Svijet

Tržište cyber sigurnosti će dostići vrijednost 500 milijardi dolara do 2030.

Globalno tržište cyber sigurnosti trebalo bi dostići vrijednost od 500,70 milijardi američkih dolara do 2030. godine, uz godišnji rast od 12,3%, najnovije su procjene Grand View Researcha. Osnovni razlog je povećanje kibernetičkih i malverskih prijetnji u različitim sektorima.

Posljednjih godina nove tehnologije u sektorima bankarstva, trgovine, informacijskih tehnologija, odbrane i proizvodnje otvorile su nove perspektive, omogućile automatizaciju i poboljšale uslove rada. Napredak u novim tehnologijama, kao što su AI, mašinsko učenje, analitika velikih podataka, IoT, 5G, rubno i računarstvo u oblaku, omogućava tržišnim igračima da predstave nova rješenja i tako privuku poslovne klijente i povećaju prihode.

Google je, naprimjer, u aprilu 2023. predstavio Cloud Security AI Workbench, Sec-PaLM, novi model koji nudi indikatore prijetnji i ispitivanje ranjivosti softvera, ali i AI alate za pomoć i reagovanje na cyber sigurnosne prijetnje.

Sveprisutna digitalizacija rezultirala je značajnim promjenama u sektoru telekomunikacija. Telekomi sve više prelaze na nove tehnologije kao što su 5G, internet stvari i cloud. Očekuje se da će to generisati velike prilike za tržište cyber sigurnosti u IT-u i telekomunikacijama.

Kako se širi primjena BYOPC modela (“donesi svoj računar”) daljinskog upravljanja i poslovanja uz znatno povećanje broja rubnih uređaja, prebacivanje sadržaja i upravljanje uređajima zahtijevat će rigoroznije mjere, što će dodatno potaknuti usvajanje integrisanih cyber sigurnosnih rješenja.

Također, očekuje se da će poslovanje u oblaku godišnje rasti 13% do 2030. godine. Iza toga stoji promjena fokusa krajnjih korisnika ka cloud rješenjima zbog minimalnih hardverskih zahtjeva, niskih operativnih troškova i dostupnosti raznovrsnih rješenja. Tržišni igrači uspostavljaju strateška partnerstva s ponuđačima cloud tehnologija kako bi razvijali rješenja za zaštitu od DDoS napada. Istraživanje sugeriše i da će segment sigurnosti u oblaku zabilježiti godišnji rast od 15% do 2030. godine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *