Istraživanja Konferencije Najave II Sajmovi

Adria Security Summit: Nastavak uspješne priče

Najuspješniji Adria Security Summit Powered by Intersec je iza nas. Sa 131 izlagačem i gotovo 2.500 posjetilaca iz 59 zemalja – vodeći regionalni događaj sve više poprima i međunarodni karakter. To je važna činjenica za njegovu budućnost, jer otvara nova pitanja o narednoj razvojnoj stepenici na koju je potrebno zakoračiti

Pišu: Damir Muharemović i Mirza Bahić; E-mail: redakcija@asadria.com

 Žamor razgovora na teško prohodnim hodnicima i štandovima ispunjavao je Zagrebački velesajam, dok su kompozicijom poslovnog šuma u dvije izložbene i jednoj konvencijskoj dvorani dirigovale blizu dvije i po hiljade ljudi. Nije to bilo nasumično utjelovljenje sadržaja u takvoj zvučnoj strukturi, već, naprotiv, jedna zujajuća estetika ciljanih susretā, oslobođenih pandemijskih i ekonomskih izazova. Živjela je regionalna sigurnosna košnica tog petog i šestog oktobra. Medonosna za saradnju, prva su partnerstva već tokom Summita dala svoje plodove.

Petina posjetilaca izvan Jadranske regije

Iz pedeset su osam zemalja sigurnosni stručnjaci odlučili posjetiti Adria Security Summit Powered by Intersec. U odnosu na 31 zemlju porijekla posjetilaca na lanjskom događaju u Beogradu, u ovom segmentu zabilježeno je, dakle, 87-postotno povećanje. To je podatak koji će obradovati sve buduće izlagače i posjetioce, jer govori o značajnom izlasku Summita izvan regionalnih okvira i pomjeranju ka međunarodnom karakteru. Ukoliko se takav trend nastavi u još jačem intenzitetu i narednih godina, postat će stabilnija njegova pozicija u kalendaru evropskih sigurnosnih događaja, a možda izvjesnije i širenje ka ostatku kontinenta, o čemu će, svakako, riječ i podršku dati same kompanije sponzori i učesnici.

Naravno, gledajući procent posjetilaca prema državama, i ove je godine najveći broj gostiju iz zemlje domaćina – 48,72%. Podatak je to koji svake godine komuniciramo s kompanijama kao dodatnu vrijednost događaja, jer pomjeranjem iz države u državu uvijek između 45 i 50 posto uvijek dođe iz zemlje domaćina, što je pokazatelj da izlagači imaju priliku susresti značajan broj novih lica. Ni ovaj put, dakle, to nije bio izuzetak. Hrvatski su državljani činili većinu prisutnih, a to je važno svjetskim proizvođačima koji žele prodrijeti na to lokalno tržište. Nakon toga su, gledajući regionalno, prednjačili gosti iz Srbije (11,45%), Bosne i Hercegovine (8,62%), Slovenije (8,49%), Sjeverne Makedonije (2,78%), Crne Gore (1,87%) i Kosova (0,68%). Od ostalih evropskih regija najzastupljenija je bila Istočna (7,57%), Centralna (2,78%), Zapadna (2,05%), Južna (1,55%) i Sjeverna Evropa (0,23%). Iz preostalih dijelova svijeta 1,09% je došlo iz Amerike, 1,05% iz Azije, 0,73% s Bliskog Istoka te 0,32% iz Afrike.

Svaka treća osoba donosilac odluka

Važno je kazati da 38,43% od ukupnog broja posjetilaca obnaša upravne funkcije u kompanijama: vlasnika, izvršnog direktora ili šefa odjela. Dakle, najmanje svaka treća osoba je donosilac odluka u svojim preduzećima, tako da je Summit opet potvrdio ulogu mjesta na kojem možete sresti pravu osobu za dogovaranje saradnje. Svaka peta osoba (20,52%) je regionalni ili lokalni šef ili asistent prodaje, svaka šesta (15,80%) iz srednjeg menadžmenta (projekt-menadžer, menadžeri ključnih kupaca, menadžeri za razvoj poslovanja), dok ostatak čini tehničko osoblje (18,19%), osoblje u administraciji i ostali asistenti (6,59%) te predstavnici vladinih institucija, agencija, medija i akademskih institucija (0,45%).

Značajno otvaranje ka IT industriji

Ove smo godine uveli daleko detaljniju kategorizaciju industrija iz kojih dolaze posjetioci u odnosu na ranije godine, kao i precizniju potkategorizaciju sigurnosne industrije, pa su samim tim i rezultati nešto drugačiji, ali svakako konkretniji. Videonadzor i dalje dominira na Summitu sa 17,50%, no ipak okruglo četiri posto manje u odnosu na prošli, što je moguć pokazatelj pomjeranja ka većem prisustvu posjetilaca iz drugih segmenata sigurnosne i drugih industrija. Na drugom mjestu je vatrodojava i plinodojava 11,07%, zatim protivprovala 10,37% i kontrola pristupa 8,57%. Zanimljivo je primijetiti da cyber sigurnost sa 8,04% i IT/ICT sa 6,95% u zbiru čine 15 posto posjetilaca, što je također značajan pokazatelj o većem interesovanju IT industrije za događaj. Pametni domovi i gradovi i automatizacija čine 6,44%, zaštita perimetra 6,16%, mehanička zaštita 4,50%, vatrogastvo i civilna zaštita 2,45%, obrazovne ustanove i certifikacijska tijela 1,89%, GPS sistemi i baterije 1,88%, fizička zaštita 1,74%, razglas i evakuacijsko ozvučenje 1,51%, specijalizirana vozila i oprema za vozila 1,09%, zaštita na radu 1,02%, dok krajnji korisnici iz različitih vertikala čine 8,80%.

Najveći broj izlagača u historiji Summita

Učešće u izložbenom dijelu uzela je 131 regionalna i međunarodna kompanija. U odnosu na 74 kompanije u prošlogodišnjem, beogradskom izdanju, to je povećanje od čak 77 posto ili 57 štandova više. To se, naravno, vidjelo i na samom terenu, pri čemu su dvije velike izložbene dvorane bile pune izlagača i njihovih predstavnika. Za kvalitet i profesionaliziranost Adria Security Summita zaslužni su upravo svi naši partneri, a naročito oni koji su s nama od samih početaka, stoga im je potrebno uputiti posebnu zahvalnost. Dijamantni sponzori ove su godine bili Alarm automatika i Konica Minolta, platinasti Bosch, Dahua, Monitoreal, Motorola Solutions i Teksel, a zlatni ASSA ABLOY, Hikvision, Kodeks, Micro-link, Securitas, Schneider Electric, Špica i Uniview. Ukupno je 11 proizvođača sa Security 50 liste najvećih svjetskih kompanija izlagalo na Adria Security Summitu u Zagrebu.

Veliki potencijal koji tek dolazi do izražaja

Prošle smo godine – kada smo našu Connect2b platformu prvi put iskoristili za online dogovaranje fizičkih sastanaka – napisali da će “s trenutnim povećanjem broja sudionika Connect2b platforma u skorijoj budućnosti postati izuzetno koristan alat za učesnike u prodajnom lancu da povećaju svoju vidljivost i unaprijede poslovanje na evropskom tržištu sigurnosti”. Takvo što se već počelo pokazivati tačnim, jer se s lanjske 3.782 osobe iz 103 zemlje došlo do 5.509 registrovanih osoba na platformi, što je povećanje od čak 45,66 posto ili 1.727 ljudi više. Dakle, potencijal za povezivanje velikog broja učesnika u prodajnom lancu je ogroman i on će još više rasti kako se platforma bude popularizirala, a učesnici Summita koristili sve njene prednosti. Connect2b ima i vlastiti Marketplace, na kojem kompanije mogu predstaviti svoje proizvode, usluge, držati seminare i konferencije, tražiti investitore i zaposlenike, sklapati partnerstva i otvarati tendere, i sve to tokom cijele godine. Ukoliko ste zainteresovani, prijavite se na platformu i već sada učestvujte u promovisanju ili traženju usluga, proizvoda, saradnje na projektima ili investicija. Mi smo tu da vam damo podršku.

Startupedia

Najvažnija novina Adria Security Summita 2022 u Zagrebu bila je prvi put pokrenuta startup pozornica, u čijem je dvosatnom programu učestvovalo deset mladih firmi. Budući da je povećan rizik najveća prepreka zdravom razvoju novih poslovnih ideja, nove se firme moraju dokazati na tržištu i prikupiti kapital prije nego što počnu ostvarivati profit, tako da je Adria Security Summit odlično mjesto gdje mogu doći do pravih kontakata i dalje razvijati svoj biznis. Žiri je birao najperspektivniju poslovnu ideju, pa su prve tri nagrade odnijeli Robotiq za virtuelne asistente koji zamjenjuju obavljanje repetitivnih poslova, Zuluhood za mobilnu sigurnosnu platformu za unajmljivanje zaštitarskih usluga ili organiziranje članova u svojevrsne sigurnosne mreže te Glog za alate koji detektuju i rješavaju sigurnosne propuste u softverima. Svi su dobili prigodne nagrade, a pobjednik Robotiq finansijsku injekciju od dvije hiljade eura.

Podcast kao zvijezda konferencijskog programa

U konferencijskom dijelu prvi put je uveden podcast. Kao forma opuštenog razgovora o privatnim i poslovnim temama, podcast je posljednjih godina dobio na popularnosti širom svijeta. Stoga smo i mi odlučili ponuditi nešto slično za industriju sigurnosti, te smo ugostili Lea Levita, predsjednika Upravnog odbora ONVIF-a, jedne od najvećih standardizacijskih kuća u sigurnosti, i direktora integracija u Axisu, te Aleksandra Konotopskog, izvršnog direktora najveće ukrajinske kompanije Ajax Systems, koji je govorio o situaciji i poslovanju u toj ratom zahvaćenoj zemlji. Oba su govornika privukla veliku pažnju slušalaca zbog svojeg višedecenijskog iskustva u ovoj industriji i tema o kojima su imali mnogo toga zanimljivoga za reći.

U popratnim dvoranama imali smo predstavljanje analize hrvatskog tržišta sigurnosti, koju je, po nalogu Hrvatskog ceha zaštitara, radio Ekonomski institut u Zagrebu. Bila je to prilika da predsjednici komora iz ostalih zemalja regije te direktor najveće kosovske kompanije predstave i vlastita lokalna tržišta u tehničkoj i fizičkoj zaštiti, tako da su prisutni mogli steći uvid u širu sliku kretanja na regionalnom tržištu sigurnosti. O negativnim i pozitivnim kretanjima ćemo pisati više u decembarskom izdanju magazina a&s Adria.

Rad s mlađim naraštajima

Važna novina tiče se i prve organizirane posjete jedne stručne škole Adria Security Summitu. S namjerom da počnemo privlačiti mlađu populaciju budućih tehničara i inžinjera zarad njihovog lakšeg zaposlenja i upoznavanja s ovom industrijom, ove smo godine sklopili saradnju sa Strukovnom školom Đurđevac, čiji su učenici sa svojim nastavnikom u velikom broju posjetili događaj. Izlagači su bili vidno zainteresovani za ovu posjetu, jer su u stalnoj potrazi za stručnom radnom snagom, tako da je ovo bila izvrsna prilika za međusobno upoznavanje i razmjenu kontakata. Trostrano zadovoljstvo na kojem ćemo sigurno više raditi u godinama pred nama.

 Strukovni i medijski partneri

Regionalne komore i strukovna udruženja tradicionalno su podržale Adria Security Summit. Ovogodišnji domaćin bio je Hrvatski ceh zaštitara, a ostali partneri su: Messe Frankfurt, Komora za razvoj slovenske privatne zaštite, Komora za privatnu zaštitu Republike Sjeverne Makedonije, Komora zaštitara Federacije Bosne i Hercegovine, Privredna komora Srbije, Rumunska asocijacija za sigurnosnu tehnologiju ARTS, bugarska Nacionalna asocijacija industrijskih sigurnosnih kompanija (NAFTSO), Konfederacija evropskih sigurnosnih službi (CoESS), mađarski SecuriForum te Centar za analizu rizika i upravljanje krizama. Ove godine Summitu su podršku pružili i ONVIF, Alijansa za otvorenu sigurnost i zaštitu (OSSA), Visoka škola za sigurnost te QuBit konferencija.

Važnu podršku dali su nam i prijatelji iz medija: asmag.com, magazin Zaštita, Secsolution, Bizbook, ekapija, European Elite Business Hub, In Security, My Dear Drone, PC Press, Revista Alarma, dok su hrvatski Palsit te slovenski Računalniške novice i Monitor prvi put bili medijski promotori događaja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *