na istima”, poručuju iz HAC-a.

Novi sistem uveliko će korisnicima olakšati planiranje putovanja i informisanje, a projekat sufinansira Evropska unija.

(zastita.info)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *