Regija Vijesti

Računi U Srbiji Će Se Plaćati I Prepoznavanjem Lica

Građani Srbije moći će od marta ove godine plaćati račune sistemom prepoznavanja lica, najavljuje za Tanjug guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je dio rješenja instantnog plaćanja, pokrenutog u oktobru prošle godine.

“Biće moguće da se preko Skypea ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje“, kaže guvernerka. “To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bismo mogli ovu novu uslugu da pustimo u promet.“

Tačan datum kada će građani moći početi koristiti ovu uslugu znat će se nakon sastanka Odbora Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (MANIVAL) 23. januara.

Na tom sastanku će se provjeravati napredak Srbije u primjeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje te institucije bude pozitivno, plaćanje uz pomoć prepoznavanja lica moglo bi početi i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom i putem Skypea ne zahtijeva nova tehnička rješenja niti će banke koštati novca, kaže Tabaković i ističe da je riječ o sistemu koji je siguran za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u pranju novca.

(Tanjug)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *