Svijet

Inteligentna navigacija i bežično punjenje za male robote na Mjesecu

Bosch, Astrobotic, WiBotic i Univerzitet u Washingtonu razvijaju sistem brzog blizinskog punjenja za ključne primjene u svemiru.
– Iznos od 5,8 miliona dolara iz NASA-inog programa Tipping Point izdvojen je za istraživanje i razvoj rješenja za bežično punjenje lunarnih modela
– Robot CubeRover kompanije Astrobotic nije veći od kutije za cipele i radi autonomno na bežično punjenje
– Projekt okuplja kompanije Astrobotic, Bosch i WiBotic, Univerzitet u Washingtonu i NASA-in istraživački centar Glenn (GRC).
– Istraživači kompanije Bosch u segmentima bežične umreženosti i Inteligentnog interneta stvari pružaju podršku projektu koji će biti predstavljen sredinom 2023. godine.

Čak i na Mjesecu, robotima treba napajanje. Instalirani solarni paneli obično dovode energiju, ali manjim robotima ili modelima koji rade tokom lunarne noći treba i dodatni izvor energije. Za to je potrebno kombinirati dvije nove tehnologije – bežično punjenje i inteligentna autonomna navigacija. Mali roboti će biti opremljeni i obučeni za navigaciju u teškim i nepredvidivim uvjetima, što uključuje dolazak do bežične priključne stanice u ambijentu u kojem GPS nije opcija.
NASA je nedavno najavila finansiranje izrade tehnologije brzog blizinskog punjenja za ključne primjene u svemiru. U pitanju je projekt u kojem će više organizacija istraživati i razvijati tehnologiju za inteligentnu navigaciju i bežično punjenje malih robota za rad na Mjesecu. Astrobotic, kompanija specijalizirana za svemirsku robotiku, glavni je istražitelj na projektu, uz podršku kompanije Bosch, Univerziteta u Washingtonu, WiBotic-a i NASA-inog Istraživačkog centra Glenn. Bosch i Astrobotic su zajedno sa partnerima razvili ključnu tehnologiju i od početka rade na prototipu već skoro dvije godine.

Cilj projekta, kojem je dodijeljeno 5,8 miliona dolara kroz NASA-in program Tipping Point, jeste razvoj sistema za bežično punjenje zasnovano na magnetnoj rezonanci za primjenu u lunarnom ambijentu. To uključuje preciznu i autonomnu navigaciju i usmjeravanje robota do bežične stanice za punjenje. Cjeloviti sistem će biti spreman za demonstraciju do sredine 2023. godine.

Vještačka inteligencija i umreženost pokreću robote
Bosch će u projekt uključiti svoje stručne resurse u segmentu inteligentne analize podataka i rješenja za bežično povezivanje na bazi vještačke inteligencije.
Istraživači ove kompanije u Pittsburghu i Sunnyvaleu u Kaliforniji fokusirat će se na sposobnost inteligentne obrade podataka koja će omogućiti autonomnu navigaciju robota na Mjesečevoj površini. Projekt će demonstrirati stručnost kompanije Boscu u oblasti Vještačke inteligencije stvari (AIoT) kod koje se AI kombinira s Internetom stvari. Bosch se fokusira na umrežavanje radi dobivanja podataka, njihove obrade i primjene vještačke inteligencije za dobivanje informacija. Dobivene informacije mogu poboljšati proizvode i kreirati novu vrijednost.
„Navigacija robota na Mjesecu nije isto što i upravljanje robotskim usisavačem kod kuće ili samovozećim automobilom na cesti“, kaže dr. Samarjit Das, direktor odjela za Inteligentni internet stvari u kompaniji Bosch Research u Pittsburghu . „Prije svega, na Mjesecu nisu dostupna radijska rješenja za zemaljsku lokalizaciju. Uz to, nepredvidljivi mjesečev teren i prašina dodatno otežavaju preciznu navigacije pomoću vizualnih znakova. Zato će nam trebati inteligentna fuzija i primjena podataka s više senzora robota kako bismo riješili ovaj jedinstveni izazov u surovom mjesečevom okruženju“.
Bosch će proučavati i razvijati fuzione tehnologije rada sa više senzora koje mogu uključivati video, inercijalne jedinice za mjerenje (IMU) i radiofrekvencijske (RF) senzore kretanja i vibracija na malim robotima. Cilj je doći do komplementarnih modaliteta koji omogućavaju visoko preciznu navigaciju. Prva konkretna navigacija je vođenje robota do priključne stanice za bežično punjenje.

Modularni i prilagodljivi rover veličine kutije za cipele
Robot koji će biti predstavljen u okviru projekta je Astroboticov CubeRover, laki planetarni rover robot koji se može puniti. On je razvijen u saradnji s NASA-inim svemirskim centrom Kennedy. Model nije veći od kutije za cipele i teži manje od pet kilograma. Može nositi svoj vlastiti teret ili se udružiti s drugim modelima iz iste serije kako bi tražio veće modele rovera i landera.
Bosch i Astrobotic su ranije sarađivali na SoundSee modulu koji koristi vještačku inteligenciju za analizu audio podataka a danas se nalazi u orbiti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Bežična veza – novi izvor napajanja za lunarne robote
CubeRover robotima će trebati napajanje. Stručna rješenja za bežično punjenje ponudit će kompanija WiBotic iz Seattla. Ona se specijalizirala za napredna rješenja za bežično punjenje i optimizaciju napajanja za brzorastući ekosistem zračnih, mobilnih i morskih robota.
WiBotic će dobiti podršku Univerziteta u Washingtonu na kojem se tehnologija bežičnog punjenja već godinama proučava pod vodstvom dr. Joshuae Smitha. Smith vodi Laboratoriju senzorskih sistema i dugogodišnji je saradnik kompanije Bosch Research u Silicijskoj dolini u oblasti bežičnog punjenja.
Zajednički tim će razviti lako i brzo rješenje za blizinsko punjenje koje se sastoji od bazne stanice i prijemnika napajanja i tako podržati ključne svemirske aplikacije.

Testiranje sistema za simulaciju uvjeta u svemiru
Prvi zajednički modeli testirat će se u NASA-inom Istraživačkom centru Glenn (GRC) u Clevelandu. Tamo će CubeRover s inteligentnom navigacijom i tehnologijom bežičnog punjenja biti stavljen u pogon u postrojenju Space Power Facility, najvećoj svjetskoj termalnoj vakuumskoj komori. Testovi će pokazati na koji način sistem može omogućiti preživljavanje lunarne noći za male robote.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *