Svijet

420 miliona kamera u Evropi i Sjevernoj Americi do 2024.

Istraživačka kompanija Berg Insight u novom izvještaju o tržištu videonadzora procjenjuje da će baza instaliranih videonadzornih kamera u Evropi i Sjevernoj Americi rasti godišnjom stopom od 18,1 posto, i to sa 183 miliona uređaja 2019. godine na 420,3 miliona 2024.

Sjeverna Amerika i dalje je uspješnija u odnosu na Evropu s blizu 70 posto baze instaliranih kamera. Danas je nadzor nad gradovima, prodajnim mjestima i industrijskim postrojenjima najveći segment sa 60,1 posto kamera u upotrebi. Berg je otkrio da su sigurnosne kamere u pametnim domovima drugi najveći segment sa 38,4 posto, dok su videotelematika za komercijalna vozila i nosive kamere najmanji segmenti s oko 1,1 posto, odnosno 0,4 posto baze.

Videonadzorne kamere uvezane putem mobilnih mreža tradicionalno su rjeđe uglavnom zbog zahtjeva za većom propusnosti i pouzdanosti. Berg Insight procjenjuje da samo oko 2 posto instaliranih kamera koristi mobilnu tehnologiju. Uvođenjem 5G mreže, koja se trenutno postavlja po Evropi i Sjevernoj Americi, očekuje se da će taj broj brzo rasti. Berg Insight predviđa da će taj segment rasti prosječnom stopom od 40,7 posto s 3,7 miliona jedinica 2019. na 20,4 miliona 2024.

5G komunikacijska tehnologija će imati veliki utjecaj na sve segmente videonadzora obuhvaćene studijom, a rezultirat će i nizom novih slučajeva upotrebe. Videonadzorni sistemi od sada će se moći postavljati na udaljenim ili terenski zahtjevnim lokacijama. Nosive kamere policajcima i drugim terenskim radnicima mogu pružiti podatke u stvarnom vremenu koji su ključni za njihov rad.

“Očekuje se da će video biti jedan od prvih koji će iskoristiti prednosti upotrebe 5G IoT povezivanja”, kaže Martin Backman, IoT analitičar iz Berg Insighta. Dodaje da proizvođači već dodatne napore da u skoroj budućnosti ponude niz 5G videokamera. “Tržišni potencijal za sve vrste uvezanih videokamera je ogroman jer se nove napredne tehnologije poput vještačke inteligencije i prepoznavanja lica sve više prihvataju”, zaključuje Backman.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *