Konferencije Regija

30 godina Tenzora: Hrabrost, vizija i odgovornost

S otvaranjem kompanija u Jadranskoj regiji počeli su 2001. godine. Danas imaju šest podružnica: u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, a od prošle godine i poslovnu jedinicu u Austriji. No, Tenzorova rješenja prevazilaze regionalne okvire i primjenjuju se u više od dvadeset pet zemalja

Priredila: Dženana Bulbul ; E-mail: redakcija@asadria.com

Slovenska kompanija Tenzor je 22. septembra u Dominikanskom samostanu u Ptuju proslavila 30. godišnjicu poslovanja. Obilježavanju ovog važnog jubileja prisustvovali su Tenzorovi zaposlenici i partneri, pred kojima su članovi uprave predstavili tri decenije inovacija, izazova i razvoja tog danas regionalno poznatog i etabliranog sistem-integratora.

Iz Ptuja do tržišta Jadranske regije

Osnivači Miran Senčar i Albert Bene govorili su o samim počecima 1993. godine, kada su odlučili napustiti

redovne poslove i osnovati svoju firmu. Iz garaže u Ptuju ponudili su rješenja za zaštitu ljudi i imovine te svu svoju ušteđevinu, znanje i predanost uložili u firmu. Njihova hrabrost se isplatila i Tenzor se razvio u uspješan porodični posao.

“Neuspjeh u razvoju kompanije uopće nije bio opcija, jer smo išli po ‘all in’ sistemu: ostavili smo dobar posao i odlučili da budemo sami sebi gazda uprkos teškoj ekonomskoj situaciji. Mnogo puta je bilo zamorno, neizvjesno, sa mnogo slučajnosti, ali smo slijedili principe koji su osigurali dugoročan uspjeh i razvoj Tenzora. Vjerovali smo u naše proizvode i usluge, znali smo pronaći pouzdane i profesionalne kolege, a našim kupcima smo postali dugogodišnji partneri. Ali najvažnija stvar za nas je uvijek bila briga o našim zaposlenicima”, rekao je Miran Senčar.

S otvaranjem kompanija u Jadranskoj regiji počeli su 2001. godine. Danas imaju šest podružnica: u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, a od prošle godine i poslovnu jedinicu u Austriji. Sve su ujedinjene u Tenzor Grupu. No, Tenzorova rješenja prevazilaze regionalne okvire i primjenjuju se u više od dvadeset pet zemalja.

Od prodaje do integracije

Krajem 2007. godine Bojan Petek je preuzeo poziciju direktora i pomogao im da nastave strateški razvijati cijelu grupaciju. Kada je došao u kompaniju, najveći dio prihoda ostvarivali su od prodaje tehničkih sigurnosnih sistema. Tada je menadžment postavio cilj da proširi poslovanje i na druga područja, što su uspješno i ostvarili. Tenzor je danas jedan od vodećih integratora u Jadranskoj regiji u oblasti centralnih upravljačkih sistema, RFID rješenja, sistema upravljanja zgradama, tehničke zaštite i elektroinstalacija u sektorima maloprodaje, industrije, turizma, transporta, parkinga i garaža, banaka i finansijskih institucija, biblioteka i javne uprave.

“To smo uspjeli uglavnom zahvaljujući vlastitom razvoju, koji smo tokom finansijske krize 2008. godine ne samo održali već smo čak i ojačali. Tako smo od instalatera sigurnosnih sistema prešli u sistem-integratora naprednih tehnologija”, kazao je Petek, dodavši kako je važna prekretnica u razvoju kompanije bila odluka da se u prodajni portfolio uvrste visokostrujne instalacije. To im je olakšalo dobijanje većih, sveobuhvatnijih projekata, koji su ključni smjer razvoja Tenzora.

Inovacije ostaju temelj razvoja

Tehnički napredak u Tenzor Grupi osiguravaju dva razvojna centra, u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji, koji se brinu o razvoju vlastitih specijaliziranih rješenja, hardvera ili softvera prema željama i potrebama kupaca. “Svake godine razvijamo najmanje pet novih proizvoda ili rješenja i više od dvadeset poboljšanja naših postojećih proizvoda ili rješenja. Vlastiti razvojni proizvodi omogućavaju veću fleksibilnost, lakši pristup novim kupcima, međunarodni rast i postizanje prodaje s većom dodatnom vrijednošću. Godišnje izdvajamo između 250.000 i 300.000 eura za razvoj grupacije”, dodao je komercijalni direktor Miha Senčar, koji je 2021. dobio i titulu mladog menadžera godine.

Između ostalog, razvili su REMS (Retail Event Management System), IEMS (Industrial Event Management System), knjigovodstvenu mašinu za 24-satno zaduživanje i UVSS (sistem za nadzor podvozja vozila). Potonja dva rješenja dobila su i nagradu za inovativnost. Knjigomat je dobio zlatnu nagradu Privredne komore Dolenjske i Bele Krajine 2022. godine, a UVSS zlatnu nagradu za inovaciju 2023. od Privredne komore Štajerske i bronzanu nagradu za inovaciju iste godine na nacionalnom nivou. Prošlogodišnjim preuzimanjem aktivnosti firme Gorup  postali su i proizvođač parking-sistema, čime su stekli odličnu platformu, znanje i kompetencije za razvoj novih rješenja za automatizaciju procesa.

 Tenzor su Tenzorijanci

Na svečanosti povodom 30. godišnjice uprava je više puta istakla značaj svih zaposlenika za uspjeh kompanije. “Vještačka inteligencija i tehnologija su dio naših usluga i rješenja, ali vjerujem da su ljudi, emocije i empatija i dalje najvažniji dio poslovanja”, kaže Miha Senčar. Od ključnog značaja je i dugogodišnja saradnja s poslovnim partnerima i kupcima. Uzajamno povjerenje potvrđuje više od 2.500 zadovoljnih kupaca. Primjer je međunarodno poznati Sensormatic, proizvođač sistema za elektronsku zaštitu artikala, s kojim sarađuju više od 25 godina. U Tenzoru kažu da je njihovim kupcima izuzetno važno da imaju jedinstvenu kontaktnu tačku i dogovoreni standardni kvalitet za integraciju različitih tehničkih sistema na svim tržištima. Zalažu se da klijent dobije jednog partnera u regiji za integraciju povezanih rješenja.

 Prvih trideset godina je samo početak

Fokus kompanije u budućnosti će biti realizacija složenih velikih projekata u svim zemljama u kojima posluje Tenzor Grupa: od projektovanja, instalacije i održavanja te razvojnih projekata u tržišnim nišama, gdje će se implementirati individualna rješenja vlastitog razvoja. Uz razvoj postojećih tržišta, cilj je i širenje na nova – u Njemačku, Švicarsku, Mađarsku… “U budućnosti očekujemo povećanje primjene sveobuhvatnih rješenja u oblasti elektroinstalacija, tehničke sigurnosti, digitalizacije, automatizacije i centralnog upravljanja, jer postoji nedostatak sličnih izvođača naše veličine na širem evropskom prostoru”, zaključio je Miha Senčar. Iznad svega, u budućnosti žele porodični biznis – u još boljem stanju nego danas – predati na upravljanje trećoj generaciji.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *