Detektivske usluge Fizička zaštita Lična zaštita Najave II

Zaštitarska praksa na putovanjima i u inostranstvu

Zaštitna pratnja u inostranstvu veliki je izazov. Prije svega zahtijeva optimalnu pripremu, a zatim i sagledavanje svih uslova i kulturalnih razlika unutar lokalne zajednice koju posjećujemo. Optimalna priprema za putovanje, dakle, traži mnogo koordinacije i istraživanja

Pripremio: Nermin Kabahija; E-mail: redakcija@asadria.com

Na internetu je danas moguće dobiti mnogo informacija o lokacijama koje sa štićenom osobom moramo posjetiti. Naravno, postoje i “obavještajna mjesta”, službe i organizacije koje svakako vrše opširne analize prijetnji pojedinačnih lokacija i do tih informacijama trebamo doći, makar i uz određenu naknadu. Svako pojedinačno iskustvo će koristiti, kao i konekcija s lokalnim sigurnosnim službama i našom ambasadom. Možda zvuči nevjerovatno, ali praksa je pokazala kako najveći problemi u zaštiti ličnosti u inostranstvu predstavljaju logistika putovanja te lična psihička, fizička ili medicinska priprema pojedinačnih članova tima, a ne informacije s terena.

Problematika prtljaga

Lična priprema je izuzetno bitna. Potrebna nam je odjeća koja će odgovarati klimatskim uslovima mjesta koje ćemo posjetiti, koja je lahka za održavanje, a jednostavna za transport. Prtljag mora biti stabilan i mobilan. U ovim situacijama koferi sa tvrdim koricama nisu prikladni jer zauzimaju puno mjesta, a pri transportu se mogu i otvoriti. Zato se preporučuje da odjeću transportujemo u plastičnim vrećama. Tako smo fleksibilniji, a i lakše nalazimo prostor u vozilima.

Ispražnjenu vreću za odjeću možemo staviti i ispod dušeka. Uz to je potrebno imati i jednu torbu koja dimenzijama ne prelazi širinu naših ramena. U njoj ćemo držati prtljag za slučaj nužde, higijenske artikle i sve što nam je svakodnevno potrebno. Ovu torbu nosimo kao ručni prtljag, a u ekstremnim slučajevima je možemo transportovati u našem vozilu i na koljenima. Tako smo opremljeni u slučaju da nam se na putu izgubi glavni prtljag. Prtljag ne bi trebao biti upadljiv, a trebao bi se obilježiti privjescima koji imaju zaštitni poklopac preko imena i adrese. Tako nećemo otkrivati naše ime, a ni podatak koji je stan tada prazan. Također, moramo biti svjesni da smo na većini putovanja mnogo upadljiviji i da je teže procijeniti šta se sve uklapa, a šta ne uklapa u lokalno okruženje.

 Brodovi

Zaštitna pratnja na brodovima prvenstveno ovisi o vrsti plovila. Nije isto organizirati sigurno okruženje na privatnoj luksuznoj jahti dužine 20–50 m ili kruzeru sa stotinama gostiju. Općenito se moramo educirati o pravilima i propisima boravka na palubi i upoznati se s opremom za sigurnost. Potrebno je s vremena na vrijeme provjeriti navigaciju, odnosno poziciju i rutu putovanja. Moramo se informisati o propisima vezanim za prsluk i splav za spašavanje, signalnim raketama i različitim procedurama u slučaju nužde, kao i sa korištenjem radioaparata na brodu. Na velikim kruzerima putovanje se čekira kao i inače, ali ukoliko je moguće, koristit ćemo pseudonim. Na vrijeme se upoznajte s kapetanom i osobom odgovornom za sigurnost broda. Inače, postupajte kao i u velikom hotelu. Nabavite podatke cijelog broda, opremite jednu kabinu kao prostoriju za operaciju i razmotrite različite scenarije i njihovo odvijanje.

Svaki izlet na kopno se mora planirati i koordinirati kao i druga kretanja, bilo da idemo pješke ili motorizovano. Pošto smo ograničeni u kretanju, moramo veoma precizno motriti i nadgledati sve aktivnosti koje se odvijaju u i oko broda. Ukoliko se brodovi koriste samo za kratku plovidbu rijekom ili jezerom, onda se postupa kao i kod motorizovane zaštitne pratnje, pa ćemo za neposrednu zaštitu pokušati koristiti jedan do dva prateća broda ili, eventualno, policijski brod. Ovisno o situaciji i težini osiguranja, moguće je za opsežnu zaštitu uključiti i educirane ronioce.

 Avioni

Ovu vrstu prijevoza koristit ćemo veoma često. A letenje ima svoje posebnosti. Neophodno je imati na umu da u zraku vrijede neka druga pravila i situacije: od pravila zrakoplovstva i zračnog prostora do neograničenih prava odlučivanja i suvereniteta kapetana leta. Pošto ćemo i mi putovati sa štićenom osobom, onda prijeti manja opasnost da će nas za vrijeme leta protivnička strana iznenaditi svojim aktivnostima. Jedina prava opasnost u ovim situacijama je posada. O posadi tuđih aviona najčešće znamo malo, a svjesni smo da smo, zajedno s našim klijentom, upravo tim ljudima prepušteni. Zato je bitno da prethodno pribavimo sve neophodne informacije i provjerimo posadu. Prije paljenja ćemo s pilotom uraditi detaljnu kontrolu aviona i informisati se o ponašanju u slučaju nužde. Piloti su veoma dobro pripremljeni za slučaj nužde za vrijeme leta, a mi smo im potrebni. Ukoliko je riječ o našem avionu koji ima stalnu posadu, sigurno je da će saradnja biti jednostavnija i da će biti zasnovana na već postojećem povjerenju. Ipak, mogući sigurnosni problemi javljaju se onoga trena kad se avion parkira, bilo da stoji na našem aerodromu ili preko noći ostane parkiran na “stranoj” teritoriji.

U tim situacijama, u dogovoru s pilotom, provodimo odgovarajuće mjere, poput stalnog nadgledanja, zaključavanja u siguran hangar ili zaključavanja svih poklopaca, šahtova i vrata aviona. U današnje vrijeme mnogi avioni opremljeni su visokomodernim alarmnim sistemom koji direktno pilota na njegov mobitel izvještava o stanju aviona. Ipak, potrebno je provjeriti je li potencijalna protivnička strana naš avion opremila špijunskim i drugim elektronskim uređajima.

 Mijenjanje vozila

Posebno treba voditi računa o situacijama kada smo primorani mijenjati vozila te iz vozila ulaziti u avion. Na nekim aerodromima moguće je dogovoriti dolazak našeg klijenta automobilom direktno do aviona ili ga premjestiti nekim vozilom aviokompanije. Ukoliko je riječ o putu u inostranstvo vlastitim avionom, mora se prethodno riješiti pitanje carinskih formalnosti, uostalom kao i kada putujemo javnim aviokompanijama. S obzirom na to da ćemo tada morati provoditi standardnu proceduru čekiranja na šalteru i boravka u predvorju aerodroma, našoj štićenoj osobi moramo ponuditi niz ekskluzivnih usluga, pogotovo ako je riječ o osobama s visokih položaja i drugim značajnim javnim ličnostima. Naravno da je poželjno putovati u prvoj klasi, ali treba imati i na umu da su se mnoge otmice i napadi dogodili pa i vodili baš iz prve klase. Upravo tu smo eksponirani i lako uočljivi.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *