Svijet

Lažni alarmi čine 98% vatrodojava u Velikoj Britaniji u 2020/21.

Prema statistikama britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, velika većina (98%) uzbuna koje su aktivirali automatski protivpožarni sistemi bili su lažni alarmi, a samo 2% rezultat stvarnog požara u 2020/21. godini.

Ovo je još manje u odnosu na 3% iz 2019/2020. Većina lažnih uzbuna (90%) nastala je zbog “greške uređaja”, 2% se smatra zlonamjernim, a 6% je rezultat “dobre namjere”.

Ukupan broj požarnih incidenata koje su prijavili automatski vatrodojavni sistemi u 2020/21. godini iznosio je 129.221, što je smanjenje od preko 6,5% u odnosu na prethodnu godinu. Od potvrđenih požara 1.855 je bilo u stambenim objektima, 740 iz “drugih objekata”, 52 iz sekundarnih požara, devet “iz lokacija na otvorenom”, pet zbog zapaljenja vozila i četiri zbog vatre u dimnjaku.

Automatski vatrodojavni alarmi dizajnirani su da po otkriću vatre pošalju signal preko centrale direktno u centar za prijem alarma, na koji će odgovoriti lokalna vatrogasna i spasilačka služba. Zbog velikog broja primljenih lažnih uzbuna neke vatrogasne i spasilačke službe sada već zahtijevaju potvrdu požara prije nego što izađu na teren. Mada, mnoge to ne čine, kao što je londonska vatrogasna brigada, koja reaguje na svaku dojavu osim ako se lažni alarm prethodno ne potvrdi.

(IFSEC)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *